Szinte az összes iparágban gőzerővel folyik a digitalizáció, és nem kivétel ez alól a takarmányozási ágazat sem. A takarmányadatok döntően digitális feldolgozásával nemcsak a táplálkozási adatok kezelhetők jobban, hanem a minőség-ellenőrzés és a takarmánykészítés is javul.

A digitalizáció célja, hogy könnyebbé és szórakoztatóbbá tegye az életünket. Ezt már megtapasztaltuk a járművek, a háztartási eszközök, a szórakoztató elektronika és az egészségügyi eszközök digitalizálásánál. Miközben az élettelen dolgok „okosodnak”, az emberek hatékonyabbá és tudatosabbá válnak.

Szinte az összes iparágban gőzerővel folyik a digitalizáció, mindegyiknek megvan a maga átállási üteme, igényei és fókusza. Különbségeket látunk abban is, hogy a digitalizáció milyen hatással járhat. A mezőgazdaságban a digitalizáció hatása óriási lesz. Ez a folyamat az élelmiszer-előállítási lánc egészében végbemegy, a mezőgazdasági termelőktől kezdve a takarmánygyártókon, a nyersanyagkereskedőkön és -beszerzőkön át az élelmiszer-feldolgozókig.

A folyamat az élelmiszer-előállítási lánc egészében végbemegy (Fotó: Pixabay)

Mezőgazdaság: az adatok gazdagságának megteremtése

Az ok, amiért a digitalizáció hatása a mezőgazdaságban olyan nagy potenciállal bír, az az élelmiszer-termelésben körbejárt hatalmas adatmennyiségek révén összegyűjtött adatok gazdagsága. Évente több mint 1 milliárd tonna takarmányt állítunk elő, amely lehetővé teszi, hogy állataink 532 millió tonna tejet, 76,7 millió tonna tojást, 137 millió tonna baromfihúst és sok más állati terméket termeljenek.

Az állattenyésztési ágazat mérete rengeteg input és output adatot szolgáltat az állatok teljesítményére, táplálkozására, takarmányminőségére és sok másra vonatkozóan. Az adatok felhasználhatók a jobb döntések meghozatalára, a dolgok vizualizálására, a trendek megismerésére és a jobb előrejelzésre. Az adatokkal való munka azt jelenti, hogy kevésbé támaszkodunk feltételezésekre, hanem sokkal inkább az adatokkal alátámasztott döntéseket hozunk. A precíziós gazdálkodás a legjobb formájában.

Pontosabbá válik az állatok takarmányozása

A precíziós gazdálkodás a növénytermesztésben, de egyre inkább az állattenyésztésben is elterjedt kifejezéssé válik. A precíziós gazdálkodás „egyszerűen” azt jelenti, hogy a megfelelő adatokat és meglátásokat alapul véve a megfelelő időben a megfelelő intézkedést alkalmazzuk.

Amikor az állatok takarmányozására közelítünk, a precíziós gazdálkodási gyakorlatok teljes körének részeként gyakran beszélünk precíziós takarmányozásról. A precíziós takarmányozás lehetővé teszi a takarmányozási szakemberek számára, hogy hatékonyabban bánjanak a nyersanyagokkal, jobban megfeleljenek az állat igényeinek, csökkentsék a takarmányveszteséget, növeljék a takarmányozás hatékonyságát, és optimalizálják a hús-, tej- és tojástermelést.

A precíziós takarmányozás azt is jelenti, hogy megvizsgáljuk az állat igényeit, és jobban hozzáigazítjuk a takarmányokat ezekhez az igényekhez (Fotó: Pixabay)

Az ásványi anyagok adagolásának vagy a fehérjetartalomnak a megváltoztatása például óriási különbséget jelenthet a gazdaságosság, valamint az állatok egészsége és jóléte szempontjából is. Ha pontosabbak vagyunk, olyan étrendeket tudunk összeállítani, amelyek segítenek a gazdáknak abban, hogy fenntarthatóbbak, rugalmasabbak és társadalmilag elfogadottabbak legyenek.

A precíziós takarmányozás azt is jelenti, hogy megvizsgáljuk az állat igényeit, és jobban hozzáigazítjuk a takarmányokat ezekhez az igényekhez, figyelembe véve az állatfajokat, a korcsoportot, a termelési állapotot, a piaci igényeket és az üzleti célokat.

A takarmányozási adatok egyesítése

2013-ban a Trouw Nutrition kifejlesztette a NutriOptot, egy integrált digitális megoldásokból és szolgáltatásokból álló csomagot, amely támogatja a gazdálkodókat a táplálkozási ismeretekkel, a jobb takarmányozással és az állatok következetes, optimális teljesítményével kapcsolatosan. A felhasználóbarát MyNutriOpt portál gyors hozzáférést biztosít a kiválasztott NutriOpt-szolgáltatásokhoz, és az összes adatot egyesíti.

Ez fontos lépés a takarmányozási adatok digitalizálásában, mivel lehetővé teszi a különböző adatkészletek létrehozását, az adatok vizualizálását, a nyersanyagminőséggel kapcsolatos tendenciák megtekintését és még sok mást. A takarmányadatok digitalizálása lehetővé teszi a jobb döntéshozatalt, a beszerzéstől a minőségellenőrzésig, a takarmánykészítésig és az operatív irányításig. Ennek oka, hogy ismeri a legpontosabb tápértékeket és a takarmányminőséget, ami a kiváló minőségű takarmány előállításának gerincét jelenti.

A digitális eszközök és adatok ereje

A digitális megoldások és szolgáltatások használata a mezőgazdaságban segít a hatékonyság növelésében, a döntéshozatali folyamat egyszerűsítésében, valamint az eredmények pontosságának és kiszámíthatóságának növelésében. Az utóbbi években a takarmányozásban valódi digitalizáció zajlik, amely több lehetőséget teremt a precíziós takarmányozási stratégiák számára.

Az állatok jó egészségi állapota és teljesítménye a takarmány és a nyersanyagok minőségének és tápanyagértékének ismeretében kezdődik (Fotó: Pixabay)

Pontosabbá válunk, és képesek vagyunk jobban racionalizálni a nyersanyagok, a takarmánykészítés és a takarmányfeldolgozás körüli folyamatokat. Ez nagy előrelépés, mivel az állatok jó egészségi állapota és teljesítménye a takarmány és a nyersanyagok minőségének és tápanyagértékének ismeretében kezdődik. Azáltal, hogy pontosabbak vagyunk és a valódi tápértékekkel dolgozunk, a valósághoz közelebb álló és az állatok tápanyagszükségletét jobban kielégítő étrendeket tudunk összeállítani.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás