Indiai kutatók értékelték a nyílt területre való kijutás hatását a malacok teljesítményére és jólétére a nyár folyamán. A verejtékmirigyek hiánya és a vastag bőr alatti zsírréteg növeli a malacok hőstresszel szembeni érzékenységét. Ez veszélyezteti az egészséget, a jólétet, a teljesítményt és a termelékenységet. A kutatók húsz 3 hónapos malacot (10 ivartalanított hímet és 10 nőstényt) választottak ki a kísérlethez.

Minden karámban volt egy fedett és egy nyitott terület, sík típusú vasbeton padlóval, amely a nyitott terület felé lejt. A csoport véletlenszerűen osztotta el a malacokat 2 tartási kezelési csoportba: vagy egy fedett területhez való hozzáférést biztosítottak, ahol a padlón egy malacra 0,9 m2 jutott, vagy pedig egy fedett és egy nyitott területhez való hozzáférést, ahol a padlón egy malacra 1,8 m2 jutott.

Feljegyezték a testsúlyt, a testhőmérsékletet és a napi takarmányfelvételt, valamint kiszámították a súlygyarapodást, a fehérje- és energiafelvételt, a takarmányátváltási arányt, a fehérjehatékonysági arányt és az energiahatékonysági arányt is (Fotó: Pixabay)

Szinte mindent kiszámítottak, megszámoltak

Kiszámították a napi maximális és minimális hőmérsékletet, a relatív páratartalmat és a hőmérséklet-páratartalom indexet a napra és a különböző kétnapos időszakokra vonatkozóan. Ezen kívül feljegyezték a testsúlyt, a testhőmérsékletet és a napi takarmányfelvételt, valamint kiszámították a súlygyarapodást, a fehérje- és energiafelvételt, a takarmányátváltási arányt, a fehérjehatékonysági arányt és az energiahatékonysági arányt.

A kutatók a malacok jólétét fiziológiai, viselkedési és biokémiai változások alapján értékelték. Pontozták a bőr- és patasérüléseket, hogy felmérjék a fizikai sérülések mértékét. A sertések viselkedési tevékenységét és pihenési preferenciáját minden egyes karámban lévő sertés esetében 3 alkalommal rögzítették. A csapat vérminták segítségével vizsgálta a biokémiai változásokat, beleértve a glükózt, a glicerideket, a kortizolt, az összfehérjét, az albuminszintet, a BUN-t, a kreatinint, az SGPT-t és az SGOT-t.

Mikroklímaprofil a kísérlet során

A termikusan semleges hőmérséklet a növésben lévő sertések esetében 18 és 25 °C között mozog. Ebben a vizsgálatban azonban a minimális és maximális hőmérséklet 18,49-28,90 °C és 24,65-34,94 °C között mozgott. Ezenkívül a 30 kg-nál nagyobb súlyú sertések esetében a termikus komfortzónában a relatív páratartalom optimális tartománya 50-70% között változik. Ebben a vizsgálatban a minimális relatív páratartalom 30,80% és 50,87% között, a maximális relatív páratartalom pedig 56,06% és 74,69% között változott.

A szabad területre való kijutás nem befolyásolta a takarmányátalakítási arányt és a fehérjehatékonysági arányt a különböző kétnapos időszakokban.

Növekedési teljesítmény

Az átlagos testtömeg nem különbözött a csak fedett területre, illetve a fedett és nyitott területre egyaránt kijutó malacok között. Az átlagos napi súlygyarapodás mindkét csoportban 5 hónapos korig nőtt, majd 5,5-6,0 hónapos kor között csökkent. Ezenkívül a csak fedett területhez hozzáférő malacok napi takarmányfelvétele, fehérje- és energiabevitele 5 hónapos korukig magasabb volt a különböző kétnapos időszakokban.

A nyitott területhez való hozzáférés nem befolyásolta a takarmányátalakítási arányt és a fehérjehatékonysági arányt a különböző kétnapos időszakokban. A nyitott területre kijutott malacok energiahatékonysági aránya azonban csak az első két hétben, 5,5 hónapos korban és 5,5-6,0 hónapos kor között volt szignifikánsan jobb.

Fiziológiai változás

A malacok testhőmérséklete és légzési sebessége mindkét csoportban emelkedett a két hét alatt. A csoport ezt a hőstresszre való fogékonyság növekedésének tulajdonította az életkor előrehaladtával, és a kísérleti karámok környezeti hőmérséklet-páratartalom indexének megfelelő növekedésének.

Viselkedésbeli változások

A nyílt területhez való hozzáférés nem befolyásolta a vizelést, székletürítést, ivást és a játékos tevékenységeket, beleértve a futást, sétálást és dörzsölést. Nem befolyásolta továbbá az összes agonisztikus és felfedező tevékenység gyakoriságát, valamint a fej-, végtag-, farok- és patasérülések gyakoriságát. Azonban csak 5,5-6,0 hónapos kor között volt magasabb az összes pihenési és etetési idő a nyitott területhez hozzáférő malacoknál.

Biokémiai válasz

A nyitott területhez való hozzáférés nem befolyásolta a plazma biokémiai értékeit, beleértve a glükózt, a triglicerideket, a NEFA-t, az összfehérjét és az albuminokat. A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy „a sertések tartására vonatkozó indiai szabványokban (1966) javasolt nyitott terület biztosítása nem volt kedvező hatással a növekedési teljesítményre és a jólétre, így a nyitott terület biztosítása megszüntethető a nyitott oldalú karámokban trópusi indiai körülmények között a termelési költségek egyidejű csökkentése mellett az intenzív sertéstenyésztésben a tartási beruházások csökkentésével a termelési költségek csökkentése révén.”

(Forrás: pigprogress.net)   

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás