Az idei rekkenően forró nyár a kukoricának nagyon sokat ártott és a méhészek is féltek, hogy oda lesz a termésük egy része. Nagy örömükre most jó hírek láttak napvilágot.

A tavalyinál jobb évet zárhatnak az idén a hazai méztermelők. Bár a perzselő forróság nem tett jót az ágazatnak, az előző évihez képest így is ezer tonnával több méz kerülhet a polcokra, mint egy évvel korábban. Mészáros László, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke lapunknak elmondta: a méhállományok mintegy tíz százalékának felmérése után az látszik, hogy a hazai méztermés megközelítheti a 20 ezer tonnát, az előzetes adatok 19 500 tonnáról szólnak.

Szavai szerint a hungarikumként elismert, kiváló minőségű akácmézből az idén sikerült többet termelniük a méhcsaládoknak, mint egy éve. Mindezt annak ellenére, hogy a legtöbb vándorméhész a kedvezőtlen időjárás miatt csak az első akácvirágzás alkalmával legeltette a méheit. A síkvidéken és a magasabban fekvő erdős területeken négy-öt nap különbség van az akác virágzása között. Míg az első virágzás jó hozamokkal zárult, az északi területeken a zivataros időjárás gyakorlatilag meghiúsította a nektárhordást.

Jól teljesítettek a méhek idén, több méz kerülhet a hordókba mint egy évvel ezelőtt
 

Az akácméz esetében a zivatarok, a vegyes virágméznél és a napraforgónál az aszály csökkentette a termelést. Mivel nyáron alig virágzott a rét a nagy szárazság miatt, így vegyes virágméz csak elhanyagolható mennyiségben termett, és napraforgómézből is csak az átlag felét sikerült kipergetni – jegyezte meg az elnök. Meglátása szerint az indulóárak kedvezően alakulnak: egy kiló vegyes virágmézet a szezon elején 800 forintért vettek át a felvásárlók, majd ez az ár az utóbbi napokban 850 forintra emelkedett. A legdrágábbnak számító akácmézért 1500 forintot kapnak a termelők. Az elnök szerint nem kell sietni az üzletkötésekkel, a következő hetekben, hónapokban ugyanis még emelkedhetnek az árak. – Az első szerződések már teljesültek, a következő felvásárlási hullámra pedig szeptember és október környékén kell számítani – mondta. Az árak tavaly történelmi magasságokba emelkedtek, egy kiló akácméz átvételi ára 1900-2000 forintra nőtt. A szakember szerint az idén ekkora árra nem lehet számítani, de ha az 1500-as szint egy kicsit emelkedik, a termelők azzal is elégedettek lesznek.

Bár a hazai fogyasztás az OMME adatai szerint az elmúlt években szerény emelkedést mutat, a hazai mézek 73-75 százalékát a külföldi piacokra értékesítik. A magyar méz a világpiacon különlegesen jó minőségűnek számít, ezt az árat pedig külföldön meg is fizetik a vásárlók. A hazai piacon ugyanakkor a minőség helyett sokan még mindig az ár alapján döntenek. Az egyesület ezért arra törekszik, hogy teljes körű legyen a hazai vásárlók tájékoztatása. Egy importmézzel kevert terméken például a gyártó pontosan tüntesse fel, hogy a méz hány százaléka származik például Kínából, vagy a tengerentúlról. A GMO-t engedélyező országból érkezett termék esetében pedig feltétlenül tüntessék fel a génmódosítást. A vásárlók ennek tudatában döntsék el, hogy az esetleges 200 forintos különbség megéri-e a minőségi kockázatot.

Az OMME – a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal ellenőrzései mellett – minden évben közel 150, kereskedelmi forgalomban kapható mézet vizsgál meg. A legutóbbi ellenőrzés Mészáros László szerint kedvező eredménnyel zárult, de ennek ellenére azt tanácsolja a tudatos vásárlóknak, hogy termelőknél vegyék meg a természetes édesítőszert. Így biztosak lehetnek abban, hogy jó minőségű áruhoz jutnak, ráadásul az árak is kedvezőbbek lehetnek, hiszen sem a forgalmazó, sem a kereskedő haszna nem rakódik rá a termékre. A hazai mézfogyasztás ösztönzésére nemrég – szlovén méhészek kezdeményezésére – európai mézes reggeliket tartottak közel hetven iskolában. A program sikerrel zárult, a legifjabb generáció pedig megismerhette, hogy milyen előnyökkel jár az egészséges édesítőszer fogyasztása.

Forrás: napigazdasag.hu

Megosztás

További híreink

A magyar EU-s elnökséggel új esély nyílik a gazdák hatékonyabb képviseletére

2024.07.11.

Az élelmezésbiztonság megőrzése érdekében hazánk európai uniós elnöksége során a gazdabarát, a válságálló, a versenyképes, a fenntartható és a tudásalapú európai mezőgazdaság megteremtéséért fog dolgozni.

Fontos növényvédelmi kérdésekre válaszoltak a NAK szakértői

2024.07.11.

A drónok és más precíziós technológiák forradalmasítják a növényvédelmi folyamatot, és potenciálisan csökkenthetik a növényvédőszer-használatot is.

Mától csökkent a gázolaj ára

2024.07.11.

Csütörtöktől csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára, literenként bruttó 4 forinttal kerül majd kevesebbe. A benzin beszerzési ára most nem változik

Már csak néhány napot kell kibírni és utána lassú csökkenés várható a levegő hőmérsékletében

2024.07.11.

Csütörtökön sok napsütés várható fátyol-, és gomolyfelhőkkel. Az északi tájak mellett a déli óráktól máshol is erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan záporok, zivatarok kialakulása várható, legkisebb eséllyel délnyugaton. A szél többnyire mérsékelt marad, zivatarok környezetében azonban erős, viharos lökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 34 és 40 fok között alakul, északnyugaton lehet pár fokkal alacsonyabb a hőmérséklet, ott 30, 33 fok közötti értékek lesznek a jellemzőek. Késő estére 25 és 32 fok közé csökken a hőmérséklet.

Nézze meg, ma milyen időjárási riasztás van érvényben a megyéjében - mindenki értintett

2024.07.11.

Ma, csütörtökön folytatódik az embertpróbáló időjárás. Az ország minden vármegyéjére valamilyen figyelmeztetés van érvényben.

Digitalizációval teszi hatékonyabbá a nyúlhústermelést egy új magyar fejlesztés

2024.07.11.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Hirdetésfeladás