Miért csipkedi, tépi és sebesíti egymást a baromfi? Jelen cikkben megbeszéljük a kannibalizmus leggyakoribb okait és a probléma megoldásának módjait.

Csőrkurtítás: a legegyszerűbb megoldás?

A kannibalizmus, vagyis a csipkedés, tolltépkedés és egymás sebesítése gyakori jelenség a baromfik között. Sok tenyésztő már évek óta radikális módszerrel, nevezetesen a csőrkurtítással oldja meg a problémát. Ugyanakkor jelenleg egyre több országban tiltják be ezt a gyakorlatot, amelyet nem tartanak etikusnak.

A madarak csőre nagyon érzékeny – számos fájdalomérzékelő receptor található benne. Ezért a csőrkurtítás fájdalmas, stresszes eljárás számukra, és egy fontos érzékszervüket veszíthetik el. Ezenkívül ez az eljárás csak a patológiás viselkedés következményét oldja meg, nem pedig az okát - írta meg a cenyrolnicze.pl.

Érthető, hogy a tenyésztők el akarják kerülni az állatok egymás közötti sérüléseit. A tolltépkedés és sebek okozása szintén jelentősen rontja a madarak jólétét és gazdasági veszteségeket okoz. Azonban mielőtt a csőrkurtítást választanánk, érdemes inkább a probléma gyökeréig eljutni, és azt állatbarát módon megoldani.

A probléma gyors felismerése kulcsfontosságú

A madarak kannibalizmusa akkor kezdődik, amikor elkezdik csipkedni és tépni társaik tollait, taréját, lábujjait és/vagy kloáka környékét. Ha ennek következtében látható sebek és vér jelenik meg a megtámadott egyedeken, a patológiás viselkedés gyorsan elterjedhet a madarak között. A kannibalizmus általában akkor jelentkezik, ha a madarak stresszesek a környezeti feltételek miatt vagy nem megfelelően tápláltak.

A hajlam erre a viselkedésre bizonyos mértékben örökletes is lehet. Néhány fajra és egyedre agresszívabb viselkedés a jellemző. Barátságtalan viselkedés is előfordulhat, ha különböző fajtájú vagy korú madarakat keverünk egy csoportba, ami megzavarhatja a csoport hierarchiáját és az úgynevezett csipkedési sorrendet. A más színű vagy jellemzőkkel rendelkező egyedek csipkedése egyszerű kíváncsiságból is eredhet.

Különösen rossz ötlet a tollas lábú vagy bóbitás madarakat keverni olyan fajtákkal, amelyeknél ezek a jellemzők hiányoznak. Óvatosság szükséges a lassan tollasodó madarak esetében is. A kannibalizmus gyakran a fiatal madarak tollnövekedésének időszakában jelenik meg – a tollak ilyenkor éretlenek, gyengédek és sérülékenyek.

Ha a patológiás viselkedést gyorsan észlelik és a problémás madarakat eltávolítják a csapatból, akkor általában meg lehet szüntetni a problémát. Azonban, ha a káros szokás elhatalmasodik, sokkal nehezebben lehet kezelni és komoly veszteségeket okozhat a tenyésztőnek.

csirke
Forrás: Pixabay

A kannibalizmus leggyakoribb okai

Számos potenciális oka lehet ennek a patológiás viselkedésnek. A leggyakoribb okok közé tartozik a túlzott egyedsűrűség. A madarak zsúfoltsága gyorsan feszültséget és agressziót szül. Ezért nem érdemes túllépni az ajánlott maximális egyedsűrűséget, és kannibalizmus esetén lazítani kell a zsúfoltságot. A zsúfoltság csökkentésében segíthetnek az olyan környezeti gazdagítások, mint a rámpák vagy létrák, amelyekre a madarak felmászhatnak, és így több helyet szabadítanak fel a padlón.

Egy másik tényező, amely kannibalizmushoz vezethet, a túl magas hőmérséklet a tyúkólban. A hőstressz fokozza az agressziót a madarak között. A viselkedésük megfigyelésével ellenőrizhetjük, hogy a hőmérséklet kényelmes-e számukra. Ha a madarak fáznak, csoportokba tömörülnek a hőforrás közelében – magas hőmérsékleten távolodnak egymástól és a fűtéstől. A szárnyak oldalra terjesztése és lihegés is megjelenhet. A helyiség hőmérsékletének ellenőrzésekor érdemes a madarak magasságában mérni, közvetlenül a hőforrás alatt.

Az agresszió túlzott megvilágítás következménye is lehet. A túl erős fény vagy a napi hosszú megvilágítás fokozza az állatok stresszét. Az első hetekben nem szabad 40 wattnál erősebb fehér izzókat használni. Ha nagyobb izzókra van szükség a fűtéshez, érdemes vörös izzókat használni, amelyek nem irritálják a madarakat. 12 hetes vagy idősebb madarak esetében 15 vagy 25 wattos izzókat kell használni az etetési és itatási területek felett.

A megvilágítás időtartama nem haladhatja meg a napi 16 órát. Egyre inkább ajánlott LED-izzókat használni, amelyek kiküszöbölik a hagyományos izzók villogását (ez a villogás nem látható az emberek számára, de stresszeli a madarakat). Érdemes árnyékos menedéket biztosítani a madaraknak az ólban, ahol pihenhetnek, ha a világítás irritálja őket.

Táplálkozással kapcsolatos okok

A takarmány és a víz hiánya vagy egyenetlen hozzáférése miatt a madarak harcolhatnak az erőforrásokért. A baromfi csoportjában hierarchiát állít fel, amely takarmányhiány esetén azt eredményezheti, hogy néhány madár nem jut ételhez. A kannibalizmus az alultáplált egyedek éhségének következménye is lehet.

Ha kannibalizmus jelentkezik a madaraknál, érdemes ellenőrizni az étrend összetételét. A magas energia- és alacsony rosttartalmú étrendek aktívabbá és agresszívabbá tehetik az állatokat.

A tolltépkedés gyakran a fehérje, különösen a metionin aminosav hiányának eredménye. Győződjünk meg arról, hogy az étrend kiegyensúlyozott a fajta, életkor és technológiai csoport igényei szerint. Az abszolút tilos a baromfihús etetése, amely néha felmerül, mint a kannibalizmus megoldása.

Egyéb, állománykezeléssel kapcsolatos okok

A madarak kannibalizmusának egyéb okai lehetnek:

  • Unalom és a csipkedés iránti igény. A madaraknak természetes szükségük van a környezet felfedezésére és a csipkedésre. Ha az ólban nincs semmi érdekes, elkezdhetik csipkedni a többi egyedet. Ezért nagyon hatékony a kannibalizmus kiküszöbölésében a madaraknak csipkedési blokkok (amelyek emellett tompítják a csőrüket), kavicsok, lucerna vagy alom biztosítása.
  • Elégtelen számú fészek és/vagy nem megfelelő megvilágításuk.
  • Hirtelen változások a környezetben, mint például új ólba költöztetés – háztáji állományok esetében az új helyre történő szállításkor a legjobb, ha néhány
 

Megosztás

További híreink

Kétszeres bírság és szégyenlista várja azokat, akik trükköznek

2024.08.18.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egyre népszerűbb, és júliusban már 350 ezer ember dolgozott ilyen formában. Ez a foglalkoztatási mód nemcsak egyszerű és kedvezményes adózási feltételekkel jár, de komoly kockázatot is rejt magában, ha a munkáltató elmulasztja bejelenteni az alkalmi munkavállalókat – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tetvek keserítik meg a ketrecben és a ketrecen kívül tartott csirkék életét is

2024.08.18.

A közelmúltban végzett kutatások cáfolják azt a korábbi értelmezést, miszerint a madártetű vagy tyúktetű ne lenne jelentős baromfikártevő. A Riverside-i Kaliforniai Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy a szabadon tartott madarakat sokkal nagyobb mértékben fertőzik meg a tetvek, mint a ketrecben tartott állományokat.

Jelentős almatermés-csökkenés Európában – jövőre jóval kevesebb alma kerül az asztalra

2024.08.18.

Az Alma és Körte Világszövetsége (WAPA) a 2024-es Prognosfruit konferencián Budapesten mutatta be 2024-25-ös előrejelzéseit. A szervezet az európai almatermelés 11,3%-os visszaesését prognosztizálja, míg a körte mennyisége enyhe, közel 5%-os növekedést mutat.

Egyszerű integrációt és nagy teljesítményt kínál az új navigációs rendszer

2024.08.18.

A világ vezető GNSS helymeghatározó antennamegoldás-szolgáltatója, a Harxon Corporation együttműködésre lépett a brazil mezőgazdasági navigációs megoldásokat és rendszereket fejlesztő Agresszel. Az együttműködés a Harxon Smart Antennát az Agres Autopilot System rendszerébe integrálja, biztonságos és robusztus navigációs megoldást kínálva, amely képes ellenállni a mezőgazdasági környezetekben jelentkező eltérő működési követelményeknek.

Eláruljuk a trükköt: hogyan érheti el, hogy az amarillisz télen is virágozzon

2024.08.17.

Az amarillisz egy gyönyörű, könnyen gondozható növény, amely különleges helyet foglal el a szívünkben, különösen a téli hónapokban, amikor kevésbé látunk virágokat. Az interneten sokan érdeklődnek az amarillisz termesztése és gondozása iránt. Íme néhány a leggyakrabban feltett kérdések közül, amelyek segíthetnek abban, hogy te is sikeresen neveld ezt a lenyűgöző növényt!

Ezek a szobanövények nem követelőzőek – tőlük nyugodtan elmehetsz nyaralni

2024.08.17.

Mindig egy virágzó, zöld növényekkel teli otthonról álmodott? A zöldellő rétek érzetére vágyik a lakása falai között? Gondolja meg alaposan! Ha lételeme az utazás, vagy gyakran tartózkodik távol az otthonától – felelőtlenségnek gondolhatja növényekkel benépesíteni otthonát, abban bízva, hogy hazaérkezéskor valahogy még életet tud lehelni beléjük.

Partnerhírek
Partner

A malmok által is keresett őszi búzát termesztene? Ne keressen tovább, válassza az Isterra kiváló minőséget adó fajtáit!

2024.08.16.

Az Isterra kínálatában megtalálhatóak azok a fajták, melyek a nagy termések mellé kiváló minőséget is adnak. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több magyarországi malom is szívesen vásárolja a Basilio és a Frenetic fajtáink végtermékét.

Partner

A mikrobiológiai készítmények alkalmazásának előnyei őszi vetésű kultúrákban

2024.08.12.

Mivel a kutatások is alátámasztják azt a tényt, hogy a szántóföldi talajokban elszegényedett a mikrobiális élet a különböző stresszhatások miatt (nem okszerű műtrágyázás és vegyszerezés, indokolatlan szántás, klímaváltozás káros hatásai…stb.), ezért a lebontó folyamatok is lassabban történnek meg. Számos esetben pedig a leghatékonyabb cellulózbontó, a fuzárium, mint patogén gomba terjedhet el. Ezért is szükséges támogatni mikrobiológiai készítményekkel a szár- és gyökérmaradványok lebontását.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás