Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) adatai szerint a világ körtetermése megközelítette a 25 millió tonnát az elmúlt években. Az USA mezőgazdasági minisztériumának (USDA) adatai szerint a körte globális termése 3,1 millió tonnával 19,4 millió tonnára csökkent a 2018/2019. gazdasági évben (július–június) az előző szezonhoz képest. A vezető körtetermelő ország Kína, ahol fagykárok miatt a termés 20 százalékkal 13,1 millió tonnára esett.

A Világ Alma és Körte Szövetsége (WAPA) az Európai Unió körtetermését 2,32 millió tonnára jelezte 2018-ra, ami 4 százalékos emelkedést jelent egy év alatt és 3 százalékos növekedést a 2015–2017. évek átlagához képest. Az unióban Olaszország, Hollandia, Belgium, Spanyolország a legnagyobb körtetermelő. Ezen országok önmagukban a magyar termésmennyiség tíz-hússzorosát termelik. Világviszonylatban az első három legnagyobb termelő közé tartozó Olaszországban a körtekibocsátás az előző évihez hasonlóan 741 ezer tonna körül alakult 2018-ban. Hollandiában 21 százalékkal 398 ezer tonnára, Belgiumban 2 százalékkal 318 ezer tonnára nőtt, míg Spanyolországban 6 százalékkal 311 ezer tonnára, Portugáliában 15 százalékkal 158 ezer tonnára csökkent a körte termése.

Magyarországon a fajtaszerkezet eltér az unióstól (Fotó: Pixabay, hansbenn)

A közösségben évtizedek óta a Conference fajta a piacvezető, ezen kívül a Vilmos és a Fétel apát fajtákat termesztik nagy mennyiségben. A Conference termése 9 százalékkal 953 ezer tonnára, a Fétel apáté 2 százalékkal 333 ezer tonnára, a Vilmoskörtéé 1 százalékkal 267 ezer tonnára nőtt 2018-ban a 2017. évihez képest.

A WAPA adatai szerint 2019. január 1-jén 860 ezer tonna körte volt az uniós hűtőházakban, azaz 14 százalékkal több, mint 2018. január 1-jén. A legnagyobb mennyiségben termesztett Conference fajtából 20 százalékkal több, míg a Fétel apát fajtából 16 százalékkal kevesebb.

Az Európai Unió friss vagy hűtött étkezési célú körtekereskedelmének döntő hányada a tagországok között zajlik. Az unió belső piacán a friss körte legnagyobb szállítói Hollandia, Belgium és Olaszország, a legnagyobb importőrök pedig Németország és az Egyesült Királyság. Szakértők szerint a Conference körtefajta fogyasztása Németországban megduplázódott az elmúlt öt évben.

A közösség nettó exportőrnek számít friss étkezési körtéből. Az Eurostat adatai szerint a behozatal 5 százalékkal 197 ezer tonnára, a kivitel 8 százalékkal 275 ezer tonnára csökkent 2018 első tizenegy hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az oroszországi embargót követően a fő célpiacokká Fehéroroszország, valamint Brazília váltak.

Magyarországon a körteültetvények területe az utóbbi 10-15 évben a melegedő klíma és a csapadékhiány miatt zsugorodott. A KSH legfrissebb gyümölcsültetvény-összeírásának adatai szerint a körteültetvények területe 2,3 ezer hektár volt 2017-ben. Az ültetvények aránya Észak-Magyarországon a legnagyobb (35 százalék). A kor szerinti öszszetételt tekintve a 10-14 éves ültetvények foglalják el a legnagyobb területet (37 százalék).

Magyarországon a fajtaszerkezet eltér az unióstól, az országban a legnagyobb területen Alexander/Bosc kobak fajtát termesztettek 2017-ben, területi aránya 34,1 százalékról 41,9 százalékra emelkedett az előző, 2012. évi összeírás óta. Jelentős a Vilmos és a Packham's Triumph fajták területe is: 24, illetve 8,7 százalék (2012-ben 19,7, illetve 8,8 százalék). A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara előzetes adatai szerint 2018-ban a megszokottnál 15 százalékkal több, feltételezhetően 38 ezer tonnányi körte termett.

A KSH adatai szerint a körteimport az elmúlt években 2,3-2,9 ezer tonna között mozgott. Magyarország 41 százalékkal kevesebb, 1,34 ezer tonna friss körtét importált 2018. január–november között 2017 azonos időszakához képest. Hollandiából 8 százalékkal 373 tonnára, Ausztriából 20 százalékkal 309 tonnára, Németországból 56 százalékkal 243 tonnára csökkent a beszállított mennyiség a jelzett időszakban. A körteexport az elmúlt években 200 és 655 tonna között mozgott. A friss körte kivitele 82 százalékkal 60 tonnára esett 2018 első tizenegy hónapjában. A körte legnagyobb része (33,4 tonnát) a romániai piacra került.

A Budapesti Nagybani Piacon a 2018-ban betakarított körte termelői ára 3 százalékkal 333 forint/kilogrammra csökkent 2018 29–52. hetében az előző év azonos időszakához viszonyítva. A megfigyelt vidéki nagybani és fogyasztói piacokon (Szeged, Debrecen), valamint a budapesti (Vámház körúti és Fehérvári úti) fogyasztói piacokon alacsonyabb volt a körte ára az év első hat hetében, mint az előző év azonos periódusában. A Budapesti Nagybani Piacon a körtét 6 százalékkal magasabb, 335 forint/kilogramm áron kínálták ugyanekkor. Megjegyezzük, hogy a kínálatban idén és tavaly is folyamatosan jelen lévő Packham’s Triumph fajta termelői ára 4 százalékkal 297 forint/kilogrammra csökkent. Az idei év első heteiben nagyobb fajtaválaszték volt jellemző a Budapesti Nagybani Piacon, mivel a Bosc kobak/Alexander fajta is folyamatosan kapható volt, ezzel szemben 2018-ban csak az első két hétben színesítette a választékot. Ezek mellett 2019 első heteiben Vilmos fajtát is értékesítettek, 345 forint/kilogramm átlagáron, szemben a múlt évvel, amikor nem szerepelt a kínálatban. Az Olaszországból származó körte nagykereskedelmi ára emelkedett: az Alexander 1 százalékkal 490 forint/kilogrammra, a Vilmoskörte 5 százalékkal 518 forint/kilogrammra, a Fétel apát 1 százalékkal 562 forint/kilogrammra.

Forrás: AKI

Megosztás

További híreink

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Új tulajdonosa van a vegyszerhasználat jelentős csökkentésén dolgozó Ekobot vállalatnak

2024.07.09.

Az Ekobot elképzelése, hogy fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére.

Jégeső csapott le az őszi káposztarepce fajtabemutatóra a Nyírtelek közeli Gyulatanyán

2024.07.09.

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán.

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kettős helyzetben a magyar haltermelés: a tógazdasági toporog, az intenzív fejlődik 

2024.07.08.

Jelenleg a hazai haltermelést stagnáló állapot jellemzi - fogalmazott Lévai Ferenc, a MA-HAL elnökségi tagja, az  Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás