A Tanyafejlesztési Program keretében megnyílt az alföldi tanyás térségek tanyafejlesztési pályázata, amin induló tanyagazdaságok is indulhatnak. A kiírás célja a gazdálkodási feltételek javítása, a saját részre történő termelés alapjainak biztosítása és a tanyák fenntartható működtetése. Magánszemély, őstermelő vagy egyéni vállalkozó is pályázhat, amennyiben Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, vagy Pest megyei (utóbbinál csak bizonyos járásokban) tanyán lakhellyel rendelkezik, mely saját vagy közeli hozzátartozója tulajdonában áll.

Fontos, hogy a pályázat kizárólag az 5999 STE termelési értéket nem meghaladó gazdasággal rendelkezők számára elérhető - írta a NAK.

A tanyasi gazdálkodás megújítása, újjáélesztése, a tanyasi életmód hátrányainak csökkentése céljából hirdetett pályázatot az Agrárminisztérium - Fotó: Adam's Photovision, Jászszentlászló

A Tanyafejlesztési Program forrása felhasználható:

  • Kisléptékű infrastruktúra-fejlesztésre, 
  • kézműves háziipari feldolgozó kapacitás kialakítására, 
  • gazdasági épület felújítására, 
  • gazdálkodáshoz szükséges gépek, eszközök beszerzésére,
  • vagyonvédelmi eszközök beszerzésére, 
  • karám/kerítés kialakítására/felújítására,
  • szaporítóanyag beszerzésre és 
  • állatállomány-bővítésre. 

Infrastruktúra, előkészületi költségek

Az infrastruktúra fejlesztés, vagyis a víz, szennyvíz és villamosenergia hálózat fejlesztése nem haladhatja meg a pályázati összköltség 50 százalékát. A 2021.02.03. előtti előkészületi költségek is elszámolhatóak maximum 10 százalékig. A komplex, többcélú fejlesztés a pályázat elbírálásánál előnyt jelent. Tanyánként és személyenként is csak egy pályázat nyújtható be.

Maximum 3 millió forint támogatás igényelhető, 75 százalékos (fiatal gazdák esetében 90 százalékos) támogatási intenzitás mellett.

A fennmaradó önrész rendelkezésre állását, a tényleges költségeket számviteli bizonylattal kell tudni igazolni. A támogatás csekély összegű támogatásnak minősül, annak szabályaira és a kettős finanszírozás elkerülésére is figyelemmel kell lenni. Tehát csak olyan tevékenységre lehet támogatási igényt benyújtani, mely nem szerepel más (Vidékfejlesztési Programos) pályázat üzleti tervében. A rendelkezésre álló keretösszegből várhatóan  280-300 nyertes pályázat finanszírozható. A pályázatról részletesebben itt lehet olvasni. A pályázati felület 2021.02.18-tól elérhető (az elektronikus pályázati adatlap a Hermann Ottó Intézet honlapján szerkeszthető).

A pályázat 2021.02.25-től egy hétig (amennyiben forráskimerülés miatt nem zárják le korábban) lesz benyújtható.

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás