A napraforgó vetőmagpiac vezető agrárvállalatának szakértői szerint idén emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó aránya a jelenlegi kedvezőbb felvásárlási ár miatt.

Az Európai Bizottság adatai szerint 2018-ban 10,1 millió tonna napraforgó termett a 28 tagország területén. Ez 12 százalékkal haladta meg az 5 éves átlagot. Az Európai Unió első számú napraforgó termelője továbbra is Románia, amely tavaly a napraforgó vetésterületét a 2017-es 998 ezer hektárról 1,1 millió hektárra növelte. Így 15,1 százalékkal - 3,35 millió tonnára - emelkedett a termés, a hozam pedig elérte a hektáronkénti 2,9 tonnát. Magyarország termelői a korábbi évhez viszonyítva valamivel kevesebb, 627 ezer hektáron vetettek napraforgót 2018-ban, megelőzve Franciaországot, de némileg elmaradva a több, mint 700 ezer hektáros spanyol és 738 ezres bolgár területtől. 2018-ban a teljes magyar napraforgó vetésterület 56 százalékán Syngenta hibrideket termesztettek, így a vállalat hazánkban továbbra is piacvezető.

Várhatóan emelkedni fog a magasolajsavas napraforgó vetésterületének aránya Magyarországon
Eredményesek voltak az elmúlt évek Magyarországon a napraforgó termesztése szempontjából

Míg 2014-ben 1,56 millió tonnát takarítottak be, két évvel később már 1,89 millió tonnás termésmennyiséget értek el a gazdálkodók és az elért hozam azóta is inkább ehhez közelít. A magyar termés az elmúlt évben 1,81 millió tonna volt.

A tavalyi év tavaszi időjárása erőteljesen megkérdőjelezte a napraforgó és egyéb tavaszi kultúrák sikerességét, hiszen a talajok telítve voltak vízzel. Ezért sok helyen csúsztak a vetések. Az állományok heterogének és gyomosabbak voltak, mint más, átlagos években. A nehéz tavasz után viszont a napraforgó számára nagyon kedvezően alakult az időjárás, az állományok szépek és egészségesek voltak. A növényvédelem során a gombafertőzésekre kellett figyelmet fordítani. A termésátlagok nagyon változatos képet mutattak az országban, de akár a régiókon belül is. Összességében az országos átlag, ha nem is sokkal, de meghaladta a 3 tonnát hektáronként, ez pedig jó eredménynek tekinthető - mondta Ácsné Szekeres Dóra, a Syngenta olajos növények szakértője.

Kevesebb hektáron, de nagyobb termés lehet

A napraforgó vetésterületében idén kis mértékű csökkenésre számítunk, de azt gondoljuk, hogy az egy hektárról betakarított termés mennyisége tovább növelhető. Mivel a hagyományos, linolsavas napraforgó felvásárlási ára jelenleg alacsonyabb, ezért az idei évben becsléseink szerint a magasabb jövedelmezősége miatt a magasolajsavas napraforgó hibridek aránya erőteljesen növekedni fog. A magasolajsavas napraforgóból készült olaj magasabb hőstabilitással bír, tovább eltartható, az ilyen típusú olajjal készített ételek egészségesebbek például a pálmaolajhoz képest - mondta Vajda Beáta, a cég marketingvezetője.

Bízunk benne, hogy a termésátlagok az ország teljes területén kiegyenlítettebbek lesznek, hiszen ha kedvezőek az időjárási körülmények, az újabb rekordokat hozhat. A tavalyi évben beállítottunk egy több ismétléses kísérletet, amiben azt vizsgáltuk, hogy a technológia egyes elemei mennyivel járulhatnak hozzá a sikeres napraforgó-termesztéshez. Kísérleteink alapján, amennyiben a gazdák a teljes Syngenta technológiát alkalmazzák, a kezeletlenhez képest akár 80 százalék terméstöbbletet is elérhetnek. Már most is vannak olyan hibridjeink, amelyek hektáronként 5 tonnát megközelítő termésmennyiséget produkáltak nagyüzemi körülmények között – mondta Ácsné Szekeres Dóra.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezete, a FAO előrejelzése alapján Ukrajna, Oroszország és India tovább növeli az olajos magvak termelését. A két, egykori szovjet ország a világ legnagyobb napraforgó termelői. Argentína idei, a szeptember végéig tartó 2018/2019-es szezonban betakarított terméséről csak később lesznek hírek, mert ott most van nyár, viszont Ukrajna még úgy is a világ legnagyobb termelője, hogy a tavalyi első 11 hónapban a nyers napraforgóolaj termelése  9,5 százalékkal 4,274 millió tonnára csökkent.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás