Az újévhez annyi népi megfigyelés tartozik, hogy egy cikkbe nem is tudtuk volna összesűríteni egész januárhoz kapcsolódó babonákat. Mivel így is rengeteg szokás alakult ki, ezért összeszedtük az állatokat, a termést és az időjárást érintő, az esztendő további részére előre jelző fontosabb napokat.

Rögtön újév másnapján, Makár napján következtethetünk az év egy másik hónapjának időjárására. Amilyen ugyanis az év 2. napjának időjárása, olyan várható majd szeptemberben.

Talán az év első ismertebb napja január 6-a, Boldizsár. Ekkor tartják sokan ugyanis a Vízkeresztet, amikor a karácsonykor állított és feldíszített fát le kell szedni. Mégis ez a legutóbb kialakult szokás, ugyanis számos időjárásjóslás, és termékenységvarázslás is kapcsolódik hozzá.

A január 6-hoz kötődő legfiatalabb szokásunk, hogy vízkeresztkor szedjük le a karácsonyfáról a díszeket.
 

Azt, már kevesebben tudják, hogy ha ezen a napon esik eső vagy hó, hosszú, hideg télre készülhetünk. De volt, ahol azt tartották, hogyha ezen a napon esik, akkor nyáron is elegendő csapadék fog esni. Az eső kifejezetten rossz előjel is lehetett, férges lesz a mák. Ha hideg van ezen a napon, rossz termés várható. Ha fagy, akkor messze még a tavasz, de ha enyhe az idő, akkor hamarosan kitavaszodik.

Az állatok egészsége érdekében nagy szerepe volt a szenteltvíznek (háromkirályok vize), meglocsolták őket, de adtak belőle például a gyerekeknek is. Örömmel látott vendégek voltak ezen a napon a papok is. Egy padra tettek zabot, árpát, kukoricát, terítőt tettek rá, és erre ültették a papot. Ez a jól tojó tyúkokat szolgálta. A jó termés érdekében lehetett tenni az asztalra almát, búzát, vagy tollat, hogy az újévben jó szerencse érje a gazdákat mind a termésben, mint az állatok terén.

Hogy jól tojjanak a tyúkok, padra ültették a papot.
 

A következő időjárást jósló napra 18-ig kell várnunk. A Piroska napján tapasztalt mínuszok még 40 napig kitartanak. Volt, ahol sem lovat, sem marhát nem fogtak be ezen a napon.

Egy nappal Vince (jan. 22.) előtt, ha Ágnes napján hideg van, Vince napján jöhet enyhülés, és eső, ami bőséges szőlőtermést jövendöl. A rossz idő viszont rossz termést ígért. Voltak, akik kifejezetten a jó termés érdekében sok bort ittak ekkor. A kukoricacsövek hosszát is meg lehetett jósolni a jégcsapok hosszából. Úgynevezett vincevesszőből is lehetett következtetni a termésre. Ágat metszettek le, és a meleg szobában, vízbe állították. Amennyire kihajtott, jelezte előre a a várható termésmennyiséget.

Hétköznapi beszélgetéseink során szokott elhangzani a pálfordulás kifejezés. Pál napját, január 25-ét tartják ugyanis a népi időjárásjóslásban a hónap nagy etalonjának. Bármilyen idő legyen is ezen a napon, az fontos előrejelzést tartogathat számunkra:

„Pálfordulás, ha tiszta, bőven terem, mező, puszta, Ha szeles, jő hadakozás, ha ködös, embernek sírt ás. Ha pedig havas vagy nedves, lesz a kenyér igen kedves. Ha fényes Szent Pál, minden termés szépen áll, Ha Pál fordul köddel, jószág hullik döggel.”

A tiszta idő egyes helyeken jó szénatermést, a szeles idő kevés szénát jövendölt. Ha előjön ezen a napon a medve, és meglátja árnyékát (kisüt a nap), akkor még 40 nap hideg időt jelez előre. Van ahol egyenesen úgy tartották: „Pálkor inkább a farkas ordítson be az ablakon, mint a nap süssön be”. Pál a libákhoz kapcsolódó termékenységvarázslás is kapcsolódik. Volt, ahol megpiszkálták a lúd fenekét, hogy szaporán tojjon.

Megosztás

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás