Jogosult-e táppénzre a Magyarországon foglalkoztatott ukrán állampolgár? Egy olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő, jogász válaszolt. Az ukrán állampolgárok táppénz-jogosultsága kapcsán a Magyar Államkincstár 2021/3. számú tájékoztatója ad teljeskörű felvilágosítást. A témához kapcsolódó részletek segítenek a helyzetek felismerésében és a szabályozás megfelelő alkalmazásában. Magyarország és Ukrajna között szociális biztonsági tárgyú egyezmény van hatályban.

Az Adózóna írta meg a témával kapcsolatos ismereteket egy szakértő segítségével. A kérdés részletesen így szólt: Néhány héttel ezelőtt hallottam, hogy ukrán állampolgár foglalkoztatása esetén – egy érvényben lévő ukrán-magyar szociális megállapodás alapján – a munkavállalót nem illeti meg táppénz. Ez valóban így van? Ha igen, ez azt jelenti, hogy az ukrán munkavállaló az egészségbiztosítás pénzbeli ellátása után fizetendő járulékot sem kell, hogy megfizesse?

Jogosult-e táppénzre a Magyarországon foglalkoztatott ukrán állampolgár?

Az Adózóna szakértője így válaszolt:

Az ukrán állampolgárok táppénz-jogosultsága kapcsán a Magyar Államkincstár 2021/3. számú alábbi tájékoztatója ad teljes körű felvilágosítást, amely ide kattintva elérhető.

A tájékoztató szövege a következő:

„Magyarország és Ukrajna között szociális biztonsági tárgyú egyezmény van hatályban, amely még a Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége között került megkötésre Budapesten, 1962. december 20-án. Az egyezményt az 1963. évi 16. törvényerejű rendelet hirdette ki, és 1963. július 1-jétől kezdődően a mai napig hatályban van. Ez a jogszabály jelenleg is alkalmazandó Magyarország és Ukrajna kétoldalú kapcsolataiban. A két ország viszonylatában hatályos magyar-szovjet egyezmény a nemzetközi jog 5 elsődlegességének elve révén elsőbbséget élvez, azt a jogalkalmazás során figyelembe kell venni. Az egyezmény sajátos (területi, és nem biztosítási elvű) szabályozási rendszeréből eredően előfordulhat, hogy a járulékfizetés állama eltér az ellátást ténylegesen folyósító államtól.

Az állandó lakhely fontos tényező

Az egyezmény 2-4. és 7. cikke értelmében - figyelembe véve a Magyar Népköztársaság és a Szovjet Szocialista Köztársaságok Szövetsége között a szociális ellátás területén való együttműködés tárgyában Budapesten, az 1962. december 20-án kötött egyezmény kihirdetéséről szóló 1963. évi 16. törvényerejű rendelet végrehajtásáról szóló 7/1964. MüM rendelet 1. §-ában foglaltakat is – csak akkor lehet pénzbeli egészségbiztosítási ellátást megállapítani a Magyarországon biztosított személy részére, ha itt található az állandó lakóhelye (kifejezetten lakóhellyel kell Magyarországon rendelkeznie, a tartózkodási hely az ellátás megállapításához nem elegendő).

A magyar-szovjet egyezményben foglalt szabályok helyes alkalmazásának egyes kérdései megtalálhatók a Magyar Államkincstár hivatalos honlapján 2020. augusztus 14-én közzétett Kifizetőhelyi Tájékoztató 4.2.1. pontjában is. (Azzal, hogy 2020. december 1-je óta Oroszországra már nem terjed ki ezen egyezmény hatálya). Az érintett munkavállalók az egyes ellátások iránti igényeik érvényesítése érdekében Ukrajna Társadalombiztosítási Alapjának Végrehajtó Igazgatóságához fordulhatnak, amelynek elérhetőségei a következők:

cím: Boricsiv Tik út, 28, Kijev, 04070,

telefon: (044) 206-04-04, (044) 206-04-06,

e-mail: fssu@fssu.gov.ua.

Az egyezmény 11. cikk (1)–(2) bekezdése alapján az érintett ukrán állampolgárok benyújthatják az ellátások iránti kérelmeiket közvetlenül az ukrán fél részére, illetve a társadalombiztosítási kifizetőhelynél is. Ez utóbbi esetben a kifizetőhely gondoskodik a kérelemnek az ukrán szerv részére történő megküldésről.”

A magyar-szovjet egyezmény nem rendelkezik a járulékfizetésről, így a biztosított ukrán állampolgár társadalombiztosítási járulékfizetésére a 2019. évi CXXII. törvényt (Tbj.) kell alkalmazni, azaz a magyar biztosítási jogviszony – jelen esetben munkaviszony – kapcsán fizetnie kell az ukrán munkavállalónak a társadalombiztosítási járulékot.

Megosztás

További híreink

Mezőgazdasági járművek nagy pontosságú pozicionálása: a leginkább pénztárcabarát a műholdas megoldás

2024.09.08.

A mezőgazdasági járművek GNSS automatikus kormányzási rendszerei világszerte egyre népszerűbbek a nagy mezőgazdasági régiókban. Ezek a rendszerek nemcsak mentesítik a vezetőt a kézi kormányzás alól, hanem centiméteres pontosságot is elérnek, így sok gazdálkodó számára nélkülözhetetlenek. De mi van, ha éppen nem állnak rendelkezésre a szükséges jelek?

A talaj egészségességét érzékeli az autonóm rendszer – 750 000 dolláros támogatással épül ki

2024.09.08.

A Mississippi Állami Egyetem (MSU) kutatói 750 000 dolláros forrással támogatják a fenntartható jövő mezőgazdasági alkalmazásait a legkorszerűbb, talajegészségügyi érzékelő technológia kifejlesztésére és végső soron a gazdaságok hatékonyságának javítására. A végső cél egy olyan pilóta nélküli földi jármű kifejlesztése, amely képes függetlenül felmérni a talaj állapotát.

Hatalmas – tízszeres! – költségcsökkentést ígér az új, chlorella alapú baromfitakarmány-adalékanyag

2024.09.08.

Az oroszországi Penza Állami Egyetem tudóscsoportja által kifejlesztett új Chlorella S-2019 törzs ígéretes lehetőséget jelent a takarmány-antibiotikumok helyettesítésére és a termelési költségek csökkentésére. A termékről azt mondják, hogy „tízszer olcsóbb” a szintetikus antibiotikumokhoz és azok általános alternatíváihoz képest.

Ne rontsa el a gyümölcsfák nyári végi gondozását

2024.09.08.

A nyár végén és kora ősszel számos fontos teendő vár a kertészekre. Korábban a gyümölcsfák lombjának megóvása a kórokozók elleni védekezést jelentette, hogy a levelek az őszi lombhullásig megfelelően működhessenek. Az idei aszály miatt azonban már az öntözés is létfontosságú a lomb megtartásához.

Földgázból takarmányfehérje – elindult az üzem Oroszországban

2024.09.08.

Az orosz Biopractica cég gázból fehérjét termelő üzemet indított a Kirov régióban, Moszkvától 650 km-re keletre. Bár az orosz takarmányiparnak ez az ágazata az elmúlt években elmaradt a fejlődéstől, a kilátások biztatóak, mivel a jövőbeni termelési volumen egy részét már lekötötték kínai cégek.

Az egészségtudatos fogyasztók adnak lendületet az aszalt gyümölcsök piacának

2024.09.08.

A ResearchAndMarkets.com jelentése szerint a szárított gyümölcsök piaca a 2023-as 10,98 milliárd dollárról 2024-re 11,60 milliárd dollárra nő. A piac az előrejelzések szerint 2030-ra eléri a 16,20 milliárd dollárt, az összetett éves növekedési ütem pedig az 5,70%-ot.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás