A növényvédő szerek költéspotenciálja alapján is a kukorica az egyik legértékesebb szántóföldi kultúra Magyarországon. Igen tanulságos áttekinteni, hogy a 2011 és 2020 közötti évtizedben hogyan változott a kukorica gyomirtási technológiája. Sok éven át az összes kultúra összes szertípusa közül jellemzően a kukorica gyomirtása generálta a legnagyobb forgalmi számokat – és továbbra sem utal rá semmi, hogy ez megváltozna.

A klasszikus preemergens alapkezelést követő posztemergens felülkezelés mint gyomirtási technika, egyre inkább háttérbe szorult a kizárólag posztemergens – főleg a korai posztemergens – gyomirtással szemben, valamint az egyszeri preemergens gyomirtás aránya is egyre kisebb lett.

Egyre több a piacon a két-három hatóanyagot tartalmazó gyűjtőcsomagolású termék (Fotó: Pixabay)

Teljes megoldás a gyomviszonyok rendezésére

Ennek, többek közt, a következők lehetnek az okai: egyre több a piacon a két-három hatóanyagot tartalmazó gyűjtőcsomagolású termék, ezek egyetlen kijuttatás során teljes megoldást nyújthatnak a gyomviszonyok rendezésére. A preemergens gyomirtó szerekhez bemosó csapadékra van szükség, de az egyre kiszámíthatatlanabb időjárásban a csapadék rendszerint elmarad, és ez szintén okozhatja az elmozdulást.

Az elmúlt években egyre több lett a rugalmasan felhasználható termék, amelyek preemergensen és posztemergensen is használhatók.

Megfeleződött a 6-7 leveles gyomirtások száma

A tavalyi év rendhagyó volt amiatt is, hogy a kukorica 2-3 leveles állapotában eddig még sohasem használták fel a termelők a gyomirtó szerek egyharmadát. Az utóbbi 3 évben dinamikusan nőtt a kukorica 2-3 leveles állapotában kijuttatott termékek aránya, és ezzel párhuzamosan gyakorlatilag megfeleződött a 6-7 leveles állapotban elvégzett gyomirtások száma.

A kukorica-gyomirtás intenzitásának csökkenése, a termékek felhasználása nagyban függ az egyre később beköszöntő tavasztól, a belvizes területeken való kései vetéstől, a növényt egyre jobban sújtó aszálytól, a termény árának stagnálásától, valamint a gyűjtőcsomagolású termékek megjelenésétől.

Igen figyelemreméltó a jellemző gyomirtási technológia alakulása. Az adatok csupán a gyomirtó szerrel kezelt területre vonatkoznak, de ez gyakorlatilag minden évben eléri a terület 97-99 százalékát. A kezelés/ha megmutatja, hogy 1 kezelt hektárra vetítve átlagosan hányszor kezelnek gyomirtó szerrel a magyar gazdák.

26 százalék – kétszer

Magyarországon a kezelések 1 hektárra jutó átlagos száma 1,26 volt 2020-ban, ami azt jelenti, hogy a gazdák az esetek 26 százalékában alkalmaztak, alkalmazhattak kétszeri gyomirtást.

A felhasznált termékek száma a gyomirtó szerrel kezelt területre számolva megegyezik a hosszú évek átlagával: 1,43 terméket juttattak ki 2020-ban a termelők a kukorica gyomirtására.

A kezelés/ha és az egy tankban kijuttatott termékek számának szorzata mutatja meg, hogy 1 kezelt hektárra átlagosan hány „darab” gyomirtó szert juttattak ki a gazdák. A gyűjtőcsomagolású termékeket mint önálló márkanév alatt forgalmazott termékeket, és amiket egy tankkeverékben juttattak ki, ebben az esetben egy termékként számolta a magyarmezogazdasag.hu által felkért független piackutató cég szakértője. A gyűjtőcsomagolású termékek az olcsóbb, egy hatóanyagot tartalmazó generikus termékek ellenpontjai. Utóbiaknak az elmúlt években egyre nőtt a száma, és terjedt a felhasználásuk.

Piacot vesztettek a fejlesztő cégek

A klasszikus értelemben vett fejlesztő cégek [BASF, Bayer, Corteva (ex-Dow és ex-DuPont), Syngenta], illetve a többi, generikusnak tekintett növényvédőszer-gyártó küzdelme a kukorica gyomirtásának piacán igen érdekes képet mutat.

2016–2019 között fokozatosan piacot vesztettek a fejlesztő cégek, főleg a kijuttatott gyomirtó szerek területi arányában.

A forgalom alapján kisebbnek tűnik a veszteségük, ennek ellenére figyelemre méltó, hogy 4 év alatt, 2016–2019 között a kisebb gyártók megkétszerezték a forgalmukat. 2020 speciális év volt azért is, mert megtört a generikus cégek lendülete.

De vajon hogyan alakulnak a legnagyobb területen használt hatóanyagok arányai. Melyek a legelterjedtebb hatóanyagok, amiket a kukorica gyomirtására használnak a termelők?

3,6 millió hektárnyi hatóanyag 1,1 millió hektárnyi kukoricára

A 2020-ra vonatkozó adatok szerint a majdnem 1,1 millió hektár elvetett kukoricára összesen 3,6 millió hektárnyi hatóanyag-felhasználás számolható.

A legszélesebb körben a terbutilazint, a nikoszulfuront és dikambát, illetve ezeket a hatóanyagokat tartalmazó termékeket használták a termelők.

Egyre szélesebb körben terjednek az olcsóbb generikus termékek (Fotó: Pixabay)

Egyik gyártó sem vezetett be új, forradalmi hatóanyagot. Többségük a hatóanyag-koncentráció növelését és a már elérhető hatóanyagok összecsomagolását választotta az utóbbi években.

Az elmúlt 10 év trendjeit összegezve a szakértő szerint elmondható, hogy a gyomirtás egyre inkább a kukorica 2-7 leveles állapotára koncentrálódik, és hogy egyre szélesebb körben terjednek az olcsóbb generikus termékek. Új hatóanyagok kipróbálására alighanem nagy számú érdeklődő jelentkezne.

Megosztás

További híreink

Válaszok érkeztek az új AKG kérdésekre

2024.10.21.

A gazdák közül sokan érdeklődnek kérdéseikkel az agrár-környezetgazdálkodási, rövidített nevén az AKG támogatások részleteivel kapcsolatban.

Agrárerdészet kicsiben, a kertben

2024.10.20.

Az agrárerdészet egy nem is annyira új irányzat, viszont egyre inkább nagy hangsúlyt kap majd a jövőben. Egy ilyen rendszert kicsiben, egy házikertben is felépíthetünk. Ahogy a természetben is a fák és az alattuk élő aljnövényzet kölcsönhatásban vannak, ugyanígy lesz ez a kiskertben is. Az agrárerdészet olyan, ősi gyökerekkel rendelkező termesztési mód, amelyben a fákat (azaz az erdészeti növényeket) és a szántóföldi vagy kertészeti növényeket együtt termesztik.

A dámszarvasokat titokzatos betegség fenyegeti

2024.10.20.

A dámszarvasoknak mostanában nemcsak a tehenek kegyeiért kell megküzdeniük, hanem egy körükben terjedő titokzatos betegséggel is. A rejtélyes kór az érintett állatoknál nemcsak deformált, gennyes agancsokat, hanem a jelek szerint szaporodási problémákat és további súlyos tüneteket is okozhat. A dámokon túl az őzeket és gímszarvasokat is érintő tünetek a kutatók szerint összefüggésben állhatnak a mikotoxinok jelenlétével, és egyelőre úgy tűnik, hogy nincs ellenük gyógymód.

Gyakran hibázunk, amikor a hideg elől a lakásba menekítjük növényeinket

2024.10.20.

Egyre rövidülnek a nappalok, és egyre hidegebb a levegő. Miközben arra készülünk, hogy több időt töltsünk bent, és jól érezzük magunkat, itt az ideje, hogy a kültéri növényeinket is áthelyezzük, és beltérbe vigyük.

A gazdák megbirkóznának az éghajlatváltozással – nyitottak az innovációra

2024.10.20.

A magasabb hozampotenciál ösztönzi a digitális gazdálkodás elterjedését: a gazdálkodók kétharmada már használ digitális eszközöket, és ugyanennyien szeretnének többet megtudni a mesterséges intelligenciáróll. Ez az egyik kulcsfontosságú megállapítása a 2024-es Farmer Voice felmérésnek –Ausztrália, Brazília, Kína, Németország, India, Kenya, Ukrajna és az Egyesült Államok 2000 gazdálkodójának körében végzett kutatás –, amelyet a Kynetec globális piackutató cég végzett a Bayer megbízásából.

Úttörő projekt – takarmány előállítása üvegházhatású gázokból!

2024.10.20.

Két mikroorganizmus – egy baktérium és egy alga – együtt használható a szén-dioxid és a metán fehérjében gazdag biomasszává alakítására. A felfedezés arra késztette az új-zélandi elsődleges iparágak minisztériumát (MPI), hogy támogassa az Upflow-t és partnereit a kutatás előmozdításában.

Partnerhírek
Partner

Kond-Coop Kft. – „Gazdáktól, Gazdáknak”

2024.10.18.

A 7. Kirovec Nap középpontjában maga a gazda, a gazdálkodó ember állt. A Kond-Coop szakmai eseményén nagy hangsúlyt fektettek a gazdák véleményeinek és tapasztalatainak megosztására.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás