Kertészként folyamatosan arra törekszünk, hogy virágzó kerteket hozzunk létre, de az invazív kártevők és növénybetegségek növekvő veszélye évről évre új kihívásokat jelent. A legújabb tanulmányok és felmérések azt mutatják, hogy ezek a betolakodók nemcsak az egyes kerteket veszélyeztetik, hanem a regionális ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget is.

A legújabb fenyegetések és a hatékony kezelési technikák ismerete létfontosságú birtokunk védelmében. Ez az írás betekintést enged a kerteket világszerte jelenleg leginkább érintő kártevők és betegségek világába, és gyakorlati megoldásokat kínál ezek leküzdésére.

Ez a kártevő elsősorban a növények nedvével táplálkozik, gyengíti és fogékonyabbá teszi őket a betegségekre. A növények széles skáláját célozza meg, beleértve a szőlőt, a gyümölcsfákat és a dísznövényeket. (Fotó: Pixabay)

1. Pöttyös lámpahordó-kabóca (Lycorma delicatula)

Az Ázsiában őshonos pöttyös lámpahordó-kabóca gyorsan elterjedt az Egyesült Államok és Európa egyes részein. Ez a kártevő elsősorban a növények nedvével táplálkozik, gyengíti és fogékonyabbá teszi őket a betegségekre. A növények széles skáláját célozza meg, beleértve a szőlőt, a gyümölcsfákat és a dísznövényeket.

A fertőzés jelei

Fekete, fehér vagy vörös nimfák a növényeken, nagyszámú kifejlett lámpás, mézharmat (ragadós anyag) a leveleken és korompenész.

Ellenőrzési módszerek

  • Fizikai ellenőrzés: távolítsa el és semmisítse meg a tojástömegeket télen úgy, hogy lekaparja azokat a felületekről.
  • Biológiai védekezés: használjon természetes ragadozókat, például parazitoid darazsakat.
  • Kémiai védekezés: használjon szisztémás rovarirtó szereket, például imidaklopridot, különösen súlyos fertőzések esetén, de vegye figyelembe a környezeti hatást és a biztonságot.

2. Selyemfényű puszpángmoly vagy puszpáng-tűzmoly (Cydalima perspectalis)

A selyemfényű puszpángmoly vagy puszpáng-tűzmoly egy viszonylag új keletű invazív kártevő, amely Európában és Észak-Amerikában pusztította a puszpángnövényeket. A lárvák a bukszus növények leveleivel és kérgével táplálkoznak, ami gyakran lombhulláshoz és a növény pusztulásához vezet.

A fertőzés jelei

Szövedék és rovarürülék a leveleken, a levél csontváza és az elhalt lombozat.

Ellenőrzési módszerek

  • Monitoring és csapdázás: használjon feromoncsapdákat a kifejlett lepkepopulációk megfigyelésére és a párzás csökkentésére.
  • Kézi eltávolítás: rendszeresen ellenőrizze a növényeket, és kézzel távolítsa el a lárvákat és a hálókat.
  • Biológiai védekezés: alkalmazza a Bacillus thuringiensist (Bt) a lárvaállapotban a fiatal hernyók megfékezésére.

3. Paradicsom barna termésráncosodás vírus (ToBRFV)

Egy viszonylag új növénybetegség, a Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) vagy magyarul paradicsom barna termésráncosodás vírus a paradicsomot és a paprikát érinti, foltosodást, deformációt és gyümölcsvesztést okozva. Ez a vírus könnyen terjed fertőzött magvakon, növényeken, sőt ruházaton és szerszámokon keresztül is, így rendkívül fertőző és nehezen ellenőrizhető.

A fertőzés jelei

Sárgás és mozaikszerű minták a leveleken, barna foltok és deformálódott gyümölcsök.

Ellenőrzési módszerek

  • Higiénia: rendszeresen fertőtlenítse az eszközöket, az üvegházi szerkezeteket és a saját kezét.
  • Használjon ellenálló fajtákat: válasszon vírusrezisztens paradicsom- és paprikafajtákat, ahol elérhető.
  • Eltávolítás és megsemmisítés: a fertőzött növényeket azonnal távolítsa el és semmisítse meg, hogy megakadályozza a terjedést.

4. Xylella fastidiosa

A Xylella fastidiosa nagyon veszélyes bakteriális betegség, amely Amerikából származik, és számos növényt érint, beleértve az olajbogyót, a mandulát és a dísznövényeket. A baktériumok blokkolják a növény xilémjét, megakadályozva a víz- és tápanyagszállítást, ami végül a növény halálához vezet. Jelentős károkat okozott Dél-Európában, különösen Olaszországban és Spanyolországban.

A fertőzés jelei

Perzselt levelek, visszamaradt növekedés és hervadó ágak.

Ellenőrzési módszerek

  • Karantén és megfigyelés: korlátozza a potenciálisan fertőzött növények mozgását, és rendszeresen ellenőrizze a tüneteket.
  • A fertőzött növények eltávolítása: távolítsa el a fertőzött növényeket a terjedés megakadályozása érdekében.
  • Természetes ragadozók: folyamatban vannak a kutatások a természetes ragadozók felhasználásával a rovarvektorok, például a nyálkahártya elleni védekezésre.

5. Citruszöldítő betegség (Huanglongbing vagy HLB)

A Candidatus Liberibacter baktérium által okozott citruszöldülési betegség világszerte pusztítást végzett a citrusültetvényekben, különösen az Egyesült Államokban és Ázsiában. A betegség az ázsiai citrusfélék között terjed, és a növekedés visszamaradásához, keserű gyümölcsökhöz és a fák pusztulásához vezet.

A fertőzés jelei

Sárga hajtások, foltok a leveleken, romlott termések és a fa hanyatlása.

Ellenőrzési módszerek

  • Biológiai védekezés: szabadítsa fel a természetes ragadozókat, például a bogarakat, hogy csökkentse a psyllid populációt.
  • Kulturális gyakorlatok: metssze meg a fertőzött ágakat, és permetezze a levél mikrotápanyagait a fák egészségének javítása érdekében.
  • Kémiai védekezés: használjon célzott rovarirtó szereket a psyllid populáció visszaszorítására, de vegye figyelembe a hasznos rovarokra gyakorolt ​​hatást.

Védje kertjét!

A legfrissebb fenyegetésekkel kapcsolatos tájékozottság és a hatékony kezelési stratégiák végrehajtása kulcsfontosságú a kertészek számára növényeik védelmében és az egészséges ökoszisztémához való hozzájárulásban. A kulturális, biológiai és kémiai védekezés kombinálásával fenntartható módszereket fejleszthetünk ki az invazív kártevők és betegségek leküzdésére, és biztosíthatjuk kertjeink hosszú élettartamát.

(Forrás: garden-guide.com) 

 

További híreink

Invazív kártevők és növényi betegségek – a legújabb veszélyek

2024.09.21.

Kertészként folyamatosan arra törekszünk, hogy virágzó kerteket hozzunk létre, de az invazív kártevők és növénybetegségek növekvő veszélye évről évre új kihívásokat jelent. A legújabb tanulmányok és felmérések azt mutatják, hogy ezek a betolakodók nemcsak az egyes kerteket veszélyeztetik, hanem a regionális ökoszisztémákat és a biológiai sokféleséget is.

A megszokottnál korábban kezdődött a burgonya betakarítása Székelyföldön 

2024.09.21.

Kielégítőnek nevezhető az idei Hargita megyei burgonyatermés, amelynek a betakarítását idén a megszokottnál korábban megkezdték a termelők Romániában.

Partner

Versenyfutás a klímaváltozással - Növénytermesztés változó környezetben 2.0

2024.09.21.

A KITE Zrt. idén ősszel “Növénytermesztés változó környezetben 2.0” címmel hívta életre két szántóföldi bemutatóját. A vállalat rendezvényén az agrártámogatások fenntarthatósági feltételeihez igazodó legújabb technológiák, inputanyagok, valamint a megújult John Deere T/S/X kombájncsaládok és a betakarítás gyakorlati megoldásainak bemutatását célozta meg.

A falatnyi kertecskék gondozása is bőven okozhat gondot

2024.09.21.

Az apró kertek a városi környezetet élőbbé teszik. Még egy erkély berendezésekor is számos tényezőt kell figyelembe vennünk, ám a talaj miatt nem kell aggódnunk, mivel olyan földkeveréket választhatunk, amely megfelel a növények igényeinek.

Több hívatlan vendég is betelepedett a Bükk erdeibe

2024.09.21.

Az erdészeknek küzdeniük kell a már megjelent inváziós, azaz tömegesen elterjedt idegenhonos fajokkal, ugyanakkor fel kell készülni újabbakra is.

Versenyt futnak a klímaváltozással a hazai kukoricatermesztés megmentéséért

2024.09.21.

A HUN-REN Agrártudományi Kutatóközpont szakemberei folyamatosan nemesítik azokat az új gabonafajtákat, amelyek jobban ellen tudnak állni a növekvő forróságnak és szárazságnak.

Partnerhírek
Partner

Kétszer ad, aki gyorsan ad

2024.09.20.

El Niño-hatás, aszály, jégverés, hőségriadók. Júniusban aratott kalászosok, hektikus terménypiacok, hatóanyag-kivonások. AÖP-támogatott mikrobiológiai termékek, talajegészség józan ésszel is felmérhető felértékelődése. A szármaradványok irányított bontásával a talajok nitrogén-, foszfor- és káliumtartalmának, valamint mikroelemeinek pótlása. Ismerős, ugye? Mi most egy másik nézőpontra hívjuk fel a figyelmét.

Partner

Fokozott tűzveszélyt jelent a szárítókban hagyott napraforgó, cirok

2024.09.19.

A betakarítás folyamatosságát a csapadékos időjárás megtöri. A szárítók üzemeltetői nehéz helyzetben vannak, mert nem tudják, mikor folytatódhat a betakarítás (talán már holnap), ezért gyakran a toronyban hagyják a terményt, nem ürítik le. Ez akkor is veszélyes, ha ügyelnek arra, hogy a felső nedves tömeg is megszáradjon. 

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 75 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás