Felemás híreket kaptak a gazdák ezen a héten a várható terméssel kapcsolatban. A szántóföldekről jó hírek érkeztek, gabonából nem fogunk hiányt szenvedni. Ezzel szemben a meggytermesztők nem örülhetnek, kevesebb lesz a termés, mint tavaly volt. A tejválság okára is fény derült, valamint újabb támogatás érkezik, összesen 20 milliárd forint összegben. Nem volt ideje informálódni hét közben? Akkor Önnek szól Agrárhír-összefoglalónk!

Soha ne induljon rosszabb hírrel a hétfő, mint most. Ugyanis 19,68 milliárd forint érkezik a gazdák számára terményszárító, terménytároló létesítésére, valamint magtisztítók létrehozására. Egyéni projekt esetén maximum 100, kollektív projekt esetén maximum 300 millió forint vissza nem térítendő támogatásban részesülhetnek a pályázók. A pályázatok kizárólag elektronikus úton nyújthatóak be a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal honlapján az idén augusztus 5. és 2018. augusztus 6. között.

Kedden már kevésbé jó hírek érkeztek a gyümölcs-, egészen pontosan a meggy piacával kapcsolatban. Idén ugyanis jóval kevesebb meggy teremhet, mint egy évvel ezelőtt. Ennek oka az április végi fagy. Mintegy 5 400 hektárról jelentettek károkat a gazdák, de cseresznye esetében is több, mint ezer hektáros kárról beszélhetünk. A bevételkiesést a gazdáknak a támogatásokból tudják részben kompenzálni.

Kevesebb meggy lesz idén, mint tavaly
 

Nem múlhat el hét a tejválság említése nélkül, így szerdán arról olvashattunk, hogy a magyar tejesgazdák kilátástalan helyzetéért nem a magyar tej minőségét kell okolni. A hiba a rendkívül bő kínálatban rejlik. Ez nyomja le ugyanis annyira az árakat, hogy a gazdáknak szinte semmi bevételük nincsen az ágazatból. Az ilyen mértékű túlkínálatot még a növekvő kereslet és a csökkenő árak sem tudják ellensúlyozni. Az sem tesz jót a hazai tejágazatnak, hogy ellepi a piacunkat a hazainál olcsóbb, rosszabb minőségű import tej. A magyar vásárló ugyanis kifejezetten árérzékeny, így inkább az olcsóbb, külföldi terméket vásárolja meg, ezzel nehéz helyzetbe hozva saját hazája termelőit. Több intézkedés is érkezett már a tejválság leküzdésére. Az Európai Unió legutóbb nyár közepére ígért megoldást az áldatlan állapotra.

Ugyan már lezárult az egységes kérelmek beadásának időszaka, de a hiánypótlásokat még június 27-ig elvégezhetők szankciómentesen. Az MVH idén előzetesen is ellenőrzi a pályázatokat, ahol pedig hibát talál, azonnal értesíti a gazdákat. Így mindenkinek jut ideje még a határidőn belül elvégezni a korrekciót. Ettől azt várja a hivatal, hogy sokkal több támogatást oszthatnak majd szét, így a termelők helyzete tovább javulhat. És még egy jó hír: a múlt évi egységes kérelmekhez kapcsolódóan az előleg- és a részfizetések után az MVH a jövő héten indítja el a végkifizetéseket. Június 30-áig, a jogszabályban rögzített határidőig az összes jogosult hozzájut a teljes támogatáshoz.

Jók az idei terméskilátások szakértők szerint
 

Csütörtökön az idei terméskilátásokról olvashattunk. Szakértők egyenesen kedvezőnek nevezték az idén várható termést. Nem kell szűkölködnünk gabonából 2016-ban sem. Az őszi gabonák állapota megfelelő, a vetésterületek mintegy 60 százalékban jó állapotúak. Az utóbbi időszakban leesett jelentős mennyiségű csapadékot a gabonák hasznosítani tudták, ezért is kedvezőek a terméskilátások. Őszi búzát mintegy 960 ezer hektáron, őszi árpát mintegy 235 ezer hektáron, őszi káposztarepcét pedig több mint 227 ezer hektáron vetettek a termelők. A gazdák tavaszi árpával mintegy 74 ezer hektárt, kukoricával mintegy 1 millió 168 ezer hektárt vetettek be. Napraforgó közel 640 ezer hektáron került a földbe.

Agrárhír-összefoglalónk az MTI hírei alapján készült el!

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás