Egyáltalán nem haszontalan csomagbiztosításban gondolkodni az őszi vetésű növények, vagy bizonyos gyümölcsültetvények védelme érdekében. Az a megállapítás, hogy az „A” csomag konstrukcióban a téli fagy kockázat csak egy felesleges kiegészítő, amiért nem érdemes fizetni, megdőlni látszik. Illetve beigazolódik, hogy nem kizárólag a támogatási intenzitás miatt van értelme ennek a biztosítási verziónak, hanem azért is, mert valós védelmet nyújthat. Erről már egy korábbi írásban részletesen Írtunk.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szerint 5 éve nem volt olyan hideg, mint ezen a télen. Az ország bizonyos területein a hőmérséklet megközelítette a mínusz 30 Celsius fokot. Ezzel vígan teljesült - gyakorlatilag az ország teljes területén - a téli fagy térítés azon feltétele, hogy legalább mínusz 15 Celsius fokot kell elérnie a hőmérsékletnek ahhoz, hogy jogosulttá váljon a termelő kártérítésre. Persze csak annak, aki előre gondolkodott és biztosítást kötött. A hőmérsékleti adatok a kárenyhítési rendszer internetes felületén (agro.met.hu) ellenőrizhetők, ahol látható, hogy nem igen volt olyan megye a hónapban, ami kimaradt volna a szórásból. Azért lehet emlegetni ezt a portált, mivel a biztosítók előszeretettel ellenőrzik ezen a felületen a minimum hőmérsékleteket. Ugyanis gyenge állomány egy kisebb fagy hatására is kifagyhat, persze jellemzően szántóföldi kultúrák esetében. Így a két feltétel együttállása esetén, minthogy kellően erős volt a növény ősszel és megvolt a fagy kritérium, minden bizonnyal téríteni fog a biztosító.

A szokatlan hidegben még inkább hasznos a növénybiztosítás megléte
 

Ami viszont jó hír, hogy „A” csomagbiztosítás esetén a tavalyi kötésekre 65% állami támogatást vehetnek igénybe a gazdák. Így aki az idén is gondolkodik biztosításban, annak nem fog problémát okozni az első díjrészlet befizetése, feltéve, ha időben fizeti az államkincstár az összegeket. Ezen a helyzeten tovább segít, ha Ön olyan fizetési ütemezést választ, ami lehetővé teszi az éves díj nagyobb részének év vége felé történő megfizetését. Ennek különböző verzióit az Agrisk agrárbiztosítási portál kalkulátorában is megtalálhatja, sőt kiszámolja a rendszer az éves díj után járó állami támogatás kalkulált összegét is, ami eltér a különböző konstrukcióknál és növényeknél.

Aki határozatlan idejű „A” csomagbiztosítást köt az adott növényre, vagyis a szerződés nem szűnik meg december 31-én, az az év elején bármikor megújíthatja a szerződését úgy, hogy érvényben marad a téli fagy térítés. Ennek feltétele, hogy befizette az első díjrészletet, amit az előző évi díj alapján számláznak ki. Egy határozott idejű biztosításnál viszont a termelőnek legkésőbb novemberben lépnie kell ahhoz, hogy ne okozzon akkora fejfájást a januári mínusz 30 Celsius fok.

Szerző: Surmann Árpád agrisk.hu portálvezető, agrárbiztosítási szakértő

(x)

További híreink

Tíz szakember kapta meg a Népművészet Mestere díjat 2024-ben

2024.10.05.

A Népművészet Mestere díj egyes alkotások vagy egész életmű elismeréseként azoknak a népművészeknek adományozható állami kitüntetés, akik hosszabb időszak alatt kifejtett munkásságuk során a népművészet fejlesztésében kimagasló eredményeket értek el.

Partner

Ezt ne hagyja ki! - Nagy meglepetés az Agrárszektor Konferencián

2024.10.04.

Előesttel bővül az idén a siófoki Agrárszektor Konferencia műsora, így már három napon keresztül, december 3-5. között találkozhatnak színvonalas szakmai programokkal a rendezvény résztvevői. A december 3-i előesten az agráriumot érintő meteorológiai előrejelzésekről, az agrárgazdaságra is hatással bíró várható gazdasági és belpolitikai eseményekről lesz szó, illetve mérlegre kerülnek a magyar élelmiszergazdaság Európai Unióban töltött elmúlt húsz évének tapasztalatai és a hazai agrárvállalkozások kitörési lehetőségei is.

Öntözőrendszerek: Melyik a legjobb választás?

2024.10.04.

Az öntözőrendszerek kulcsfontosságú szerepet játszanak a kertészet és általában a mezőgazdaság hatékonyságában, különösen a szárazabb éghajlatokon, így Magyarországon is. Az optimális vízellátás biztosítása a növények számára nemcsak a terméshozamot növeli, hanem a vízpazarlás minimalizálásában is segít.

Utánajártak, hány medve kóborolhat Magyarországon

2024.10.04.

Szinte lehetetlen kideríteni, pontosan hány európai barnamedve kószál éppen Észak-Magyarország erdőiben, de az egyes észleléseket végignézve képet kaphatunk az állatok hozzávetőleges számáról.

Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Bőgés után barcogástól hangosak az erdők – egy nap alatt akár 30-40 nősténnyel is elbír a bika

2024.10.04.

Az ősz és a hűvösebb idő beköszöntével megérkezett a gímszarvasok párzási időszaka, azaz a szarvasbőgés. A különös jelenség időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől akár novemberig is tarthat. A rendőrség és a vadásztársaságok fokozott óvatosságra kérik a közlekedőket, mivel a párzás időszakában a vadak mozgása még kevésbé kiszámítható, mint máskor.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Nem csak értékesít és szolgáltat, hanem drónok üzemeltetésében is segít a PlantaDrone

2024.10.02.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján Gyovai Szabolcs, a PlantaDrone Kft. ügyvezetője, a dróntechnológia lehetséges felhasználási módozatairól tartott előadást. Az elhangzottak szerint az értékesítésen túl már az üzemeltetésükben is segíti a dróntulajdonosokat a cég, az általuk létrehozott Drón műveleti központ által.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus BK
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus BK

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 106 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás