A burgonyatermesztés egy elég kockázatos dolog. Sok betegség és a piac alakulása is képes a gazdát nehéz helyzetbe hozni. Most azonban úgy tűnik, jó irányba mozdult a szektor. Elsősorban az ipari célokra burgonyát termesztők járhatnak jól.

Az árakra nem lehet panasz

2015 első felében a burgonyatermesztők szempontjából kiválóan alakult az időjárás, a nyár viszont betett a termésnek. A nagy aszály és forróság nem kedvezett a burgonyának, viszont ettől függetlenül jó közepes termést takarítottak be a gazdák. Az alacsonyabb termésmennyiség miatt az árak magasabban indultak a szokásosnál, hazánkban pedig a megszokottól eltérően kevesebb volt az importburgonya.  Az árak emelkedése miatt viszont idén nagyobb lett a kedv a burgonya termesztésére, enyhe emelkedés tapasztalható a burgonya vetésterületében.

Egyre több feldolgozó veszi a burgonyát

Külföldön hektikusan alakul évről évre a burgonyaforgalom és a termesztés is. 2014-ben például Németországban 1,6 millió tonna burgonyát használtak fel takarmánynak vagy biogáztermelésre, ami a magyar termés négyszerese. Tavaly viszont jóval kevesebb volt a burgonya-felhasználásuk. A franciáknál is jóval kevesebb volt a termés, az árak magasabban alakultak, így a kereslet és a kínálat kiegyenlítődött.

Egyre több krumplit termesztenek, elsősorban ipari, vagy takarmányozási célokra
 

Idén azonban rekordnagyságú a termőterület Európában. Viszont nem a hagyományos étkezési burgonya, hanem az ipari feldolgozás alapanyagigénye miatt. Belgiumban, Franciaországban, Németországban, Nagy-Britanniában mintegy 19,5 ezer hektárral nőttek a termőterületek az ipari burgonya iránti nagy kereslet miatt.

Hazai helyzetkép

Tavaly nyáron 41 napon át haladta meg az átlaghőmérséklet a 30 fokot, ami nem kedvezett a burgonyának. Sok helyen nem alakult ki a megfelelő, szilárd héjszerkezet, ezért később a csomagolás és értékesítés terén problémák adódtak. A betakarítást azonban semmi sem nehezítette, így a burgonyát jó minőségben lehetett a tárolókba tenni.

Tavaly mintegy 348 ezer tonnát takarítottak be a gazdák, ami 28 százalékkal volt kevesebb, mint 2014-ben. Az átlagtermés 24,5 tonna körül alakult hektáronként, miközben a vetésterület 20 százalékkal csökkent.

Idén az árak a tavalyihoz hasonlóan alakulnak. A nagybani piacon 100 forint körül mozognak az árak, a kereslet viszont meghaladja a tavalyit.

Kockázatos zöldségnövény

Magyarországon, sajnálatos módon, a termelők 85 százalékban ellenőrizetlen vetőgumót használ. Ezzel nem járnak jól a gazdák, mert úgy tűnik, nem tanulnak a hibáikból, évről-évre ezen próbálnak spórolni. Ezzel viszont kockáztatják a termés mennyiségét, minőségét, valamint a betegségek gyakoribb megjelenését is.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás