A karácsonyi és azt követő, leginkább vízkeresztig tartó időszaknak több jellegzetes növénye van, de legtöbbjük amilyen szép, annyira káros a kutyákra, macskákra. Egyedül a karácsonyi kaktusz a kivétel, de azt se rágcsálják lehetőleg. Ebben az időszakban jellemzően olyan, ragyogó piros, bíbor vagy fehér virágokkal díszítjük a lakást, mint az amarillisz, a mikulásvirág, a karácsonyi kaktusz vagy a hunyor.

Amikor valami újdonság kerül a lakásba, a házi kedvenceink érdeklődve vizsgálják meg, ha elérik, és ebbe persze a kóstolgatás, rágcsálás is beletartozik.

Az amarillisz levelében, szárában és hagymájában olyan alkaloidok vannak, amelyek hányást, erős nyálelválasztást váltanak ki (Fotó: Pixabay)

Ami a növények elérését illeti, a macskatulajdonosoknak kell szemfülesebbnek lenniük, hogyan tartsák távol a kiválón ugró és mászó szőrgombócokat a veszélyes díszektől.

Cserében a macskák valószínűleg kevésbé rágják meg az újdonságokat, mint a kutyák.

A karácsonyi kaktusz nem veszélyezteti az állatok egészségét, nincsenek benne mérgező vagy káros anyagok, mégsem jó, ha sokat megesznek belőle. A növény ugyanis gazdag rostokban, ami hányást, enyhe hasmenést okozhat.

Mérgezési erősorrend: hunyor, amarillisz, liliom, nárcisz, mikulásvirág

A mikulásvirágról köztudott, hogy mérgező a négylábúakra, de korántsem annyira, mint a legveszélyesebb növények közé tartozó liliom vagy nárcisz. A növényből kicsorduló fehér nedv euforbolt és szaponinokat tartalmaz, de általában enyhe hasmenést, hányást és nyáladzást okoz az állatokban.

Sokkal veszélyesebb az amarillisz, aminek a levelében, szárában és hagymájában olyan alkaloidok vannak, amelyek hányást, erős nyálelválasztást váltanak ki.

Végül a hunyor a legveszélyesebb növény ebben a sorban, szerencsére általában nem a szobában, hanem az erkélyen vagy a kertben tartjuk, mert nem viseli el a meleget. Az egész növény emberre, macskára, kutyára és lovakra mérgező vegyületeket (glikozidok, veratrin) tartalmaz.

A mérgezés tünetei közé tartozik a hasmenés, hasfájás, nyáladzás, letargia és elesettség.

A fenyőfa nem tartalmaz káros anyagokat, de a tűlevelek szúrnak!

Mint a felsorolásból is látszik, nagyon hasonló tünetekkel jár a növények által okozott mérgezés, nehéz tehát megállapítani, hogy egyszerűen felöklendeznek valamit, ami nem ad okot aggodalomra, vagy nagyobb a baj.

Ha lehangolt, fájdalmai vannak, és ismétlődően hány, vagy visszatérő hasmenése van a kedvencünknek, vigyük állatorvoshoz.

A lakásdíszítésre használt örökzöldek közül a borostyán és a tiszafa veszélyes az állatokra. Maga a karácsonyfa, akármelyik fenyőfajt válasszuk is, nem tartalmaz káros anyagokat, de a tűlevelek gondot okozhatnak, ha befúródnak az állat bundájába.

(Forrás: magyarmezogazdasag.hu)  

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás