A kövér porcsin (Portulaca oleracea) az egyik legelterjedtebb és mégis alulértékelt növény hazánkban. Gyakran gyomként kezelik, pedig tápanyagokban gazdag, sokféleképpen felhasználható növény. Érdemes közelebbről megismerkedni vele.

Miért érdemes fogyasztani a kövér porcsint?

Azért, mert nemcsak egy egyszerű gyom, hanem egy igazi szuperétel. Gazdag omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, vitaminokban (például C- és E-vitaminban), valamint ásványi anyagokban, mint például magnéziumban és káliumban. Ezen tápanyagok mind hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez, például segíthetnek az oxidatív stressz csökkentésében és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

kövér porcsin
Forrás: Pixabay

Hogyan használhatjuk fel a kövér porcsint a konyhában?

Felhasználása rendkívül sokoldalú. Nyersen fogyasztható salátákban, szendvicsekben, de levesek, pörköltek vagy akár smoothie-k alapanyagaként is kiválóan megállja a helyét. Az enyhén savanykás ízű levelek különleges zamatot adnak a fogásoknak. Több országban már a konzerválására is találtak módszereket, például borecetben tartósítva, hogy télen is élvezhessük a növény C-vitaminban gazdag leveleit​.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a kövér porcsinnak?

Számos tradicionális és modern felhasználási módja ismeretes a világ különböző részein. Használják cukorbetegség kezelésére, gyulladáscsökkentésre, valamint rákmegelőzésre is. Ezenkívül bizonyítottan antibakteriális és antivirális tulajdonságokkal rendelkezik, ami különösen hasznos a modern orvoslásban. Az alvás minőségének javításától a szív- és érrendszeri betegségek megelőzéséig számos területen alkalmazható​.

Hogyan termeszthető a kövér porcsin?

Rendkívül igénytelen növény, szinte bármilyen talajban megél, és kevés gondozást igényel. Előnyben részesíti a napos helyeket, de árnyékban is szépen fejlődik. A legjobb, ha magról szaporítjuk, mivel így biztosíthatjuk a folyamatos utánpótlást. Emellett fontos, hogy rendszeresen szedjük a növény hajtásait, mivel ezzel serkentjük az újabb levelek növekedését.

A kövér porcsin egy olyan növény, amelyet érdemes újra felfedezni, akár a konyhában, akár az egészségünk megőrzésében. Annak ellenére, hogy sokan csak gyomként tekintenek rá, a porcsin valójában egy igazi szuperélelmiszer, amely rengeteg tápanyagot és egészségügyi előnyt kínál. Próbáljuk ki, és használjuk ki ennek a szerény, de értékes növénynek minden lehetőségét!

Megosztás

További híreink

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Érdemes figyelni a földhasználati kötelezettség szabályaira a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is

2024.09.16.

A vállalt földhasználati kötelezettség szabályait a földforgalom és az illetékmentesség szempontjából is érdemes megismerni.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás