Valamennyi szántóföldi növényünknek igen jót tett az elmúlt napok csapadékos időjárása. Eső csak csütörtök este és pénteken esett, szombaton és vasárnap már záporok öntözték a földeket, és az ezekből lehulló csapadék mennyiségében igen nagy területi különbségek alakultak ki. Azonban így is országszerte javult a felszínközeli talajréteg vízellátottsága, a nyári növényekre vonatkozó aszály megszűnt vagy jelentősen enyhült. A napraforgó és kukorica sokfelé az utolsó pillanatban kapta meg az esőt. A folytatásban is a konvektív csapadék lesz a jellemző, a kialakuló záporokból, zivatarokból lokálisan igen nagy, míg máshol elenyésző mennyiség eshet.

A múlt héten minden nap hullott több-kevesebb csapadék valahol az országban, csütörtök estétől péntek délutánig azonban egy délnyugat felől érkezett hidegfronthoz kötődően országszerte esett, bár ekkor is nagy területi különbségekkel. Szombaton és főként vasárnap heves zivatarok is előfordultak, melyekből néhol jég is esett. A múlt hét közepe óta a nyugati, északnyugati országrészben valamint az Alföld középső tájain és foltokban a Tiszántúlon is 20-30 mm, lokálisan akár ennél is több csapadékot mérhettünk, míg a Dunántúl és az Alföld déli részén néhol csak 1-3 mm hullott. A tíz és harminc napos csapadékösszegben azonban továbbra is hiány mutatkozik az ország jelentős részén a sokéves átlaghoz képest, csak a nyugati országrészben és a nagyobb felhőszakadások által érintett foltokban esett több az ilyenkor szokásosnál. Az elmúlt harminc nap csapadékösszege az ország nagy részén 25 és 50 mm közötti, de helyenként lényegesen több ennél - összegezte jelentésében a HungaroMet.

Országszerte javult a talajok vízellátottsága az egy héttel ezelőtti állapothoz képest, de például Szeged és Nyíregyháza térségében valamint a Jászságban továbbra is szárazság van. A felszínközeli talajréteg északnyugaton és a hevesebb esők, záporok által érintett területeken átázott, sárossá vált, foltokban azonban továbbra is száraz maradt. A legtöbb helyen a középső talajrétegbe is jutott valamennyi a nedvességből, de a 20-50 cm-es mélységben még meglehetősen szárazok a talajok. A fél méternél mélyebb rétegek továbbra is őrzik a tél első felében szerzett nedvességtartalmukat, ami jó tartalékot jelenthet egy esetleges nyári aszály során.

Talajnedvesség a talaj felső 20 centiméteres rétegében a növények számára hasznosítható
vízmennyiség arányában 2024. május 19-én (%)

A hőmérséklet csak átmenetileg esett vissza pénteken 15 és 20 fok közé a tartósan csapadékos északi területeken, de szombaton és vasárnap már 23-28 fok közé melegedett a levegő. A múlt hét első felére jellemző hideg hajnalok után a hét második felében már 10 fok körüli vagy pár fokkal enyhébb éjszakák voltak jellemzők.  

Az őszi vetések két-három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A kalászosok a szemfejlődés, az őszi káposztarepce a magképződés fázisában jár, többfelé meglehetősen ritkásak az állományok. A kalászosok és a repce a legtöbb helyen kielégítő mennyiségű nedvességet talál a talajban ezekben a vízigényes fenológiai fázisokban. Az elmúlt napok csapadéka ezeknek a növényeknek is igen jól jött, de a legtöbb helyen további csapadékra is szükség lenne az optimális fejlődéshez.
A napraforgó és kukorica állományoknak sokfelé az utolsó pillanatban érkezett az eső, az ország nagy részén aszályos körülmények közt fejlődtek eddig. A mostani meleg, de többfelé záporos időjárás jó feltételeket teremt a növekedéshez.
A korai gyümölcsök, a szamóca és a cseresznye éréséhez jól jött a május első felét jellemző gyakran napos és száraz idő, de a szemek növekedéséhez itt sem ártott volna a több nedvesség. 

A gombás megbetegedések meteorológiai körülményeiről az mondható, hogy a múlt hét második felében gyakran, sokfelé az időszak közel felében vizes volt a növények levélfelülete. A párás időszak hossza azonban ennél jóval rövidebb volt, csak a csapadékos periódusokban és helyeken volt átmenetileg magas.

Számított (becsült érték) levélnedvesség-tartam (az az időtartam, amíg csapadékhullás következtében vizes a vegetáció levele) a 2024. május 20. 8 órát megelőző 72 órában lágyszárú növényekre (óra)

A legfrissebb NDVI vegetációs index értéke az évszaknak megfelelően magas. A tavaszra jellemző intenzív növekedés azonban már megtorpant, de a vegetáció így is előrébb jár ez ilyenkor szokásosnál. Az őszi kalászosok zöld tömege már nem nőnek ebben az időszakban, a nyári kapás növények pedig még meglehetősen fejletlen állapotban vannak, így ezek zöldtömeg növekedése sem volt jelentős. Az átlagosnál sokkal fejlettebb a vegetáció az országban.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 250 és 320 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál 90-130, a sokéves átlagnál pedig 30-70 foknappal magasabb azzal együtt is, hogy április közepén másfél hétre megtorpant a hőösszeg növekedésének korábban igen gyors üteme.

A héten változékony, de meleg időben lesz részünk többször többfelé záporokkal, zivatarokkal. Kedden délnyugat felől egy zivatarzóna vonul át fölöttünk, melyben hevesebb, felhőszakadással és jégesővel járó zivatarok is lehetnek. Szerdán napközben átmenetileg kevesebb helyen, majd csütörtökön és pénteken ismét többfelé várhatók záporok, zivatarok. A hétvégén csökken a csapadékhajlam, de helyenként ekkor is kialakulnak majd zivatarok. A következő napokban a legtöbb helyen tovább nedvesednek a talajok, de lesznek olyan területek is, főként a déli országrészben, ahol a nedvességvesztés lesz a jellemző. A hőmérséklet az éjszakai órákban 10 és 15 fok közé csökken, napközben pedig 23 és 28 fok közé melegszik a levegő, ennél kissé hűvösebb a tartósabban záporos területeken lehet. 

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás