Augusztus közepén tették közzé a palyazat.gov.hu oldalon, és ezzel hivatalossá vált, hogy módosult a Széchenyi 2020 keretében megjelent „Mezőgazdasági biztosítás díjához nyújtott támogatás" című felhívás. Ennek értelmében innentől az eddigi 5-ről 7 milliárd forintra nőtt a támogatás éves mértéke. Ez a támogatási intenzitás növekedését eredményezheti, és jobban kihasználhatóvá válik az az ugyancsak az idei évtől érvényes lehetőség, hogy az összes elszámolható költség maximális mértéke a korábbi 65 százalék helyett 70 százalékra nőtt.

A díjtámogatott agrárbiztosítási rendszer 2012 óta működik. Ennek keretében a mezőgazdasági biztosítások kötésére uniós forrásokat is felhasználó díjtámogatással ösztönzik a gazdákat. A termelők az ebbe a körbe tartozó biztosítások díjának az idei évtől már legfeljebb 70 százalékát kaphatják vissza utólagos támogatásként - írta közleményében a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ). Az elmúlt években bővült a biztosítható kockázatok köre, illetve módosultak a biztosítható növények. Ennek is köszönhető, hogy évről évre folyamatosan nő a díjtámogatott biztosítást kötő termelők és az igénybe vett módozatok száma és a biztosítások díjállománya. A termelők hajlandóbbak összetettebb („A" csomagbiztosítás) biztosítási módozatokat választani. 2012-ben még 1,5 milliárd forint alatt maradt a támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja, idén ez az összeg előreláthatólag eléri a 13 milliárd forintot.

Idéntől nagyot nő a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás mértéke - Fotónkon viharkár az erdőben - Magro.hu - CSZS

Az előző évekhez hasonlóan a gazdálkodók – a biztosított növénykultúrától, illetve a káreseményektől függően – most is háromféle konstrukció (A-, B- és C típusú biztosítási szerződések) közül választhattak. Ezt három biztosítótársaság, egy fióktelep és hét egyesület kínálatából tehették meg (közülük az Allianz, a Generali, a Groupama, illetve az Agrár Biztosító tagja a MABISZ-nak). A termelőknek a támogatás igényléséhez meg kellett kötniük a jogosultsági feltételeknek megfelelő biztosítási szerződést. Fontos, hogy biztosítási díjtámogatás csak a ténylegesen megfizetett biztosítási díj alapján nyújtható.

Jogosultság, szerződés, adatok

Az egységes kárenyhítő alapból kizárólag azok a termelők jogosultak a megítélt juttatás teljes összegére, akik rendelkeznek a hozamérték legalább 50 százalékára vonatkozó mezőgazdasági biztosítási szerződéssel, amit díjtámogatott mezőgazdasági biztosítással is teljesíthetnek. Megfelelő biztosítás hiányában az egyébként járó kárenyhítő juttatásnak csak a felére jogosultak. A MÁK- és Nébih adatai alapján biztosítás hiánya miatt nem kifizethető összeg 2018-ban közel 3 milliárd forint volt. A MABISZ adatai szerint 2019-ben a társaságok 38 százalékkal több kárt fizettek ki a díjtámogatott és az egyéb biztosítási szerződések alapján, mint 2018-ban. Ez összesen 7,5 milliárd forint volt. Növénybiztosítási kockázati körben jelenleg is a jégkár jelenti a gazdák számára a legnagyobb veszélyt, ezt követi a vihar, valamint a tavaszi fagykárral összefüggő kockázatok. A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján az idei kötési szezonra a koronavírus nem gyakorolt kedvezőtlen hatást. A támogatott mezőgazdasági biztosítások teljes állománydíja előreláthatólag meghaladhatja a 2019-est. Az idei év szélsőséges időjárása viszont a káradatokban már jelentkezik. A 2020. márciusi és júniusi időszakában bekövetkezett károk száma meghaladja az 5 ezret, a várható kárérték pedig 4 milliárd forintot tesz ki - írta a mezőgazdasági biztosítási díjtámogatás újdonságairól a MABISZ.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás