Augusztus közepén rendezték meg az „Interaktív innováció és hálózatosodás az agráriumban” elnevezésű kétnapos programot. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és az Agrárközgazdasági Intézet (AKI) gondozásában a Pest vármegyei Dunaharasztiban tartott tréning alapja a közös gondolkodás és az interaktivitás volt, amelyet a résztvevői kör sokszínűsége tett igazán izgalmassá.

A résztvevők zöme mezőgazdasági szaktanácsadóként mindennapos kapcsolatban áll a gazdálkodókkal, így első kézből hozta az „életszagú”, gyakorlati példákat, kihívásokat - írta az AKI. Voltak a csapatban kutatók, agráregyetemi oktatók, valamint hazai és nemzetközi innovációs projektek partnerei, akik erős tudományos háttérrel és a fejlesztéshez, újításhoz való elköteleződéssel erősítették a programot.

Augusztus közepén rendezték meg az „Interaktív innováció és hálózatosodás az agráriumban” elnevezésű kétnapos programot a Pest vármegyei Dunaharasztiban - Fotó: AKI
Augusztus közepén rendezték meg az „Interaktív innováció és hálózatosodás az agráriumban” elnevezésű kétnapos programot a Pest vármegyei Dunaharasztiban - Fotó: AKI

A közös munka tematikus megalapozásaként a résztvevők gyakorlati példákon keresztül gyűjtötték össze, hogy számukra mit jelent az interaktív innováció, és mi lehet a szerepe a szaktanácsadóknak abban, hogy ez szélesebb körben elterjedjen az agráriumban.

A tréning gerincét az i2connect nemzetközi projekt eredményei, illetve az e projekt keretében elsajátított módszertan és eszközök nyújtották. Ezek az eszközök segítenek rendszerezni és átlátni a sokszereplős, interaktív folyamatokat, amelyek egyre inkább a középpontba kerülnek az agráriumban. 

Többek között olyan kérdésekre segítik megtalálni a válaszokat, hogy:

  • Mely stádiumban tart az adott innovációs folyamat, és ezt hogyan lehet a következő szintre emelni? Ebben az „innovációs spirál” konkrét eseteken keresztül történő megismerése nyújtott segítséget.
  • Mitől jó egy többszereplős közegben együtt dolgozni, amely motiváló, táplálja a kreativitást, és mitől válhat mindez olyanná, amely energiát vesz el, vagy sok esetben épp elakad?
  • Hogyan lehet és ki tud egy ilyen közegbe jól beavatkozni? Milyen szerepe lehet ezekben a folyamatokban a szaktanácsadóknak? Ezt a „közös alkotás háromszöge” alkalmazásával szintén konkrét eseten keresztül vitatták meg a résztvevők.

Az említett eszközök segítenek megérteni, hogyan kapcsolódnak egymáshoz a résztvevők egy folyamatban vagy egy projektben a közös munka során, valamint hozzájárulnak az elakadások felismeréséhez is - írták.

Konkrét eseteket oldottak meg a résztvevők

Mindezek nem helyettesítik a megalapozott tervezést. Ebben nyújtott segítséget a beavatkozási logikával foglalkozó interaktív blokk, amelynek keretében konkrét projektek megtervezésének logikai lépésein mentek végig a résztvevők. A folyamat részeként beazonosították a célokat, a tevékenységeket és az eredményeket mérő mutatókat is - közölték.

A visszajelzések alapján a két nap mind a résztvevők, mind a trénerek számára rendkívül inspiráló volt. Többek szerint főleg azért, mert konkrét gyakorlati példákon keresztül történt a kérdések közös megvitatása, amelyhez saját tapasztalatokon keresztül tudtak kapcsolódni a résztvevők. Szintén többen említették, hogy amit magukévá tettek, az egyfajta rendszerező háttértudás, szemléletmód, amely hasznos segítője lehet az innovációs együttműködések megalapozásának, melyet a KAP Stratégiai terv „Európai Innovációs Partnerség operatív csoportok támogatása” című pályázati felhívás közelgő meghirdetése tesz aktuálissá.

Az i2connect projekt idén ősszel lezárul. Az eredményeit az ATRACTISS című Horizon Europe nemzetközi projekt viszi tovább, amelynek megvalósításában az AKI által koordinált Innovációs és Digitalizációs Támogató Egység (ITE) aktív szerepet vállal.  Az ITE egyik fontos célja az interaktív innováció terjesztése az agráriumon belül, így a jövőben több hasonló felépítésű interaktív tréning meghirdetése várható - írták.

Megosztás

További híreink

Interaktív innováció és hálózatosodás az agráriumban - kétnapos tréning volt Dunaharasztiban

2024.09.23.

Augusztus közepén rendezték meg az „Interaktív innováció és hálózatosodás az agráriumban” elnevezésű kétnapos programot a Pest vármegyei Dunaharasztiban.

Hamarosan vége az indián nyárnak, újra erőteljes lehűlés jön

2024.09.23.

A következő héten kezdetben napos, száraz időre számíthatunk, majd kedden és pénteken felhősödés és eső, záporok, zivatarok is előfordulhatnak. A hőmérséklet nappal 19-29°C között ingadozik, a hajnali minimumok 5-17°C között alakulnak. A hét második felében erősödő szelek és változékony idő várható, a hétvégén lehűléssel és helyenként erősebb széllel.

Ősi és ma is hasznos agrárkincsek vannak Tápiószelén

2024.09.23.

A Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központ az országos szántóföldi- és zöldségnövénygénbank-gyűjteményét őrzi és fejleszti, agrobotanikai vizsgálatokat végez és dokumentál.

Betakarítás: négy év alatt 5 milliárd dollárral nő a robotok piaca

2024.09.22.

A Technavio piackutató cég adatai szerint 2024 és 2028 között a terménybetakarító robotok globális piaca 5,04 milliárd dollárral nő.

Későn jött az esőzés – válságba sodorja a román takarmányipart a szárazság

2024.09.22.

A Dél-Európát is sújtó tartós aszály nagy pusztítást végzett a román takarmányiparban, emellett pedig tovább rontotta az amúgy is gondokkal küzdő állattenyésztési ipart.

Marhahústermelés és árnövekedés: mi várható 2024-ben?

2024.09.22.

A fiatal bika termelői ára 926 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2024 1–35. hetében, 15 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz viszonyítva. A vágóüsző ára 24 százalékkal, a vágótehéné 8 százalékkal volt magasabb a vizsgált időszakban.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás