Létezik Athéntól 45 perces repülőútnyi távolságra egy sziget, ahol az emberek leginkább kecskehúst és az abból, valamint a kecsketejből készült termékeket fogyasztják. Átlagosan 90 évig élnek és még az Alzheimer-kórt sem ismerik. Szerintük a kecskéből készült élelmiszereknek köszönhetik hosszú és egészséges életüket. Ha ez tényleg így van, akkor kecsketartásra fel! Következzen néhány jó tanács kecskeválasztáshoz.

Hazánkban az egészségügyi mutatók már fele ilyen szépek sincsenek. A lakosság jelentős része szenved valamilyen krónikus betegségben, szívbetegségben, cukorbetegségben, rákos betegségekben és még sorolhatnánk a listát akár estig. Lehet, hogy tényleg csak az Ikaria sziget lakóinak a példáját kellene követni és minél több kecsketerméket fogyasztani? Lássunk néhány jó tanácsot, amelyet kezdő kecsketartóknak érdemes megfogadni.

Sokan kényelmi szempontból szeretnének kecsketartással foglalkozni, úgymond négy lábon járó fűnyíróként használnák. Nekik van egy rossz hírünk: a kecske kizárólag akkor legel füvet, ha már minden, a környéken megrágható és megehető fa lombozatát, virágát lelegelte. Így ha csak kertkarbantartásra szeretnénk kecskét tartani, inkább ne tegyük.

Abban az esetben viszont, ha a tápláló kecsketej napi fogyasztása a cél, érdemes belevágni a kecsketartásba. Sokan nem fogyaszthatnak tehéntejet egészségügyi okokból, a kecsketejet viszont az ára miatt nem tudják beszerezni. Ebben az esetben pedig a legjobb döntés egy saját ’tejüzem’ nevelése. A fajtaválasztásnál figyelembe kell venni, hogy egyes fajták akár egész évben is képesek tejet adni, de vannak olyanok is, amelyek erre képtelenek. Így alaposan át kell gondolni, milyen fajtával dolgozzunk, illetve mekkora állatlétszám szükséges a család tejjel való ellátásához. Ehhez választhatunk egyszerű parlagi, vagy akár fajtatiszta tejhasznú kecskét is. A lényeg a helyes tartás.

A gidák elválasztása után akár 10 hónapig is adhat tejet az anyakecske (Fotó: magyarparlagikecskeklubb.network.hu)
 

Megfelelő mennyiségű és minőségű szálas takarmány, abrak, gyümölcs és vitaminok biztosítása mellett egy kecske akár 15-20 éven keresztül is képes tejet adni. Parlagi kecske tartása esetén fel kell készülni, hogy lutri lesz a tejhozam, ugyanis esetükben nagy a szórás: van, amelyik jó, ha egy litert képes adni naponta, de vannak egyedek, amelyek akár 4 litert is képesek produkálni. Családi önellátásra általában keverék kecskéket ajánlanak: parlagi és szanentáli, vagy éppen parlagi és jól legelő alpesi keverékekkel stabil 3-4 literes hozamot lehet elérni és a takarmányköltségek sem szállnak el túlzottan.

A húsáért is lehet tartani a kecskét, de érdemes figyelembe venni néhány tényt a kecskével kapcsolatban. Nem sok hasznosítható hús származik egy kecskéről normál esetben, így a szűkebb családot tudja ellátni élelemmel. Persze már vannak kifejezetten húshasznú fajták, melyek a szorgos tenyésztők kezei közül kerültek ki több fajta keresztezését követően. Így mielőtt megvásároljuk első kecskénket, fontos utánanézni, melyik fajták azok, amelyek több húst produkálnak. Itt van például a búr kecske, amely kifejezetten nagy testű, húshasznú fajta.

A búr kecske kiváló húshasznú fajta, más fajtával keverve azonban kettős hasznú fajtává is válhat
 

Célszerű őket csak búr fajtákkal tartani, ugyanis a többi fajtával agresszívan viselkedik. A búr keverékek a nagy test mellett jól is tejelnek, így őket akár kettős hasznú fajtaként is lehet tartani. A fiatal bakok gyorsabban fejlődnek, mint a gödölyék (nő ivarú gida), főleg akkor, ha sokáig vannak az anyjukkal tartva. Abban az esetben viszont, ha fejni szeretnénk az anyát, 10 hetes korban kell leválasztani a gidákat és ezt követően akár 8 hónapig is fejhető marad az anyakecske. A leválasztott gidák pedig később vágóállatként láthatják el a családot hússal.

Forrás: kistermeloklapja.hu

Adjon-vegyen kecskét a Magro.hu piactéren! Aktuális élő állat ajánlatainkat IDE kattintva tekintheti meg, eladó kecskéket pedig ITT talál!

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás