A zöldségek magjainak állandó helyre vetése a legegyszerűbb szaporítási módszer, hiszen palántázásuk esetén jóval nagyobb a gondozási igény. Általános tévhit, hogy vetni csak tavasszal lehet, sőt. Amennyiben a terület öntözhető, szinte mindig lehet vetni annak érdekében hogy a betakarítás is időzíthető, időben jól elnyújtott legyen. Fókuszban a zöldségek vetése.

A természet időzít

A zöldségvetőmagok kikelése során számos körülmény játszik fontos szerepet. Ahhoz, hogy a magok megfelelően keljenek ki, szükség van a ideális hőmérsékletre, a vízmennyiségre és a kelés utáni fejlődéshez optimális fényviszonyokra. Az elvetett mag a talaj nedvességtartalmának következtében vizet vesz föl, megduzzad és egyszer csak kicsírázik. 

A zöldségek vetése nagy odafigyelést követel meg. Az idő hossza ugyanis, amely alatt a zöldségvetőmagok kikelnek, fajtától függően változik. Például a paradicsommagok általában 5-10 nap alatt kelnek ki, míg a paprikamagok 7-14 nap alatt. (Fotó: Pixabay)

Az nagyon lényeges, hogy a mag, ha már vizet vett föl, akkor nedves talajban legyen legalább a kikelésig, ellenkező esetben elpusztul. Ha elvetjük a magokat, akkor nagyrészt a többit a természetre bízzuk. Hiszen akkor fognak kikelni, amikor megfelelő hőmérséklet lesz, és elég nedves a talaj e folyamatok beindulásához.

Az idő hossza, amely alatt a zöldségvetőmagok kikelnek fajtától függően változik. Például a paradicsommagok általában 5-10 nap alatt kelnek ki, míg a paprikamagok 7-14 nap alatt.

A zöldborsó magjai általában 10-14 nap alatt kelnek ki, míg a sárgarépamagoknak 14-21 napra van szükségük a csírázáshoz. Ez persze változhat, hiszen egy tavaszi vetés, amikor még hűvösebb van, több idő alatt kel ki, egy nyári vetés, amikor magasabb a hőmérséklet, akár napokkal hamarabb.

A hidegtűrőket már most vethetjük

Bizonyos zöldségfajok magjai alacsonyabb hőmérsékleten kicsíráznak, míg másoknak ehhez melegebb körülmények kellenek. Márciusban azonban már számos faj vethető. A salátát általában kora tavasszal vagy ősszel vetik, amikor már túl vagyunk a fagyveszélyes időszakokon. 

A hűvös időjárási viszonyok kedveznek is a salátának, amelyet például nyáron nem is lehet jól termeszteni, mert leveleit károsítja a magas hőmérséklet. A retek, hasonlóan a salátához, kora tavasszal vagy nyár végén vethető, azaz a nyári időszakban szüneteltessük a termelését.

Mivel ez is rövid tenyészidejű faj, a nyár kihagyása nem okoz gondot. A spenót hidegtűrő zöldség, már korán tavasszal vethető a magja. A nedves talajt kedveli, ezért érdemes a vetését a csapadékosabb időszakra ütemezni. A legjobb, ha a sárgarépát is közvetlenül a fagyveszély elmúltával vetjük a földbe. Az optimális hőmérséklet a csírázásához 10-15 Celsius-fok között van.

A legkorábbi és legkésőbbi időpont az irányadó

A dughagymák ültetése is ideális ilyenkor, de ezek ősszel is elültethetők, mert a kihajtott növények jól áttelelnek. Hagymát termeszthetünk magról vetve és dughagymáról ültetve. Magról vetve a termesztés két évet vesz igénybe.

A most elültetett dughagymákat érdemes kicsit sűrűbbre tervezni, így amikor zöldhagyma stádiumba érnek, minden másodikat kiszedhetjük ilyen célra. Így az állomány ritkul, és a földben maradók nyár végéig rendesen kifejlődnek, és jól tárolható vörös vagy lilahagymaként szedjük majd fel akkor őket. A dughagymát érdemes kicsit mélyebbre ültetni, mint a hagyma magassága, mert ha túl sekélyen ültetjük akkor a zöldhagyma felszedésekor rövid lesz a fehér, legízletesebb része.

Visszatérve az ideális vetésidőkre, a zöldségek esetén ennek rendszerint a legkorábbi és legkésőbbi időpontja az irányadó. A legkorábbi azért, hogy az időjárásnak köszönhetően már hamar kikeljenek. A legkésőbbi pedig azért, mert ha ezután vetünk, akkor a fagyok beálltáig nem biztos, hogy betakaríthatók lesznek a zöldségek, akkor pedig hiába gondoztuk őket. A két szélső időszak között pedig a tenyészidőszak függvényében többször is vethetünk, e szakaszolásnak köszönhetően a betakarítás is szakaszos lesz.

Dekádonként a vetési időszak

A  felsorolás a vetésre ideális dekádokat jelöli. Az első dekád a hónap első 10 napja, a második dekád a hónap középső 10 napja, a 3. dekád pedig az adott hónap 20-30. napja közötti időszak.

  • Február 2. dekád: borsó, sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek vetés, vöröshagyma dughagyma ültetés, fokhagyma ültetés
  • Február 3. dekád: torma dugványtelepítés, borsó, spenót sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek vetés, vöröshagyma dughagyma ültetés, fokhagyma ültetés
  • Március 1. dekád: sárgarépa, petrezselyem, metélőhagyma, borsó, fejes saláta, spenót, kapor, vöröshagyma dughagyma, fokhagyma ültetés
  • Március 2. dekád: fejes saláta, spenót, sóska, kapor, borsó, sárgarépa, petrezselyem, hónapos retek, vöröshagyma magvetés, korai burgonya ültetés
  • Március 3. dekád: spenót, sóska, kapor, nyári retek vetés, korai burgonya ültetés
  • Április 1. dekád: nyári retek, spárgatök, burgonya, paprika, paradicsom, spenót, kapor, sóska
  • Április 2. dekád: nyári retek, spárgatök, sütőtök, sárgadinnye, görögdinnye, paradicsom, paprika, spenót, csemegekukorica, sóska
  • Április 3. dekád: cékla, uborka, sütőtök, dinnyefélék, bab, kukorica, kapor, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, bimbóskel
  • Május 1. dekád: csemegekukorica, kapor, uborka, bab
  • Május 2. dekád: uborka, bab, csemegekukorica, kapor és a palánták kiültetése is ekkortól kezdődik, mert már nem kell talajmenti fagyokra számítani
  • Április 3. dekád: uborka, cikória, csemegekukorica, zöldbab, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé
  • Június 1. dekád: csemegekukorica, zöldbab, cikória, kapor, fejes káposzta, kelkáposzta, karalábé, uborka
  • Június 2. dekád: zöldbab, uborka, kukorica, kapor
  • Június 3. dekád: karalábé, cékla, zöldbab, fejes saláta, kapor, uborka, késői burgonya ültetése
  • Július 1. dekád: karalábé, cékla, uborka, kapor, fejes saláta, zöldbab, késői burgonya ültetése
  • Július 2. dekád: zöldbab, kapor, cékla, uborka, spenót
  • Július 3. dekád: téli retek, spenót, kapor
  • Augusztus 1. dekád: téli retek, spenót, kapor
  • Augusztus 2. dekád: spenót, sóska
  • Augusztus 3. dekád: áttelelő saláta, spenót, sóska
  • Szeptember 1. dekád: áttelelő saláta, spenót, sóska
  • Szeptember 2-3. dekád: spenót, sóska
  • Október 1. dekád: spenótvetés
  • November 1. dekád: sárgarépa, petrezselyem, borsó, torma dugványtelepítés, vöröshagyma, dughagyma, fokhagyma ültetése

A hidegtűrő fajoknál a cél, hogy ősszel kikeljenek

Mint látható, a kapor például rengetegszer szerepel. Ennek lényege, hogy folyamatosan vetve, folyamatosan lesz zsenge levelű zöldfűszer belőle. Vöröshagymánál a dughagyma ültethető ősszel is. Akkor a növény áttelel, de tavasszal is ültethető. Az őszi vetésű növények többsége már következő évi termesztésre szól. Ezeknél a hidegtűrő fajoknál a cél, hogy ősszel kikeljenek, kihajtsanak. Így áttelelve a növény tavasszal már fejlettebb állapotából indul újra növekedésnek, amivel koraiság érhető el.

(Forrás: agrarszektor.hu)

Megosztás

További híreink

Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés, még lehet jelentkezni

2024.07.01.

Ősztől indul a gyümölcs- és zöldségfeldolgozó szakmérnök és szaktanácsadó szakirányú továbbképzés a MATE oktatási rendszerében, még lehet jelentkezni.

Tovább csökkent tavaly a termőföld-eladások száma, az árak viszont nőttek

2024.07.01.

Az országos forgalom közel kétharmadát adó szántó művelési ágat külön vizsgálva 5,3%-kal nőtt tavaly a forgalom, a NAV szűrt, előzetes adatbázisa szerint nagyjából 24,9 ezer hektár volt az eladott szántóterület mérete 2023-ban.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hőséget, heves zivatarokat és erős szelet is hoz a július

2024.07.01.

Hétfőn az erőteljes gomolyfelhő-képződés és fátyolfelhők mellett általában többórás napsütés várható, de a nyugati határ mentén sok lehet a felhő. Hazánk középső részén kisebb, nyugati, délnyugati, valamint északkeleti harmadán nagyobb számban kell számítani záporokra, zivatarokra. Néhol heves zivatar is kialakulhat! Sokfelé megélénkül, helyenként megerősödik az északnyugati, nyugati szél. Zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 33 fok között várható, délkeleten lesz a melegebb, a nyugati határnál a hűvösebb az idő. Késő este 18 és 25 fok között alakul a hőmérséklet.

Az átlagosnál kevesebb meggy lesz az idén a hazai fákon

2024.07.01.

Javában tart a meggyszezon, a szélsőséges tavaszi időjárás miatt azonban az előző évek átlagánál kevesebb termés várható.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás