Április első két hetében legalább 20 portára törtek be a medvék a romániai Farkaslaka községben, komoly károkat okozva az állattartóknak. A szomszédos Nyikómalomfalván aztán súlyos vérfürdőt rendeztek a helyi közbirtokosság gazdaságában. Összesen több mint 40 bárányt és juhot pusztítottak el. A károsultak hiába várják a kártérítést, lassan juhászt sem találnak az állatok mellé, ráadásul sem a zajkeltés, sem a villanypásztor-hálózat nem tartja távol a nagyvadakat.

38 elpusztult bárány és juh volt összegyűjtve a helyi közbirtokosság farmja előtt, illetve további négy halálosan megsebesített jószág is a medvék áldozata lett - mondta Pap Jenő, a szervezet titkára az erdélyi Székelyhon helyszíni beszámolója szerint. Mint mondta, a kárt egy bocsaival érkező anyamedve okozta az egyik éjszaka. A nagyvadak a drótkerítésen átmászva jutottak el az akolhoz, amelynek oldalát feltépve rontottak rá a háziállatokra. 

Rengeteg problémát és kárt okoznak a medvék Erdélyben - képünk illusztráció

Rendszeres és visszatérő károkozók a medvék

A szomszédos település polgármestere, Kovács Lehel elmondta, hogy az április közepén történt esetet megelőző két hétben legalább 20 portára törtek be a medvék a községben. Ebből sok esetben kárt is okoztak a juhok és a tyúkok elpusztításával. 

Nagy baj van, az emberek már rettegnek kimenni az utcákra. Villanypásztorokkal, zajkeltéssel próbálnak védekezni a gazdák. Sőt, éjszakánként már járőröznek is, de semmi sem hatásos. A három érintett vadásztársulattal együttműködve már kértük a kilövési engedélyeket, de az sem biztos, hogy ennyivel teljesen megoldódik a probléma. Kérem a környezetvédőket, hogy jöjjenek ide és mondják meg, hogy mit tehetnénk, mert ez a helyzet tarthatatlan. El is vihetik innen a medvéket, ha kell nekik” – mondta.

Egyeztetések, óvintézkedések

Szerinte sokan már félnek háziállatot is tartani. Arra is kitért, hogy ő is egyeztetett a környezetvédelmi tárca vezetőjével, így reméli, hogy mielőbb segítséget kapnak. Az óvintézkedések nem segítettek az esettől mintegy 100 kilométerre, keletre, a Kárpátok felé található tusnádfürdőieken sem. A fürdővárosban az idő felmelegedésével rendszeresen megjelennek a medvék, még napközben is. Az önkormányzat most új megoldásokon gondolkodik, miután a látogatók már a medvebiztosnak tartott új szeméttárolókat is megtanulták kinyitni.

A téli időszakban háttérbe került a kérdés, a tavasz beköszöntével viszont ismét felütötte fejét a probléma: ismét több egyed jár be a fürdővárosba – mondta Butyka Zsolt polgármester a Székelyhonnak. 

A két erdélyi település, amit túl sokszor látogatnak a medvék

Városiasodtak a medvék

A városvezető szerint egy másfél-két éves, fiatalabb egyed gyakorlatilag a városban él, mindig ott tartózkodik, és napközben is állandóan felbukkan a forgalmasabb városrészeken is, például a központban vagy az iskola udvarán. Továbbá egy hárombocsos anyamedve is rendszeres látogatója a fürdővárosnak. A bocsok viszont már nagyobbak, így a legtöbben inkább négy medveként hivatkoznak erre a csoportra. Végül van még egy példány, amely naponta felbukkan a településen, ez a medve viszont kizárólag a vasútállomás környékét látogatja. Anyagi károkat ebben az évben még nem okoztak a nagyvadak, de lelki megterhelést annál inkább.

Aggodalomra ad okot, hogy az egyik bármikor besétálhat az iskola udvarára, és szintén problémát okoz, hogy a temetőt is gyakran felkeresik, kitapossák a sírokra ültetett növényeket - írták.

„Nagy szükség van a turisták tudatosítására. Ezen is dolgozunk, hiszen egy hagyományos nyári szezonban naponta az 1200 lakos mellett 5000 turista tartózkodik a városban. Ezáltal a helybéliek hiába tartják be a szabályokat, ha a turisták nem, sőt, éppen azért jönnek, hogy medvékkel fényképezkedjenek” – közölte a tusndádfürdői polgármester.

További híreink

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás