A jackfruit, vagy más néven jákafa gyümölcse, egyre népszerűbb a világ különböző pontjain. Ez az egzotikus gyümölcs nem csak különleges ízével, hanem számos egészségügyi előnyével is felhívja magára a figyelmet. De mit is kell tudni róla?

Mi az a jackfruit?

A jackfruit a világ legnagyobb fán termő gyümölcse, amely akár 34 kg-os is lehet. Az eredetileg Dél-Ázsiából származó gyümölcs héja kemény és tüskés, belsejében pedig édes, sárga hús található. Az érett jackfruit édes, trópusi ízű, míg az éretlen változat inkább semleges ízű, és kiválóan használható húshelyettesítőként.

jackfruit
Forrás: Pixabay

Hogyan kell felvágni és elkészíteni a jackfruitot?

A jackfruit felvágása és előkészítése elsőre kihívást jelenthet, de néhány egyszerű lépéssel könnyen kezelhetővé válik. Először is, kenjük be a késünket olajjal, hogy megakadályozzuk a ragadást. A gyümölcs közepén és az úgynevezett gyümölcsrózsák között nagyon ragacsos, tejfehér, rágógumiszerű anyag van. Ezután vágjuk félbe a gyümölcsöt, majd távolítsuk el a középső, szálkás részt. A sárga, ehető húsrészt szedjük ki, és távolítsuk el a magokat. Az éretlen jackfruitot főzés előtt daraboljuk fel, míg az érett változatot frissen fogyaszthatjuk vagy desszertekhez használhatjuk fel​.

Milyen egészségügyi előnyei vannak a jackfruitnak?

A jackfruit tápanyagokban gazdag, és számos egészségügyi előnyt kínál. Magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segít a sejtkárosodás elleni védelemben, csökkentve ezzel a különböző betegségek kockázatát. Emellett kiváló C-vitamin forrás, amely támogatja az immunrendszert és gyulladáscsökkentő hatású. Emellett jelentős mennyiségben tartalmaz B6-vitamint, folsavat, káliumot és magnéziumot, amelyek hozzájárulnak az egészséges anyagcseréhez és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

Vannak-e kockázatai a jackfruit fogyasztásának?

Bár a jackfruit általában biztonságosan fogyasztható, néhány ember allergiás reakciót tapasztalhat, különösen azok, akik latex- vagy nyírfaallergiával küzdenek. Továbbá, mivel a gyümölcsnek magas a káliumtartalma, azoknak, akik vesebetegség miatt kálium-korlátozott étrendet követnek, érdemes mértékkel fogyasztaniuk ezt a gyümölcsöt.

Hogyan használható a jackfruit a konyhában?

A jackfruit sokféleképpen felhasználható, legyen szó édes vagy sós ételekről. Az éretlen gyümölcs remekül helyettesíti a húst, és használható például vegán taco-k vagy barbecue szendvicsek készítéséhez. Az érett változat édes, trópusi ízével pedig kiválóan illik gyümölcssalátákba, turmixokba vagy akár desszertekbe is. A magokat sem szabad eldobni, mivel ezek főzve vagy pirítva is fogyaszthatók.

A jackfruit egy sokoldalú és tápláló gyümölcs, amelyet érdemes kipróbálni. Legyen szó húshelyettesítőről vagy egy trópusi desszert alapanyagáról, rengeteg lehetőséget kínál a konyhában. Próbálja ki Ön is, és fedezze fel ennek az egzotikus gyümölcsnek az ízeit és jótékony hatásait!

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Megvan a NAK új elnöke: helyettes államtitkár vállalta a köztestület vezetését

2024.09.13.

A NAK új elnöke, Papp Zsolt György 1981-ben született, gyakorló gazdálkodó, agrármérnöki diplomáját a Debreceni Egyetemen szerezte

1901 óta a legmelegebb nyár volt az idei - mutatjuk a letaglózó részleteket

2024.09.13.

A HungaroMet legfrissebb adatai alapján a 2024-es nyár az eddigi legmelegebb volt 1901 óta, a középhőmérséklet országosan 2,7 fokkal meghaladta az 1991–2020-as éghajlati átlagot. Több hőhullámot is tapasztaltak, és mind júliusban, mind augusztusban a maximumhőmérséklet meghaladta a 40 Celsius-fokot.

Fájdalmasan nagyra nyílik az agrárolló, apad a pénzmennyiség a mezőgazdaságban

2024.09.13.

Súlyos képet mutatott a magyar mezőgazdaság stabilitásáról és jövedelmi helyzetéről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ágazati jelentése.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

4 megyében ma elkél a gumicsizma és gumicsónak, viharos szél is lesz

2024.09.13.

Ma a 24 órás napi csapadékösszeg a Dunántúlon nagyobb területen meghaladhatja a 20 mm-t, az északnyugati harmadban a 30 mm-t, lokálisan nyugaton az 50 mm-t. A középső országrész északi területein, illetve éjfélig északkeleten is van esély 20 mm-t meghaladó csapadékösszegek kialakulására.

Ritkán van ilyen, mint ami ma lesz: valahol 8, máshol 28 fok lesz a maximum hőmérséklet az országban

2024.09.13.

Pénteken reggel keleten, délig északkeleten is megnövekszik a felhőzet, majd nagyrészt erősen felhős, borult idő várható országszerte kiadós esővel, záporral. Az ország keleti harmadán zivatarok is kialakulhatnak. Délutántól délnyugat felől szűnik a csapadék, és a déli részeken - átmeneti jelleggel - szakadozik a felhőzet is.

Partnerhírek
Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 41 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás