Magyarországon az étkezési búza áfa és szállítási költség nélküli termelői ára 120 ezer forint/tonna (+19 százalék az egy évvel korábbihoz képest), a takarmánykukoricáé 124 ezer forint/tonna (+36 százalék) volt január első hetében.

A Nemzetközi Gabonatanács (IGC) januári előrevetítésében a 2022. novemberihez képest 5 millió tonnával felfelé, 796 millió tonnára módosította a 2022/2023. gazdasági évben várható globális búzatermést.

Fotó: Pixabay

Ez a kibocsátás 7 millió tonnával múlhatja felül az előre jelzett felhasználást, így a világ búzakészletei
281 millió tonnára bővülhetnek a gazdasági év végére. Az Európai Unióban a Tallage francia piacelemző vállalat szakemberei szerint az egy évvel korábbit kissé meghaladó nagyságú területről, 21,9 millió hektárról takaríthatnak be őszi búzát az idén. A főbb termelő tagországok közül Franciaországban a tavalyinál 1 százalékkal nagyobb területről, 4,8 millió hektárról kerülhet a termény a tárolókba. Romániában és Lengyelországban egyaránt a 2022. évivel megegyező méretű területről, sorrendben 2,1 millió és 2,5 millió hektárról arathatnak búzát a gazdák 2023 nyarán. Németországban 1 százalékkal kisebb területről takaríthatják be a terményt.

Magyarországon az Agrárminisztérium (AM) tájékoztatása szerint 1 millió hektáron került a földbe őszibúza-vetőmag 2022 őszén, a növények 67 százaléka jó, 25 százaléka közepes, 8 százaléka gyenge állapotban volt december elején. Nyugat- és Közép-Európában az enyhe és csapadékos időjárás lehetővé tette a növények megfelelő fejlődését. Romániában és Bulgáriában az eső ellenére a talajok vízkészlete továbbra is alacsony, a növények fejlődésében helyenként késés figyelhető meg (Tallage).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 120 ezer forint/tonna áfa és szállítási
költség nélküli termelői áron kereskedtek az étkezési búzával január első hetében. Ez az árszint
19 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakának árát. A Budapesti Értéktőzsdén (BÉT) az
ISCC NUTS II fenntartható takarmánybúza 2023. márciusi tőzsdei elszámolóára 132 ezer forint/tonna volt december 12. és 2023. január 13. között. A chicagói árutőzsdén (CME/CBOT) a búza márciusi
jegyzése 269–291 dollár/tonna között alakult a megfigyelt tőzsdenapokon. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén (Euronext/MATIF) a termény márciusi jegyzése 289 euró/tonnáig csökkent.

Az IGC januári előrevetítésében a 2022. novemberi várakozásokhoz képest 5 millió tonnával lefelé,
1161 millió tonnára módosította a világ 2022/2023. gazdasági évi kukoricatermését. Ez a kibocsátás az egy évvel korábbitól 5 százalékkal maradhat el. A felhasználás 1188 millió tonna lehet, így 254 millió tonna kukorica maradhat a tárolókban a szezon végére. Az USA agrárminisztériuma (USDA) szerint az USAban az egy évvel korábbinál 9 százalékkal kevesebb, 349 millió tonna kukorica betakarításán vannak túl a gazdák. Oroszországban 14 millió tonna (–8 százalék), Ukrajnában 27 millió tonna (–36 százalék) kukoricatermés várható.

Az Európai Unióban az egy évvel korábbihoz képest 28 százalékkal kevesebb, 50,6 millió tonna kukoricát takarítottak be 2022 őszén. A kibocsátás Franciaországban 35 százalékkal 10,1 millió tonnára, Romániában 39 százalékkal 7,8 millió tonnára, Németországban 20 százalékkal 3,6 millió tonnára csökkent (Tallage). Magyarországon 2,4 millió tonna kukoricát takarítottak be 2022 őszén (AM). Argentínában az egy évvel korábbit 5 százalékkal meghaladó, 52 millió tonna termésre számítanak az USDA szakértői a folyó szezonban. Brazíliában a fő- és másodvetésből összesen a 2021/2022. gazdasági évit 8 százalékkal meghaladó, 125 millió tonna kukorica betakarítására van kilátás a 2022/2023. évi szezonban. A Dél-afrikai Köztársaságban a várakozások szerint a kibocsátás 4 százalékkal nagyobb, 16,7 millió tonna lehet (USDA).

Magyarországon az AKI PÁIR adatai szerint átlagosan 124 ezer forint/tonna termelői áron forgott a takarmánykukorica január első hetében, az egy évvel korábbit 36 százalékkal múlta felül. A Budapesti Értéktőzsdén az ISCC NUTS II fenntartható takarmánykukorica márciusi jegyzése 122 ezer (–11 000 forint), a novemberi 118 ezer forint/tonnára (–7000 forint) csökkent december 12. és 2023. január 13. között. A chicagói árutőzsdén 255–269 dollár/tonna között alakult a kukorica márciusi jegyzése a megfigyelt időszakban. Ezzel egy időben a párizsi árutőzsdén a termény márciusi tőzsdei elszámolóára 280 euró/tonnáig ereszkedett.

További híreink

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Drámai visszaesés után hároméves mélyponton Magyarország ipari termelése: mi áll a háttérben?

2024.10.04.

Az augusztusi ipari termelési adatok alapján az ipari kibocsátás volumene jelentős visszaesést mutatott. Az ipar teljesítménye idén augusztusban 9,5%-kal csökkent az előző év azonos időszakához képest, a munkanap-hatással korrigálva pedig a visszaesés 4,1% volt.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás