A következő hetek legfontosabb munkája a télialma szüretelése. Az almaszüret mellett a körte és a dió is lassan ládákba és zsákokba kerülhet.

A télialma utóérő gyümölcs, vagyis nem a fogyasztási érettség állapotában választjuk le a fáról, hanem korábban, amikor leszedve a legtovább és a legjobb minőségben tárolható. Általános szabály az, hogy a télialma-fajták gyümölcsét akkor kell leszüretelni és betárolni, amikor

  1. az alma a fajtára jellemző nagyságát és színét elérte,
  2. a magja barna és
  3. könnyű csavarással leválasztható a termőnyársról.

Ez az érettségi állapot a legtöbb almafajtánál szeptember első felében következik be.

A szedést a fa alsó ágain és a korona belsejében kezdjük, és fokozatosan haladunk felfelé, illetve kifelé a szedéssel, mert így lesz a legkevesebb hullott és sérült almánk. Fontos követelmény, hogy a tárolásra szánt almát mindig a kocsányával együtt szedjük le; azok az almák, amelyeknek a kocsánya kiszakad, a tárolás folyamán könnyen fertőződnek romlást okozó betegségekkel, és rövidesen rothadni kezdenek. Az almát úgy választjuk le az ágról, hogy ujjainkkal körbefogjuk, kissé megemeljük és gyengéden megcsavarjuk. Rángatni, tépni nem szabad, de nem is szükséges az almát.

Szedésnél figyeljünk arra, hogy a gyümölcsök ne nyomódjanak meg
 

A leszedett almát minél előbb szállítsuk hűvös, védett helyre, nehogy felmelegedjék. Az ideális tároló állandó hőmérséklete + 1-2 °C, a légtér páratartalma pedig 85-90%. Ezt a két értéket a házi gyümölcstárolókban általában nem lehet elérni, tehát a megközelítésükre kell törekednünk azzal, hogy a kora őszi időszakban éjszaka szellőztetjük a tárolót, nappal pedig zárva tartjuk az ajtaját és az ablakait. Amikor az időjárás téliesre fordul, akkor viszont nappal szellőztessünk. Ha száraz a tároló levegője, akkor a ládák közötti padlót időnként öntözzük meg; ha túlságosan nedves a légtér, akkor lapos tálcákon égetett mész-port helyezzünk ki a talajszintben. A tárolt almát kéthetenként át kell válogatni és a romló gyümölcsöket ki kell szedni a hibátlanok közül, mert megfertőzik az egészségeseket.

A gyümölcsfák néhány évtizedes korukban fokozatosan elöregszenek, termőképességük csökken, gyümölcseik aprókká válnak. Ha az idős fa gyökérzete és törzse ép, akkor nem kell kivágni, hanem meg lehet újítani, aminek a légalkalmasabb ideje most van. A fa méretének megfelelően kiválasztunk 4-5 alsó ágat, és a korona tengelyét képező fővezérágat; ezeket alaposan visszavágjuk, úgy, hogy a megmaradó ág végén - a fűrészelt felület alatt - maradjon egy erőteljes, fiatal hajtás. Az alsó ággyűrű felett a fővezérágon még további ágörvöket hagyhatunk meg. Ezeket az ágakat és a fővezérágat az alsó ágakhoz hasonlóan metsszük vissza.

Nem szabad megfeledkezni az okozott sebek gondos kezeléséről, felületek lezárásáról. A megifjított gyümölcsfák a következő tavasszal erős növekedésnek indulnak, és az ifjítást követő második-harmadik évben ismét teremnek.

Jöhet a körte és a dió is

A téli körtéket is rövidesen szüreteljük - akkor is, ha a gyümölcs héja még zöld. Lehetőleg egy rétegben, kamrában, szobában tároljuk. A gyümölcsök fokozatosan érnek, ezért gyakran át kell vizsgálni őket, és a szép, szalmasárga héjú, érett gyümölcsöket fogyaszthatjuk.

Ha a zöld burok felreped, szüretelésre érett a dió
 

A diótermés betakarítását akkor kezdjük el, amikor a zöld burok többsége felrepedt. Ezt a dióról le kell választani, és a friss diót száraz helyen (padláson) vékony rétegben kiterítve meg kell szárítani. Azokat a diókat, amelyeknek a héja nem repedt fel, tegyük műanyag zsákba; két nap alatt befüllednek és a héjuk lefejthető lesz.

Forrás: balintgazda.hu

Megosztás

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás