Magyarországon a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 542 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 júniusában, ami 6 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4 százalékkal emelkedhet 2020 harmadik negyedévében, mint az előző évben. Az Európai Bizottság júliusban megjelent anyaga szerint az EU sertéshústermelése várhatóan 23,1 millió tonna lesz 2020-ban, kevesebb mint 1 százalékkal emelkedhet a tavalyihoz képest.

Az Amerikai Egyesült Államok agrárminisztériumának (USDA) elemzése szerint az USA sertéshústermelése 4 százalékkal emelkedhet 2020 harmadik negyedévében a 2019. július–szeptemberben előállított mennyiséghez viszonyítva. Az USDA szakértői a hízósertés termelői árának 12 százalék körüli csökkenésére számítanak a vizsgált összehasonlításban. A belső fogyasztás 2 százalékkal mérséklődhet, ugyanakkor 6 százalékkal több sertéshúst értékesíthetnek a nemzetközi piacon 2020. július–szeptemberben, mint egy évvel előtte - írta a NAIK AKI PÁIR összefoglalója.

Az USA sertéshústermelése 4 százalékkal emelkedhet 2020 harmadik negyedévében - képünk illusztráció

USA: nem volt nagy változás

Az USDA adatai szerint az USA sertéshústermelése nem változott számottevően 2020 január–májusában a 2019. január–májusi mennyiséghez képest. A vágások száma 1 százalékkal csökkent, míg a vágóhidakra kerülő sertések élősúlya 1 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. Az USA sertéshúsexportja 32 százalékkal nőtt 2020 első öt hónapjában az egy évvel korábbi időszakhoz képest, a legnagyobb célpiacok közül Kínába több mint az ötszörösére ugrott a kivitel, Japánban 7 százalékkal emelkedett az eladott sertéshús menynyisége, ugyanakkor Dél-Koreában 19 százalékkal csökkent, Mexikóban és Kanadában nem változott jelentősen. Az USA sertéshúsimportja 16 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, az ország a legnagyobb beszállítójától, Kanadából 6 százalékkal több sertéshúst vásárolt, azonban Lengyelországból 63 százalékkal, Dániából 21 százalékkal és Mexikóból 18 százalékkal kevesebbet.

Brazíliában a sertés ára (7,37 brazil reál/kilogramm hasított hideg súly) 4,5 százalékkal volt alacsonyabb 2020 júniusában, mint az előző esztendő azonos hónapjában. A brazíliai sertés- és baromfitenyésztők szövetségének (ABPA) adataiszerint Brazília sertéshúskivitele 50 százalékkal 96,1 ezer tonnára nőtt 2020 júniusában a 2019. júniusi mennyiséghez képest, a nemzetközi piacon értékesített sertéshús értéke 43 százalékkal volt magasabb. A brazíliai sertéshús legnagyobb célpiacai Kína, Hongkong és Szingapúr voltak.

Európai Unió

Az Európai Bizottság júliusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint az EU sertéshústermelése várhatóan 23,1 millió tonna lesz 2020-ban, kevesebb mint 1 százalékkal emelkedhet az előző évihez képest. Az Európai Unió 6,2 millió tonna (+10 százalék) sertéshúst exportálhat az idén. Az unió sertéshúsimportja a 2019. évinél 10 százalékkal lehet kevesebb (153 ezer tonna) 2020-ban. A közösség sertéshúsfogyasztása 2,7 százalékkal csökkenhet az idén. Az EU-ban a sertéshús egy főre jutó fogyasztása 29,6 kilogramm lehet 2020-ban.

Az Európai Bizottság közlése szerint az Európai Unió 8 százalékkal több, 1,9 millió tonna (friss, fagyasztott és feldolgozott) sertéshúst értékesített a nemzetközi piacon 2020 első négy hónapjában, mint egy évvel korábban. Az export 55 százaléka Kínába irányult, ahova az egy évvel korábbinál 78 százalékkal több, 1,07 millió tonna uniós sertéshús került a vizsgált időszakban. További nagy célpiac az Egyesült Királyság (249 ezer tonna), illetve Japán (136 ezer tonna): az Egyesült Királyságba 30 százalékkal, Japánba pedig 15 százalékkal csökkent a kivitel.

Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak sertésárai átlagosan 16 százalékkal voltak alacsonyabbak 2020 28. hetében az előző év azonos hetének átlagárához viszonyítva. A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára 1,47 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt héten. A West Fleisch 1,48, a Vion 1,47, a Danish Crown 1,41 és a Tican 1,42 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 28. héten. A németországi szerződéses ár 8 százalékkal csökkent 2020. 28. hetében az egy héttel korábbihoz képest.

A magyar vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 542 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 júniusában - képünk illusztráció

Magyarország, vágósertés, árcsökkenés

A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 14 százalékkal 9,6 ezer tonnára csökkent 2020 január–áprilisában az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. A legfőbb partnerek Románia, Ausztria és Szlovákia voltak. Romániába 8, Ausztriába 33 százalékkal kevesebb sertés került, míg Szlovákiába 60 százalékkal nőtt az export. Az élősertésbehozatal 38 százalékkal 25 ezer tonnára nőtt a megfigyelt időszakban, a legnagyobb beszállítók Szlovákia, Németország és Horvátország voltak. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége 6 százalékkal (42 ezer tonnára) csökkent, míg értéke 28 százalékkal nőtt 2020 első négy hónapjában a 2019. január–áprilisihoz képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Horvátországba és Olaszországba szállították. Romániába nem változott jelentősen a kivitel, Horvátországba csökkent (–9 százalék), míg Olaszországba emelkedett (+3 százalék). A sertéshúsimport volumene 7 százalékkal kevesebb, 54 ezer tonna volt, ugyanakkor értéke 39 százalékkal növekedett. A sertéshús 60 százaléka Németországból, Spanyolországból és Lengyelországból származott.

A NAIK AKI PÁIR adatai szerint a hazai termelésű vágósertés termelői ára áfa és szállítási költség nélkül 542 forint/kilogramm hasított meleg súly volt 2020 júniusában, ami 6 százalékos csökkenést jelentett az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára nem változott jelentősen 2020 júniusában 2019 azonos hónapjához képest. A KSH adatai szerint a rövidkaraj fogyasztói ára 19 százalékkal, a sertéscombé pedig 17 százalékkal emelkedett ugyanekkor.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás