A termelők körében bizonyított termékeiknek, a bővülő szaktanácsadói hálózatuknak és a világpiaci folyamatoknak köszönhetően kiemelkedő évet zárt az Alpha-Vet Kft. AlphaPlant üzletága. Az üzletág vezetője, Tánczos István összefoglalta nekünk a 2021-es év eredményeit, és beszélt a következő években várható újdonságaikról is.

Hogyan sikerült a 2021-es év?

A tavalyi évhez képest forgalomban óriási, 150%-os növekedést produkáltunk. Ez egy olyan dinamika, amire nagyon büszkék vagyunk. Szintén kiemelendő, ha már az összegzésnél tartunk, hogy a visszatérő vevőinknek aránya stabilan, évről évre 90%-ra tehető, tehát tíz vevőből kilenc a következő évben is újra vásárol nálunk. Amikor egy adott év végén mindenkihez elmegyünk egy ajándékkal és megköszönjük az együttműködést, akkor szinte kivétel nélkül pozitív visszajelzéseket kapunk, mindenki nagyon elégedett a termékeinkkel. Most egy nagyon jó spirálban vagyunk. Mindezt megerősítik összehasonlító tesztek is, amikor a tábla egyik felében a saját, a másikon pedig a versenytársaink termékeit alkalmazza a gazdaság.

Tánczos István az Alpha-Vet Kft. AlphaPlant üzletágának vezetője

Nincs tudomásom arról, hogy bármikor alulmaradtunk volna. Nagyon jó termékpaletta áll a rendelkezésünkre, ami azért nagy szó, mert a magyar és részben saját gyártású termékeinkkel felvesszük a versenyt a nálunk sokkal nagyobb cégekkel. Természetesen, ez nem azt jelenti, hogy egy elavult gyárban dolgozunk, hiszen mindenben tökéletesen megfelelünk a szabványoknak. Éppen ezért jövőre gyárlátogatást tervezünk, sőt már az idén is volt ilyen, pontosan azért, mert büszkék vagyunk a gyártott termékeinkre.

Minek köszönhető ez a 150 százalékos növekedés?

A magas termény- és alacsony input anyag árak jó „hátszelet” biztosítottak a kereskedelemnek 2021 elején. Mostanra viszont ezek elszálltak, tehát nem biztos, hogy a 2022-es év is ilyen simán indul. Bár nálunk még most az év végén sem volt jelentős áremelés, sőt, a saját gyártású termékeink esetében egyáltalán nem is emeltünk árat.

A siker második összetevője az volt, hogy HR-szempontból épült és fejlődött a csapatunk, és még most is épülőben van, hiszen 2022 elején is három új kolléga kezdi meg a munkát a cégünknél. Idén is három olyan új szaktanácsadót sikerült beépíteni, akik már ebben az évben látványos számokat tudtak hozzátenni az összteljesítményhez. Kifizetődött az a sok munka, amit az emberek kiválasztásával és betanításával töltöttünk. Ez nemcsak a szakmai beoktatást jelentette és jelenti, hanem gondot fordítottunk az emberekkel való bánásmód, a tárgyalástechnika, az empatikus képesség és az EQ fejlesztésére is.

Termékszinten három terméket tudok kiemelni, amik nagyon jól teljesítettek idén. Az egyik a HumicQuattro nevű növénykondicionálónk, amiből hatalmas mennyiséget adtunk el, minden eddigi rekordunkat megdöntve. Ezen kívül a rezes készítményeink is több százezer literes nagyságrendben kerültek ki a piacra. A Huminforce nevű készítményünk pedig szintén nagyon jó számokat produkált ősszel, ezertonnás nagyságrendben adtunk el belőle, amivel odakerült a top 3 termékünk közé. A gyártó visszajelzése szerint mi adtuk el belőle a legtöbbet Magyarországon.

Nem hallgatható el, hogy az őszi nagyon magas műtrágyaárak elgondolkodtatták a gazdákat a foszfor és a kálium lehetséges kiváltásáról. Nyilván a nitrogén esetében ez nem megoldható, de a foszfor és a kálium pótlására van megoldás. Utóbbi tápelemeket átlagos adottságú talajokon egy két évig el lehet hagyni, ha olyan anyagot, például, a Huminforce-ot juttatunk ki, ami képes arra, hogy a talajban lévő, de felvehetetlen foszfort és káliumot mobilizálja és a növény számára felvehetővé tegye. Ebben a termékben nagy fantáziát látnak a termelők, és ezért is növekedett az eladása ilyen mértékben. Ráadásul a folyamatosan romló talajadottságok is arra késztetik őket, hogy a talaj javításával foglalkozzanak. Ezen kívül az Organit lombtrágyacsaládunk tagjai is jól teljesítettek.

Sok helyről hallottuk, hogy a gazdálkodók a nagyon megdráguló nitrogént lombtrágya formájában próbálták pótolni. Nem tart attól, hogy túlzott elvárásokat táplálnak a termékkategória hatékonysága iránt és ez a jövőben visszaüt?

Nem magunkat féltem ettől, hanem a konkurenciát, mert mi soha senkinek nem kommunikáltuk azt, hogy a nitrogént lombtrágyával ki lehet váltani. Például, az őszi káposztarepcének 150-200 kg hatóanyag kell, amit nitrogéntartalmú lombtrágyákkal egyszerűen nem lehet megoldani. Én mindenkit óvnék attól, hogy a jó üzletek reményében olyanokat ígérjenek, amit utána jogosan kérnek tőlük számon a termelők, de a gazdákban is tudatosítani kell mindezt. A foszfor- és a káliumtartalmú lombtrágyákra is csak azt mondhatom, hogy időszakosan alkalmasak a talaj javítására. A nitrogén abból a szempontból más, hogy az csak egy évre szól, kimosódik. Enyhíteni lehet a lombtrágyákkal a nitrogénéhséget, de kiváltani nem. Még a 20 százalékos nitrogéntartalmú lombtrágyákkal sem.

Mire lehet számítani a termékek árát illetően?

Mi most ősszel nem emeltünk árat, de a következő évre, az alapanyagárak és a bérek növekedése miatt rákényszerülünk erre, de nem a mások által beharangozott 20-30 százalékos mértékben. Én azt gondolom, hogy mi nem fogjuk ezt elérni. Gyártó cégként jóval nagyobb a mozgásterünk, nem a piac gerjesztette áremelés az, ami a problémát jelenti, hanem sokkal inkább az alapanyagáraknak a növekedése. Ha a költségeink növekednek, akkor azt, sajnos, nekünk is továbbítani kell a piac felé, de csak azért nem szeretnénk emelni, mert a műtrágya ára emelkedik. Én azt látom sokfelé, hogy több cég, - még akkor is, ha a költségei nem emelkednek, a nagyobb profit reményében a piaccal, - együtt drágítják a termékeiket.

Milyen terveik vannak 2022-re?

Mi nem a mennyiség, hanem az árbevétel alapján tervezünk. A jövő évre 37 százalékos növekedést írtunk elő magunknak. Ennek eléréséhez továbbra is nagy hangsúlyt szeretnék fektetni a HR-re. Olyan új embereket kívánunk beépíteni a csapatba, akik már az első évben is komoly erősítést jelentenek, még ezen a nagyon telített lombtrágyapiacon is, ahol nehéz csodát tenni. Türelmesek vagyunk, ha látjuk az elkötelezettséget és az akaratot az új munkatárstól. Ha van akarat, akkor az erőfeszítés előbb utóbb be fog érni. Minden szaktanácsadónk diplomás agrármérnök, ami a szakmaiságot garantálja. Lesznek új termékeink is. Kilépünk például a szilárd műtrágyák piacára, illetve a színfalak mögött folyamatosan folyik a termékfejlesztés, aminek eredményeként már a 2023-as évre is vannak olyan termékeink, amelyeknek most folyik az engedélyeztetése.

(x)

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás