Mi mással indulhatna az újév, mint az előző szezonról készített számadással. 2016-ot sokan rekorder évként emlegették a növénytermesztés szempontjából, de lássuk, valójában mit produkáltak a hazai gazdálkodók az előző évben és mi várható tőlük idén.

A legutóbbi jelentések alapján az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,7 millió hektár, és a terület 95 százalékán megtörtént a talajelőkészítés. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 2,0 millió hektár, melyeknél a talajelőkészítési munkák 44 százalékon állnak.

Az őszi gabonafélék vetését 1,4 millió hektáron tervezték, és több mint 1,2 millió hektáron, a tervezett terület 91 százalékán végeztek a vetéssel november közepéig. Az elvégzett munka a tervezetthez képest az őszi árpa vetésénél 93 százalék, a tritikálénál 94 százalék, az őszi búzánál 89 százalék, a durumbúzánál pedig 90 százalék volt. Az őszi rozs vetését 25,3 ezer hektáron tervezték, ezt 900 hektárral túllépve 26,2 ezer hektáron került földbe ez a gabona. Az őszi búza (durumbúza nélkül) tervezett vetésterülete a tavalyihoz hasonló, 988 ezer hektár, amelyből 884 ezer hektáron fejeződött be a vetés.

Az őszi búza és az őszi árpa vetése is a korábbi éveknek megfelelő ütemben halad. Őszi káposztarepce vetését az előző évinél mintegy 20 százalékkal nagyobb területen, 278 ezer hektáron tervezték a gazdák ebben az idényben, és november 14-re el is végezték a munkát.

A napraforgó betakarítása már októberben befejeződött, a vetésterület 99,5 százalékát learatták, összesen 628 ezer hektárról 1,9 millió tonna napraforgót takarítottak be. A napraforgó hozama országosan 3,0 tonna/ hektár, 19 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. A legalacsonyabb termésátlagot Zala megyéből (2,5 tonna/hektár), a legmagasabbat Borsod-Abaúj-Zemplén megyéből (3,6 tonna/hektár) jelentették.

 
Sok gabona termett idén hazánkban
 

A burgonya termésátlaga 27,3 tonna/hektár, 12 százalékkal magasabb, mint 2015-ben. Az összesen 61 ezer hektáron vetett szója 2016. évi termése 177 ezer tonna, a termésátlaga 2,9 tonna/hektár volt, amely több mint másfélszerese a tavalyinak. A cukorrépa 16 ezer hektáros termőterületének négyötödét takarították be november 14-ig. A cukorrépa hozama hektáronként 65 tonna, 15 százalékkal meghaladja a 2015. évi eredményt.

A kukorica hazai 2016. évi termőterülete 1,1 millió hektár, amelyből november 14-ig 891 ezer hektárt, a teljes terület 85 százalékát aratták le. A 8,6 tonna/hektár termésátlag 50 százalékkal magasabb a 2015. évinél. Az idén 9 millió tonna feletti lesz a kukoricatermés, a 2014. évi rekord után a legjobb termés. Hibridkukorica-vetőmagot 2016-ban 23 ezer hektáron termeltek, november 14-ig a betakarítás a terület 93 százalékán történt meg. A termésátlag 3,6 tonna/hektár, 34 százalékkal jobb a tavalyinál. A silókukorica betakarítása befejeződött, a termésátlaga közel 31 tonna/hektár, mintegy 30 százalékkal magasabb a 2015. évinél.

A jelentésben kiemelt zöldségfélék körében a csemegekukorica termésátlaga 17,7 tonna/hektár, 20 százalékkal magasabb a 2015. évinél. Országos átlagot tekintve a tavalyinál magasabb hozamot értek el 2016-ban a zöldpaprika termelői, míg a vöröshagyma, a karfiol és a paradicsom termésátlaga csökkent, a görögdinnye hozama pedig azonos a 2015. évivel.

Az őszi betakarítású gyümölcsök közül az őszibarack termésátlaga 15,8 t/ha, közel kétszerese a 2015. évinek. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, a téli alma termésátlaga 17,0 t/ha, 10 százalékkal több a tavalyinál. Körtéből 17,3 tonna termett hektáronként, ami azonos a 2015. évivel.

Forrás: AKI

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás