Sokszor előfordul, hogy egy terület az állattartás és a napelemparkok számára is kiválóan megfelel. Az ilyen területek közös tulajdonságai, hogy nagyok, nagyjából sík terepen vannak, és sok ideig kapnak napfényt, mivel mentesek a magas növényzettől. Ezért a napenergia-termelők egyre gyakrabban bérelnek mezőgazdasági területeket a működésükhöz. Ám az kérdéses, hogy fér meg egymással az állattenyésztés és a napelemek sora. Anyagunkból kiderül, hogy van megoldás.

Az Arstechnica cikke alapján a Magyar Mezőgazdaság írta meg, hogy a napenergia-termelés növekedése környezetvédelmi előnyökkel jár, de ennek ára a mezőgazdasági termelés csökkenése lehet. Ezért egyre nagyobb az érdeklődés az iránt, hogy megtalálják a mezőgazdasági és a napenergia-termelés egy helyen történő alkalmazásának megoldását. Todd Schmit, a Cornell Egyetem agrárgazdaságtanának docense a juhok közreműködését tartja jó megoldásnak.

Előfordul, hogy egy terület az állattartás és a napelemparkok számára is kiválóan megfelel - Fotók: Cornell University

A napelemgyártó vállalatok fizetnek a gazdáknak, hogy juhaikat a területükre küldjék, az állatok pedig elfogyasztják a gyomokat és más növényeket, amelyek olyan mértékben megnőttek, vagy megnőnének hogy eltakarnák a Napot a panelektől. Ennek az együttműködésnek köszönhetően a birkáknak jut táplálék, a gazdák kapnak fizetést, a napenergia-termelők pedig gyomirtók és fűkaszák nélkül kezelt felületet kapnak. Az iparág az Amerikai Napelemes Legeltetési Szövetség (ASGA) jelentése szerint 2017 óta folyamatosan bővül New York államban. Jelenleg 900 hektáros napenergiát termelő területét legeltetik. Ám ezt még tovább is lehet növelni.

Miért pont juhok?

A juhok több okból is kiválóan alkalmasak a napelemes gazdaságok legeltetésére. Alacsonyabbak, mint a tehenek és a lovak, ráadásul a legtöbb növényfajt megeszik. A kecskék ezzel szemben viszont szinte mindent megrágnak, ami a napelemes farmokon kockázatot jelent.

Schmit  3 évre nyert egy 500 ezer dolláros támogatást kapott arra hogy segítségével a napelemes juhászat kiterjesztését egy üzleti szövetkezet vagy termelői tulajdonú szervezet létrehozásával valósítsa meg.

Együttműködésre törekszenek a gazdákkal a napelemparkok üzemeltetői

A projekt címe: „Új hajnal a juhászok számára: Legelő juhok közüzemi méretű napelemes rendszerek alatt.” Schmit együttműködést kötött különböző gazdálkodókkal, napenergia-ipari szakemberekkel és az ASGA nonprofit szervezettel, ami összekapcsolja a juhtenyésztőket a napenergia-termelőkkel. A folyamat során a jelenlegi és leendő gazdálkodókkal folytatnak tárgyalásokat a közös igényeikről és céljaikról, valamint a szervezetre vonatkozó közös elképzeléseikről. Az, hogy milyen formában és milyen szolgáltatásokat fog nyújtani a szervezet, még alakul. Schmit szerint a napenergia-üzemeltetők legtöbbje inkább csak egyetlen szervezettel szeretne üzletelni, mint több farmmal. A szervezet tehát egyfajta kapcsolattartó pont lehetne a juhászok és köztük. A gazdák közötti megegyezés elérése azonban időbe telik.

Példamutató rendszereket alakítanak ki

Schmit elmondta, hogy bár az Új Hajnal inkább New York-ra és az Egyesült Államok északkeleti országrészeire összpontosít, a folyamat során csapatával olyan eszközöket, útmutatókat és pénzügyi megvalósíthatósági sablonokat fognak kidolgozni, amelyeket más csoportok is használhatnak, akik hasonló szervezeteket szeretnének létrehozni. 

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás