Magyarország időjárását továbbra is erős nyugatias áramlás alakítja, a viharos szelet okozó viharciklonok pályája azonban kissé északabbra tolódik. Így a térségünkben nyugodtabb, de az évszakhoz képest enyhe időre van kilátás. A műholdas vegetációs index (NDVI) adatai szerint az őszi vetések már fejlődésnek, „zöldülésnek” indultak a földeken. Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban.

Február második hetében is folytatódott a megelőző egy héthez hasonló mozgalmas időjárás - írja a met.hu. Hajnalonként ismét fagyott, főként keleten sokfelé csökkent -5 fok alá a levegő, napközben azonban a sok napsütés mellett +5 és +10 fok közötti értékek voltak a jellemzők. A múlt hét elején ismét orkán erejű széllel érkezett egy frontrendszer, melyhez kötődően a hét első két napján többfelé fordultak elő záporok, valamint az évszakhoz képest szokatlan zivatarok néhol jégesővel. A szeles idő még szerdán is kitartott, bár lassan veszített erejéből, ritkábbá váltak a viharos erejű széllökések. Az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részén 5 és 15 mm közötti csapadék hullott, máshol 1-5 mm volt a jellemző. A talajok nedvességviszonyai országszerte többnyire jónak mondhatók. A felszín közeli talajréteg a Dunától keletre többnyire telítettséghez közeli állapotban van, az Alföld déli részén belvíz is előfordul, de csökkent a kiterjedése. A délkeleti országrészben főként az alsóbb talajrétegekben van némi vízhiány, míg a Dunántúl nyugati felén a felszín közeli rétegek szárazabbak. Az 5 centiméteres talajhőmérséklet +2 és +6 fok között alakul.

Az agrometeorológiai jelentés szerint jó a magyar talajok vízellátottsága

Az őszi vetések jellemzően továbbra is jól telelnek

Eddig nem fordult elő olyan komolyabb fagy, ami hótakaró nélkül kárt okozott volna a növényi állományokban. Ugyanakkor még komoly kihívásokat okozhat, hogy a kártevőket és a különböző kórokozókat sem ritkította az idei télen kemény hideg. A legfrissebb műholdas vegetációs index (NDVI) térképeken a zöld tömeg mennyisége már kismértékű növekedést mutat az őszi kalászosokkal, illetve repcével bevetett táblákon. Az őszi búzára számított hőösszeg az enyhe ősz és tél hatására mindenütt jóval az optimális érték fölött (helyenként már a duplájánál) jár. Bár melegebb az idő a szokásosnál és tartós hóréteg sem alakult ki az országban, a télre eddig agrometeorológiai szempontból különösebb panaszunk nem lehet - írja a met.hu.

Segít az agrometeorológiai jelentés a döntések meghozatala előtt

Az aktuális munkák tervezéséhez, a rövid távú döntéseknél érdemes a legfrissebb méréseket, előrejelzéseket figyelemmel kísérni. A 10 percenként frissülő radar adatok mellett az előrejelzések, valamint itt az agrometeorológiai oldalon a speciális elemeket tartalmazó, folyamatosan frissülő, április 1-től kezdődően meteorológiai elemenkénti bontásban csoportosított térképes előrejelzések sok hasznos és friss információt tartalmaznak. Az Országos Meteorológiai Szolgálat az agro.met.hu oldalán a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló 2011. évi CLXVIII. törvény által előírt, mezőgazdasági káresemények termelői bejelentésének alapját képező információkat jelenít meg (agrárkár-enyhítés). A rendszer az OMSZ mintegy 120 automata mérőállomásán, továbbá közel 500 csapadékmérő állomásán mért adatai alapján működik. Az aszály jogszabályban előírt feltételeinek megállapításához földfelszíni méréseiken kívül a radaros csapadékmérést is felhasználják. Ezzel pontosabb képet kapnak a csapadékhullás területi eloszlásáról - írják.

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás