Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow programján rendezett GOSZ Szántóföldi Szakmai Napon a következő hetek legfontosabb feladatának azt nevezte, hogy áprilisra, az egységes kérelmek benyújtási időpontjára a termelők már tisztában legyenek az új Közös Agrárpolitika (KAP) támogatási rendszerével. Idén nem szabad megszokásból se termelni, se támogatást igényelni. Ugyanakkor az, aki átgondoltan dönt, az 2023-ban is megőrizheti, vagy akár növelheti is támogatását – hívta fel a figyelmet a politikus.

Az Agrárminisztérium a KAP Stratégiai Terv elfogadása, azaz tavaly ősz óta feszített ütemben elkészítette azokat a rendeleteket, amelyek tartalmazzák az új KAP I. pillérének támogatási feltételrendszerét, ezekre figyelemmel igényelhetik majd a gazdálkodók a területlapú támogatásokat - írta a minisztérium közleménye.

Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a 41. AGROmashEXPO és AgrárgépShow programján rendezett GOSZ Szántóföldi Szakmai Napon beszélt a Közös Agrárpolitika új szabályainak részleteiről - Fotó: Pelsőczy Csaba

A 2022. évinél is több támogatást tudnak igényelni azok a gazdálkodók, akik jó döntéseket hoznak, különösen, ha fiatal gazda is van a családban – közölte Juhász Anikó, az Agrárminisztérium (AM) agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a programon.

Meglévő és új KAP-kötelezettségek

Mint fogalmazott, a Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervben vannak új elemek, ezek között új támogatási lehetőségek, és olyan, elsősorban környezetvédelmi kötelezettségek, amelyeket minden gazdálkodónak érdemes időben megismernie és átgondolnia. Ezért az agrártárca a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen országjárás keretében ad tájékoztatást az érdeklődőknek. A helyettes államtitkár asszony tájékoztatása szerint a gazdálkodók bátran fordulhatnak majd a falugazdászokhoz és a szaktanácsadókhoz is, az ő felkészítésük is fontos része a tudásátadásnak.

Az agrárgazdaságot érintő újdonságokról tartott előadásában a helyettes államtitkár rámutatott: két dolgot nem lehet az idén tenni, megszokásból gazdálkodni, és megszokásból támogatást igényelni.

A támogatások elosztása, a kisebb területen gazdálkodók segítése

Juhász Anikó a fontos változások között említette, hogy egy rendeletbe került a területalapú támogatás az újraelosztó, kisgazdaságokat érintő támogatással. Ugyanez a rendelet határozza meg az átmeneti nemzeti támogatásoknak az alapelveit is. Utóbbi egy európai uniós támogatási forma, de nemzeti költségvetési forrást rendelnek hozzá. Hangsúlyozta, a legnagyobb újdonság az, hogy ez a jogszabály tartalmazza az aktuális jogosultságkiosztásokat. A gazdák értesítés kapnak arról, hogy pontosan mi jár nekik – jelezte.

Az aktív gazda fogalma és a zöldítés rendszere is változott

Rendeletben változik az aktív gazda fogalma is - ismertette. Az elmúlt években nem vizsgálták a gazdák aktivitását, az állam azt határozta meg, ki nem tekinthető mezőgazdasági termelőnek. Mostantól igazolni kell az aktivitást, de a cél az, hogy senki ne maradjon ki, minimális mezőgazdasági árbevétellel is igazolható lesz az aktivitás – jelezte.

A helyettes államtitkár megemlítette az új zöld támogatást, az agroökológiai programot (AÖP), amely egy önkéntes támogatás számos feltétel teljesítése mellett. Közölte, a jogszabályok márciusban várhatóak, és készül az agrárkamarával közösen egy szakmai kiadvány is. Hangsúlyozta az alapos tájékozódás fontosságát, mert ha jó döntéseket hoznak a termelők, akkor meggyőződése szerint az idén több támogatáshoz juthatnak, mint 2022-ben - mondta.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás