Az őszi mezőgazdasági munkák jó ütemben haladtak, aminek köszönhetően október elejére befejeződött a napraforgó betakarítása, és a kukorica aratása is a végéhez közeledik. A termények tárolására elegendő raktárkapacitás áll rendelkezésre – nyilatkozta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman hozzátette, hogy az idei aszály különösen a kukoricát sújtotta, de más növények hozamait is negatívan befolyásolta. A termésmennyiség hektáronként csökkent a korábbi évekhez képest.

elszáradt kukoricacső
Fotó: Pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) jelentése szerint a napraforgó betakarítása zárult le elsőként. A napraforgó népszerűsége továbbra is növekszik, az idei 680 ezer hektáros termőterület meghaladja a tavalyi és az elmúlt öt év átlagát is. A növényt szintén érintette a nyári aszály, de kisebb mértékben, mint a kukoricát. Országos szinten a napraforgó átlagos hozama 2,5 tonna hektáronként, ami 13%-kal alacsonyabb a tavalyi értéknél, és 4,9%-kal marad el az elmúlt öt év átlagától. A hozamok régiónként jelentős eltérést mutatnak, 1,8 és 3 tonna között mozognak hektáronként. A dunántúli megyék kedvezőbb, míg a dél-alföldi és közép-magyarországi megyék gyengébb hozamokat értek el. Az országos napraforgótermés meghaladja az 1,7 millió tonnát, ami az elmúlt öt év átlagát kissé felülmúlja, annak ellenére, hogy az idei év kedvezőtlen időjárása nehezítette a termelést.

A kukorica betakarítása az érintett területek négyötödén már befejeződött. Az idei 874 ezer hektáron eddig 5,6 tonna hektáronkénti átlagtermést jegyeztek fel országosan. A nyári aszály miatt a kukorica hozamai jelentősen elmaradnak mind a tavalyi, mind az elmúlt öt év átlagától. A legjobb eredmények, 7,5 tonna hektáronként, a nyugat-dunántúli megyékből érkeztek, míg a dél-alföldi és pesti megyékben mindössze 3,5-4 tonnás átlagokat regisztráltak. Az idei összes kukoricatermés várhatóan 4,9 millió tonna körül alakul.

Pozitív fejlemény, hogy a szója vetésterülete idén 112 ezer hektárra nőtt, ami duplája a tavalyi adatnak és az elmúlt öt év átlagának is. Bár a szója hozamait is érintette a nyári aszály, az átlagos termés 2,3 tonna hektáronként, ami elmarad a korábbi évek eredményeitől. A vetésterület növekedése azonban jelentősen javította az össztermést, amely közel 50%-kal magasabb a tavalyinál, és 60%-kal haladja meg az elmúlt öt év átlagát. A szója növekvő szerepe a vetésforgóban fontos lépés lehet a hazai fehérjetakarmány-ellátás javításában.

Forrás: AM

Megosztás

További híreink

A mogyoróormányos elleni védekezési lehetőségek

2024.10.11.

A mogyoróormányos (Curculio nucum) egy jelentős mezőgazdasági kártevő, amely különösen a mogyoró (Corylus avellana) termelésére van hatással. Az utóbbi években Magyarországon is egyre nagyobb problémát okoz.

Önkéntes véradókat hívnak a Nobel-díjas Krausz Ferenc kutatási programjába

2024.10.11.

Az eddigi tízezer résztvevő mellé további ötezer önkéntes jelentkezését várják a H4H Programba, amelynek célja egy lézeres egészségmonitorozó eszköz létrehozása.

Idén is tarolt az aszály, kiderültek a számok a kukorica elkeserítő terméseredményeiről

2024.10.11.

Az idei aszály különösen a kukoricát sújtotta, de más növények hozamait is negatívan befolyásolta. A termésmennyiség hektáronként csökkent a korábbi évekhez képest.

Ezüstérmes lett az EuroTier innovációs versenyén a SILOKING új mágnesfejlesztése

2024.10.11.

Ezüstéremmel tüntették ki a SILOKING új, a keverőcsigán elhelyezett állandó mágnesét az EuroTier Innovation Awardon.

Megújítja az állattenyésztést az EuroTier 2024, megvan a részletes program Hannoverben

2024.10.10.

A 2024-es év novemberében az EuroTier, a világ vezető szakmai állattenyésztési és állattartási szakvására kiállítással és sok technikai programmal, számos piacvezető és vezető iparági szakértővel várja az érdeklődőket.

Egymást erősítve dolgozik együtt a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a MATE

2024.10.10.

Együttműködik a kulturált borfogyasztás népszerűsítéséért a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa és a MATE.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 107 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás