Aki kajszibarackfajták termesztésére adja a fejét, könnyen eltéved a fajták útvesztőjében. Számtalan fajta van köztermesztésben, de nem mindegyiket éri meg már termeszteni manapság. Jöjjön egy kis segítség, miben érdemes gondolkodni és melyik fajtákat célszerű jó messziről elkerülni.

Sok régi fajta nem állja meg ma a helyét

A Budapest-kajszit sokan ismerik a ’régi motorosok’ közül. Gyümölcse nagyméretű, ezért régen kifejezetten sokan termeztették, de ma már nem olyan népszerű az új, jobb tulajdonságokkal rendelkező sárgabarackfajták miatt. Komoly hátránya ennek a fajtának, hogy gyenge növekedésű, ezért komolyabb termésmennyiség esetén hajlamos a hasadásra az ágazata. További negatívum, hogy könnyen rothad a termése, nem szép, maximum befőtt készítésére alkalmas.

Több kajszifajtát már nem éri meg termeszteni manapság
 

A Borsi-féle kései rózsa fajta sokoldalú, minden célra felhasználható. Kisméretű gyümölcsei kissé megnyúltak, oldalról lapítottak, kis áruértéket képviselnek. Régen közkedvelt fajta volt, mára azonban termesztése háttérbe szorult köszönhetően a modern fajták térhódításának. Az sem segít a termesztésben, hogy a köztermesztésből már évekkel ezelőtt kivonták, így faiskolákban már nem kapható ez a fajtájú kajszi.

A Harmat kajszibarackot is számtalan gazdálkodó termesztette ültetvényében, mára azonban megoszlanak róla a vélemények. Egyesek szerint – viccesen fogalmazva – harmatgyenge a mai fajtákkal szemben, mások viszont koraiságának köszönhetően előszeretettel termesztik még ma is. Tény azonban, hogy az egyik legkorábban termő fajta, már június közepén szüretelhetőek az érett gyümölcsök, de egy hidegebb szezonban sem kell június végénél tovább várni a gyümölcsök érésére. Erős növekedésű fája közepes méretű gyümölcsöket nevel. A fajta hátrányának mondható, hogy a gnomóniával és a moníliával szemben is fogékony.

Az új kajszibarackfajták jelentik a jövőt?!

Ma már számtalan, külföldi fajta is bekerül a hazai köztermesztésbe. Ennek oka, hogy olyan jó termelési értékekkel rendelkeznek, hogy vétek lenne nem termeszteni őket nagyüzemi körülmények között. Ilyen elismert, külföldi fajták például a Priboto (USA), a Mino (Németország), a Harcot (Kanada), a Clarina (Németország), a Toyuda (USA), a Toyaco (Kanada), vagy éppen a Toyesi (USA).

Az új fajták mellett természetesen a régi ’nagy öregek’ is megtalálhatóak a Nemzeti Fajtajegyzékben, amit viszont évről-évre figyelni kell, mert mindig kerülnek bele is, és kerülnek ki is újabb és újabb fajták.

További híreink

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás