Hirdetés
Idén még biztosan lesz paprika Boldogon
A Heves megyei községen hagyománya van a fűszerpaprika termesztésnek, az utóbbi időben azonban egyre kevesebben foglalkoznak a magyar konyha alapjának tekintett növénnyel. Ennek oka az egyre több kártevőben és a nagy élőmunka igényben keresendő.
A Hatvan térségében élő háziasszonyok java a boldogi pirospaprikára esküszik. A fűszerpaprika-termesztésnek arrafelé komoly hagyománya van, néhány évvel ezelőtt még szinte minden második család ezzel foglalkozott. Manapság azonban egyre kevesebben vágnak bele a paprikatermesztésbe, de még akadnak porták, ahol ősszel a tornácokon hosszú füzérekben lóg a tűzpiros fűszerpaprika.
A kártevők miatt szorul vissza a termesztés
Az utóbbi években egyre több kártevő támadja a fűszerpaprikát, erre vezethető vissza, hogy már csak néhány család foglalkozik a magyar konyha alapját adó növény termesztésével. A nagy szakértelmet kívánó, kártevők elleni védekezés mellett a magas élőmunka igény is visszaveti a növény termesztését. Feldolgozó üzem hiányában pedig szinte elképzelhetetlen a nagyobb mennyiségű termelés.
Hirdetés
Még a 3000 forintos ár is alacsony
A nagyobb paprikaőrlő malmok nem foglalkoznak annyira körültekintően a fűszerpaprika készítésével, mint aki otthon, kis tételben készíti el a terméket. A malmok a paprika magját is beleőrölik a készítménybe, míg aki otthon készíti, sok időt és energiát fordít a paprikák magmentesítésére és csak utána történik meg az őrlés. A sok idő, energia ráfordítás miatt az olykor 2500-3000 forintos, kilónkénti fűszerpaprika ár még alacsonynak is mondható.
Egyébként az idei időjárás kegyes volt a szabadföldi paprikatermesztőkhöz, a sok csapadék miatt ugyanis nem kellett öntözni. Szabadföldön a hozam jellemzően fele akkora, mint fóliás termesztés esetén, viszont a fóliában termett paprika minősége meg sem közelíti a szabadföldiét.
A boldogiak már túl is vannak az első szedésen. Információik szerint jó, közepes termést adott az idei év fűszerpaprikából. A feldolgozáson azonban még sok múlhat, ettől függ ugyanis, hogy mennyire lesz finom az őrlemény. A készítési folyamat már évszázadok óta generációról generációra száll Boldogon, bízzunk benne, hogy a jövőben is lesz még mit a pörkölt alá szórni.
Forrás: heol.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!
Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.
Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone
A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatTöbb mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés