Hirdetés
Jó tanácsok a jó húsválasztáshoz: a hentes javaslatai piacozás előtt
Mennyire híg az olcsó hús leve? Hogyan érdemes elindulni el egy nagybevásárlásra, ha valakinek nincs jól bejáratott hentese? Milyen a szép hús, egyáltalán mit fontos tudni a vásárláskor, hogy ne vezessék meg az embert? Az Index riportja egy hentes szakember segítségével mutatta be a húsválasztás fortélyait, és a jó sült csirkemell titkát. Érdemes megnézni, mire kell figyelni a húspultoknál és a henteseknél.
Az Index által megkérdezett hentes szerint a járvány hatására teljesen átalakult a húspiac, és a vásárlói szokások is megváltoztak. A hús házhozszállítása egyre népszerűbb szolgáltatás, sokan inkább így igyekeznek csökkenteni a fertőzésveszélyt. Ehhez viszont olyan bizalomra van szükség, aminek birtokában a vevő teljesen rábízza magát a hentesére.
A portálnak Károly József hentes mondta el, hogy a marhahúsnál sok meglepetés nincs: látványos ugyanis a különbség a tejelő tehenek és a húshasznosítású marhák közti különbség. A baromfinál sokkal nehezebb kérdések is előkerülnek. Ilyen az antibiotikummal, hozamfokozóval és hormonokkal kezelt szárnyasok, vagy az állatbarát körülmények között nevelt jószágok kínálata. Ezért érdemes odafigyelni rá, hogyha a csirkebőrön sárga pelyhek láthatóak, azt valószínűleg kurkumával, vagy ételszínezékkel kezelték, hogy tanyasi tartású hatást keltsenek vele.
Hirdetés
Egy hagyományosan tartott csirke 1 kiló körüli tömegű és 54 nap alatt éri el a vágásérett kort. A különböző segédanyagok használatával ez 32 napra is csökkenthető, amivel a megkérdezett hentes szerint 50 százalékkal alacsonyabb költséggel lehet csirkét vágóra nevelni. Károly József azt is javasolja, hogy a csirkemell sütésekor még akkor is hagyják rajta az állat bőrét, ha nem eszik meg, mert ez szaftosabban tartja az ételt.
A Nébih az alábbiakat ajánlja a húsválasztás során:
- Az étkezéshez, ételkészítéshez vásárolt húsokat mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezze be. Ne vásároljon ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól.
- A húsokat hűtve, 0-5 oC-on kell tárolni. Hűtőpulton kívül árusított húst ne vegyen meg!
- A csomagolt húsoknál, húskészítményeknél a jelölésnek magyar nyelven szerepelnie kell. Figyeljen arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva.
- Lejárt fogyaszthatósági idejű terméket vagy sérült, szennyezett csomagolású készítményt ne vásároljon meg!
- A húsok frissességét a gyakorlott fogyasztó is meg tudja ítélni színe, szaga, állaga, tapadóssága alapján. Ha a termék állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól, ne vegye meg. Ha szükséges, ellenőrizze az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén.
- Előre darált húst csak igazán megbízható helyről vásároljon, de legjobb, ha a húst otthon darálja le, vagy kéri az eladótól a kiválasztott hús ledarálását.
- Ne vegyen húskészítményt olyan helyen, ahol a nyers húst értékesítő eladó szolgálja ki a felvágottat, kolbászt, szalámit! A baktériumok így átkerülhetnek a nyers húsról a közvetlenül fogyasztható húskészítményekre, azokkal pedig a szervezetünkbe!
- Legyen különösen körültekintő, ha egy akciós húsértékesítés túl kedvezőnek tűnik.
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés