Óvatosságra inti a túrázókat az Agrárminisztérium a vaddisznók ellési időszaka miatt – írja az MTI. A minisztérium arra figyelmeztette a Facebook-oldalán a túrázókat, legyenek óvatosak, ha csíkos kismalacot látnak. Fontos, hogy a turistautakról ne térjenek le, a kutyát pórázon sétáltassák, és sötétedés előtt hagyják el az erdőt – tették hozzá.

Már tart ugyanis a vaddisznók ellési időszaka, ilyenkor a kocák különös gonddal vigyázzák a kismalacok életét, és keményen fellépnek, ha vélt vagy valós ellenséget észlelnek a közelükben.

Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni és várni addig, amíg a zörej elhalkul (Fotó: Pixabay)

Félnek az embertől

A minisztérium a Budakeszi Vadaspark bejegyzését is megosztotta, amelyben azt írták: az állatok ösztönösen kialakult tulajdonsága, hogy félnek az embertől, ha tehetik, tartják a távolságot és inkább elmenekülnek. Mindezek mellett az erdei séta során vagy az erdőhöz közeli lakott területen is előfordulhat, hogy valaki vaddisznóval találkozik. Ezért az első és legfontosabb szabályként azt emelték ki, hogy mindig érdemes figyelni. Ha valaki csörtetést hall, meg kell állni és várni addig, amíg a zörej elhalkul.

Utat kell engedni a vaddisznónak

Ha valaki anyakocával és malacaival találkozik, lehetőség szerint el kell sétálni, hagyni kell, hogy a konda békésen elszaladjon.

Ha az országúton ugrik a jármű elé egy vad, fékezni kell és meg kell várni, amíg átkel az úton. Számítani kell arra is, hogy a kocát a konda többi tagja vagy a kandisznót a többi társa is követheti – emelték ki, hangsúlyozva a sebességi korlátozás, valamint a vadjelző táblák figyelésének fontosságát is.

Orvvadászat Nógrádban

Egy másik MTI-tudósítás arról számol be, hogy eljárás indult hat, orvvadászattal és más bűncselekményekkel gyanúsított férfi ellen. A házkutatások során több száz lőszert, különböző lőfegyvereket és trófeákat foglaltak le – közölte a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság a police.hu  honlapon.

Három vaddisznót ejtettek el, de csak kettőt jegyeztek be (Fotó: Pixabay)

A Pásztói Rendőrkapitányság többrendbeli orvvadászat, közokirat-hamisítás és lopás gyanúja miatt indított eljárást egy 61 éves és egy 26 éves, orvvadászat bűntett és orgazdaság vétség miatt egy 56 éves, továbbá lopás miatt egy 77 éves, egy 58 éves és egy 48 éves, külföldi születésű férfi ellen. 

Orvvadászat, orgazdaság, lopás, tiltott fegyver   

A nyomozás adatai szerint a 61 éves férfi 26 éves társával 2018. január 28-án Nagybárkány és Mátraszőlős külterületén egy vadászaton három vaddisznót ejtett el, de csak kettőt jegyeztek be, egyet eltulajdonítottak. Három másik gyanúsított 2020. április 26-án ugyanitt egy vadászaton tiltott eszközzel – éjszakai lövésre alkalmas célzó készülékkel – felszerelt fegyverrel ejtett el két vaddisznót. Emellett egyikük a társával további három vadászaton egy tilalom alá eső szarvasborjút, valamint egy őzbakot és egy vaddisznót ejtett el. A szarvasborjút nem jegyezték be, azt ellopták és értékesítették, míg a másik két állat esetében más vadat tüntettek fel a vadászati naplóban. A 48 éves külföldi férfi és társa 2020. május 11-én két vaddisznót ejtett el, de ezeket sem jegyezték be, az állatokat értékesítették.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás