Március 1. és 28. között zajlott a tavaszi szezonális ellenőrzés sorozat, amely már hagyományosnak mondható hazánkban. Az eddigiekhez képest több higiéniai problémát találtak az ellenőrök, viszont javult az ellenőrzött termékek minősége.

A korai húsvéti ünnepek miatt az ellenőrzési sorozaton elsősorban a húsvéti ünnepkörhöz kapcsolódó termékek kerültek górcső alá. Húskészítmények, tojás, édességek, borok és szeszes italok... ezek voltak a leginkább megfigyelt termékek az akció során.

Jöjjenek az eredmények. Az ellenőrök összesen 4844 ellenőrzést végeztek el. 101 alkalommal figyelmeztetést, 160 esetben pedig bírságot szabtak ki. A pénzbüntetések összesen 45.247.468 forintba kerültek az érintetteknek.

A különböző létesítmények ellenőrzése során a megfigyelt intézmények 3,6 százalékában találtak higiéniai hiányosságokat az ellenőrök, ez az adat 2015-ben csak 2,8 százalék volt.

Többek között a húsvéti sonkákat is ellenőrizték a szakemberek
 

23.000 megvizsgált termék közül 2 százalék volt olyan, amit ki kellett vonni a forgalomból különböző minőségbeli, vagy jelölési okokból.

55 zöldség-gyümölcs tételnél növényvédőszer-maradék vizsgálatokat is végeztek a Nébih laboratóriumában. A mintavétel főleg az unióból származó, de hazai és EU-n kívülről érkező termékekből is történt. A szakemberek többek között almát, csemegeszőlőt, déligyümölcsöket, körtét és különféle zöldségféléket vizsgáltak. Megnyugtató, hogy egyetlen mintában sem mutattak ki határérték feletti mennyiségben növényvédőszer-maradékot.

Állatokat is ellenőrzött az illetékes hatóság
 

Országosan 644 bárány és nyúl szállítmányt (272 579 állatot) ellenőriztek a hatósági állatorvosok. Hat alkalommal tapasztaltak dokumentációs hiányosságot a járműre, illetve a kísérő képzettségére vonatkozóan, amit figyelmeztetéssel szankcionáltak.

Forrás: portal.nebih.gov.hu

Megosztás

További híreink

Egy év alatt 50 ezer forinttal emelkedtek az agrárbérek Magyarországon

2024.10.07.

Februártól júniusig folyamatosan emelkedett, júliusban viszont megtorpant az átlagbér növekedő trendje a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat összevont kategóriában

Pénzeső a kisgazdáknak! Így igényelhet akár 10 millió forintot

2024.10.07.

Egyszerűsített pályázati lehetőséget hirdetnek a mezőgazdasági kisüzemek számára. A mintegy harmincmilliárd forintos keretösszegű támogatásra őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek pályázhatnak.

Ambíciózus terv: Magyarországnak önellátónak kell lennie burgonyából

2024.10.07.

A burgonya világszerte az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer, és Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne legyen önellátó e téren. A változó fogyasztói szokások és az éghajlatváltozás következtében jelenleg nem vagyunk önellátók, de ez egy olyan probléma, amin változtatni kell.

Nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon

2024.10.07.

 Az utóbbi években mintegy 20 százalékkal nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon.

A bálványfa: barát vagy ellenség? Egy kertészeti probléma, ami mindenkit érdekelhet!

2024.10.06.

A bálványfa, más néven Ailanthus altissima, sokak számára egy ismeretlen, mégis elterjedt növényfaj, amely gyakran okoz problémákat a kertekben és a természetes élőhelyeken. Ez a gyorsan növekvő fafaj számos kérdést vet fel, különösen invazív jellegének és ökológiai hatásainak köszönhetően.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás