Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán. A kísérleti telep vezetője, Augusztinyi András mellett részt vett a tanácskozáson Jakab István, az országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, Várszegi Gábor, a NÉBIH Mezőgazdasági, Genetikai Erőforrások Igazgatóságának vezetője, valamint Rácz Imre, a NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei elnöke is.

A rendezvényről a Magyar mezőgazdaság készített beszámolót, ezt az anyagot szemléztük. 

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán - képünk illusztráció
Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán - képünk illusztráció

A lehetőségekről és a jövőről is szó volt

Jakab István szerint fontos kérdés, hogy vajon tudunk-e és miként lehet alkalmazkodni a klímaváltozás valamennyi következményéhez. Hazánkban együtt állnak rendelkezésre a legkorszerűbb gépek, a legkiválóbb hibridek, a hozzáértő szakemberek, mégis botladozunk. A klímaváltozás miatt megváltozott csapadékviszonyokra ez idáig még nem adtunk hatásos választ, vetünk, ha a termőtalaj csontszáraz, akkor is.

Rácz Imre a szakmai okok között arról szólt, hogy az ország északkeleti részében a talajból hiányzik a téli csapadék, így a nyári kalászosoknál fél, közepes termés várható. Az ukrajnai készletek kimerültek, ennek hatására hazánkban a gabona iránti kereslet javult, emiatt a gazdák hangulata is jobb lett. Kérdésben fogalmazta meg, hogy meddig tűrhetjük még azt, hogy a kereskedők nagy haszonnal dolgoznak, a termelőnek pedig alig jut valami. Az országnak ebben a térségében meghatározó (volt) a burgonya, jelenleg 840 hektáron termesztik és 30 hektáron folytatnak vetőgumó-szaporítást. Ebben legalább az önellátás szintjét jó lenne elérnünk, egyelőre ez vágyálomnak látszik.

A gazdaságátadás nehezen megy. Kiépült a jégkárelhárítási rendszer, s ahelyett hogy ennek örülnénk, ma az a közvélekedés, hogy azért nem esik Szabolcsban az eső, mert a jégkárelhárító rendszerek üzemelnek. Ennél jobb hír, hogy a térségben 2200 gazda ajánlott fel területet vízvisszatartás céljára.

Várszegi Gábor összefoglaló értékelésben mutatta be a vetések helyzetét. Az őszi káposztarepce jelenleg 177 ezer hektár, 2019-ben ennek még a kétszerese volt. Az április 5-i határszemlék tanúsága alapján 60 százalékuk kiváló minősítésű, 10 százalék pedig gyenge. Az elmúlt évi rep­ceeredményünk hektáronként 3,13 tonna volt, így az éves össztermés kis híján 600 ezer tonna lett. Ennél a növénynél a fajtakínálat átlagon felüli, az EU fajtalistán 1785 repce szerepel, Az itthoni fajtalistánk 181 hibrid repcét és 10 szabadelvirágzású fajtát tartalmaz. A nemesítő cégek között vezet a RAPOOL, a Bayer-Monsanto, a KWS, a Limagrain, a BASF és a Lidea - fogalmazott.

Az őszi búza vetésterülete 1 millió hektár alá csökkent, a tényleges adat 945 224 hektár. A vármegyék közötti rangsort Jász-Nagykun-Szolnok vezeti 190 ezer hektárral, ezt követi Békés 100 000 hektárral. Érdekesség, hogy a Nyugat-Dunántúl (Győr-Moson-Sopron, Vas, Zala) szinte hektárra ugyanennyi. Az őszi árpa jó ideje már számottevően kompenzálja azt a hiányt, ami az őszi búzánál mutatkozik, ennek az átlagtermése az elmúlt évtizedben 3-5,5 tonna között mozgott és egyszer elérte a hektáronkénti 6,6 tonnát is - fogalmazott.

A bemutató és tanácskozás mindig jó alkalom arra, hogy ne csak a híresztelésekre hagyatkozzunk, hanem megbízható forrásokból is megtudjuk a valós értékeket is. Ezzel már a különböző sanda irányultságú megjegyzések érvényüket vesztik, nem kell elhinni, ha valaki saját érdekét szem előtt tartva arról beszél, hogy rogyásig vannak a raktárak - hangzott el a programon. 

Gyulatanyán viszont nagyon sok tapasztalattal lett gazdagabb az, aki tett pár lépést és megnézte az őszi káposztarepce fajtakísérletet. Ebben az évben 165 parcellán, 4 ismétlésben vizsgáznak a repcék.

Tavaly, nyár végén ők is porba vetettek, de rögtön adtak kétszer 15 milliméter kelesztő öntözést  területre, s majd amikor megtörtént a tápanyag-kijuttatás, akkor további 30 milliméterrel újraöntöztek. A korábbi években Gyulatanyán az őszi káposztarepce kísér­letek 4,5-5 tonnát adtak öntözve, a hozzáértők véleménye szerint idén 5-5,5 tonnás hektáronkénti átlagra lehetett volna számítani.

Sajnálatos módon ebbe beleszóltak a madarak, érzékelhető és látható a madárkár minden következménye. Ráadásul a bemutató után jég verte el a repcét, igaz a kár mértéke még kezelhető, jobbára csak a növényen látható fehér foltok jelezték a jég hatásait - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Hidegfront érkezik, de a jövő hét elején visszatér a kánikula

2024.07.24.

Szerdán megérkezik hozzánk az a hidegfront, amely hosszú idő után nemcsak érinti hazánkat, hanem át is vonul fölöttünk. Mögötte több fokkal hűvösebb levegő érkezik, valamint több helyen kell záporra, zivatarra is számítani. Az ezt követő napokban megnyugszik felettünk a légkör, de ismét melegszik is.

Álőstermelőket és csalást is talált a Nébih a nyári ellenőrzéseken, 10 eljárás indult

2024.07.24.

Piaci, adminisztratív és termőhelyi ellenőrzéseket is tartottak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) munkatársai a nyári őstermelői célellenőrzés során.

Új génmódosított román fokhagyma kerülhet piacra augusztusban

2024.07.23.

Génmódosított fokhagymával veszi fel a versenyt a kínai importtal egy román gazda: új, Danubius nevű fokhagymája 2024. augusztusában kerülhet piacra.

A klímaváltozás letaglózó hatása: 9 nap alatt 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon

2024.07.23.

Az elmúlt kilenc napban összesen 22 melegrekord dőlt meg Magyarországon, ami azt mutatja, hogy a nyári hőség egyre intenzívebben érezteti hatását. A hőmérséklet emelkedésének köszönhetően több helyszínen is új csúcsértékeket regisztráltak, ami különösen az ország déli és középső részén volt szembetűnő.

Óriási bajokat okoz a magyar vizekben a busa - videóval

2024.07.23.

A fehér és a pettyes busa a vizek planktontartalmát olyan szegényesre csökkent, hogy az őshonos halak ivadékai kiéheznek miattuk.

Növényvédelmi teendők az őszibarack-ültetvényekben a nyári hónapokban

2024.07.23.

A nyári hónapok, különösen a július és az augusztus, kritikus időszakot jelentenek a magyarországi őszibarack-ültetvények számára. Az időjárási viszonyok, a kártevők és a betegségek egyaránt komoly kihívást tartogathatnak, ezért a gazdáknak számos feladatot kell elvégezniük a növényvédelem és termésbiztonság elősegítése érdekében. Ebben a cikkben áttekintjük a legfontosabb teendőket.

Partnerhírek
Partner

Kukoricakrízis: súlyos aszály és kánikula fenyegeti a termést - beszámoló a földekről

2024.07.23.

Az egyesület a múlt héten összesen 10 gazdát látogatott meg, amely találkozók során azt tapasztalták, hogy a kukorica rendkívül változatos képet mutat az országban, a talajadottságoknak és a területen tapasztalt időjárási viszonyoknak megfelelően. Ezzel együtt a többhetes kánikula sehol sem tett jót a kultúrának, amelynek hatását az idei termésre vetítve Csepregi Attilával, a Lajoskomáromi Agrár Cégcsoport ügyvezetője boncolgatta.

Partner

Új iroda és rugalmas munkakörnyezet: így teszi vonzóvá magát a TIMAC AGRO a munkavállalók számára

2024.07.18.

Varjú Szabolccsal, a TIMAC AGRO Hungária Kft. HR vezetőjével annak apropóján beszélgettünk, hogy a cég központja a közelmúltban új, minden igényt kielégítő, nyugat-európai színvonalú irodaépületbe költözött, amely immár teljességgel megfelel a TIMAC AGRO brandjének. Mindemellett, mint azt beszélgetőtársamtól megtudom, a cég a tárgyi feltételek maximális biztosítása mellett számos, más területen is tesz azért, hogy vonzó, majd később megtartó munkahely legyen a munkavállalók számára.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
30 db Solis eladó
Bács-Kiskun, Kecskemét

30 db Solis eladó

Hitelesített telefonszám

3 650 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás