A magyar kecsketartók többsége az első lehetőséget választja. Lehetne mindkettőből egyszerre profitálni, ám hazánkban méltatlanul kevés figyelmet kap a kecskehús. Pedig olyan, mint a kecsketej: számos jó tulajdonsága van. Ezek egyike, hogy nagyon kevés zsírt tartalmaz: a sertés átlagos 22 százalékos zsírtartalmával szemben a kecskehúsé mindössze 3 százalék, tehát a vadhúséhoz hasonló. A kecsketartás fő terméke a tej és az abból készült termékek, legalábbis Nyugat-Európában, ahol a bevétel közel 75 százaléka származik ezekből. Ausztráliában és Közép-Ázsiában a kecskebőr hozza a haszon nagy részét. Ázsia más részein és Afrikában, Latin-Amerika országaiban, valamint Kelet-Európában a tej- és a hústermelés azonban nem válik el olyan élesen egymástól.A hazai kecskefarmok egy része a gidákat fel sem neveli, hogy vágóállatként vagy feldolgozott formában adja el. Egyrészt a gidáknak jelenleg nincs igazán kialakult piaca az országban, másrészt azok a kecsketartók, akik a tejtermelésben érdekeltek, nem szívesen áldozzák fel a drága kecsketejet a hímivarú állat felnevelésére. Ezért inkább minél hamarabb megszabadulnak a gidától. Tőlünk a gida – a bárányhoz hasonlóan – többnyire az olaszok asztalára kerül - írta a Haszonagrár oldal.
A kecsketej mellett a hústermelésre is érdemes odafigyelnie a magyar állattartóknak
Nyugat-Európában sok helyen jellemző, hogy mesterségesen táplálják a kiskecskéket. Magyarországon főleg a technológiai fegyelem hiánya és a tejporok ára akadályozza a módszer terjedését.
Sajnos a kecskehúsnak a magyar gasztronómiában nincs kultúrája. Pedig igazán ízletes étel készíthető belőle, és a közhiedelemmel ellentétben nem kellemetlen szagú vagy ízű. A marketingjét kellene erősíteni idehaza.
Fuchs Imre, a Pest megyei Fuchs-Tej Kft. vezetője
Évekkel ezelőtt próbálkoztak a mesterséges felneveléssel is. Volt is rá példa, hogy eredményesen sikerült egy-egy csoport táplálása, de összességében véve nem volt sikeres a tevékenység, leginkább a velejáró munka miatt. Ha pedig hiba csúszik a rendszerbe, akkor veszteségek keletkeznek – mondta a gazdaság vezetője.
A hústermelés is kifizetődik, ha jó az alany és van piac
Tenyészállatokkal foglalkozik Teklovics Ákos, Baranya megyei gazda. Családjában a fő tevékenység a juhtenyésztés, de régóta tartanak alpesi kecskeállományt az ikerbárányok, vagy elárvult, lemaradt egyedek felnevelésére. Közel tíz éve kisebb piackutatást végeztek az ágazatban, és úgy látták, van egy rés, amit ki lehetne tölteni. 11 éve már, hogy búr kecskék törzstenyésztésével is foglalkoznak. A dél-afrikai eredetű fajta rendkívüli hústermelési és vágási tulajdonságai jól megjelennek a keresztezésekben. Így kiválóan alkalmas végtermék-előállító keresztezésekre, a vágógidák minőségének javítására. A törzstenyésztő mind egy szálig el is tudja adni a tenyészállatnak nevelt kecskéket, legyen az akár bak, akár gödölye. A gidák az anyjuk alatt maradnak, amíg el nem adja őket. Az alpesi állományból származó kiskecskék pedig vágásra mennek. Nekik csak húsvét előtt van jó piacuk, utána mondhatni senkinek sem kellenek – mondja a tenyésztő.
Nagy odafigyeléssel megtérül a mesterséges nevelés is
Bár a többség kétségbe vonja, hogy működhet, van olyan is, aki a mesterséges nevelést alkalmazza. Dunaszigeten Biacsis Edit alpesi törzstenyészetében 50 anyakecske van. A család tenyészállatok eladása mellett tej és frissen készült sajtok eladásával foglalkozik. 30 éve tartanak kecskét, két éve vált rendszeressé a mesterséges felnevelés a gazdaságban. Gidáikból pedig csak néhányat hagynak meg tenyészállatnak.  
Csak ott érdemes tehéntejjel nevelni a vágógidát, ahol nem tudnak mit kezdeni a tejjel vagy nagyon alacsony költséggel termelnek.
Biacsis Edit, kecsketenyésztő
A kiskecskéket kéthetes korukig kizárólag anyatejjel etetik, majd fokozatosan csökkentik ennek menynyiségét a tejpótlóval összekevert napi adagban. A mesterséges nevelés során a gidák legalább napi 2 litert fogyasztanak ebből a táplálékból. Mindez sok vesződséggel is jár, de úgy látják, hogy megéri. Legalább napi 3 itatás szükséges, aminél nagyon kell ügyelni a folyadék hőmérsékletére. Biacsis Editnek az a tapasztalata, hogy az anyáknak is jobb, ha így nevelik az utódait, mert nem hajtják folyton őket a kiskecskék. A tápszeritatás ott éri meg, ahol drágán adható el a tej és tejtermék, és persze ott, ahol meg tudnak felelni a mesterséges fölnevelés követelményeinek.
A nagy odafigyelést igénylő táplálás előnyei között a kutatók a betegségek kockázatának csökkenését is megemlítik. Továbbá azt, hogy akár 15-20 százalékkal intenzívebb napi testtömeg-gyarapodást is elérnek a gidáknál a szoptatásos neveléshez képest. Tehát igenis megérné, ha energiát fektetnének bele. Nem véletlen, hogy a mesterséges nevelés külföldön sok helyen általános gyakorlat, mert növeli a tejtermelést, és meglévő piac esetén a gidanevelés is jóval kifizetődőbb lehet vele.

Megosztás

További híreink

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás