Kaposvár iparának egyik legmeghatározóbb ágazata az élelmiszeripar. Ezen belül kiemelkedő jelentőséggel bír a cukorgyár, amely 2008 óta Magyarország egyetlen működő cukorgyára. Az 1894-től üzemelő gyár elsősorban Észak-Olaszország porcukor-cukor ellátására alapozta termelését. Az első világháború alatt és után átállította kereskedelmét, és elsősorban a Balkán országaiba, valamint Angliába exportálta termékeit. Megmaradt magyar cukortörténelem.

A Kaposvár most portál írta meg, hogy az üzem 1929-es rekonstrukciójával az ország akkor 13 cukorgyára közül a nagyságát tekintve a negyedik helyen állt. Termelési adatait tekintve a Dunántúl legjelentősebb mezőgazdasági üzeme volt, amely a környék cukorrépa-feldolgozására rendezkedett be. Ezáltal nem csak a város, hanem a vármegye egyik legtöbb termelőt és dolgozót foglalkoztató üzemévé fejlődött.

Cukorgyártás Kaposváron: fontos szerep a múltban és a jelenben is - Fotó: Kaposvár most

A cukorgyár megtelepedése indította el Kaposváron a Pécsi utcai városrész fejlődését, ráadásul a gyár kulturális feladatokat is magára vállalt. A Hősök templomának építésében és a Rákóczi sportklub alapításában is jelentős szerepet töltött be. Számos munkásjóléti intézményt tartott fent. Egyebek között munkásfürdő, orvosi rendelő, fűszerüzlet, mészárszék, fogyasztási szövetkezet, könyvtár, munkásdalárda szolgálta a dolgozók fizikai és szellemi épülését. A gyár fűtéssel, villanyvilágítással, kerttel ellátott lakásokat építtetett – és biztos állást kínált – a munkásoknak.

Bombák a cukorgyárra

A második világháború során, 1944. október 13-án kora délután angolszász repülőgépekről hét bomba hullott a gyárra. Egy mérnök meghalt, öt munkás és alkalmazott megsebesült, és súlyos anyagi károk keletkeztek. A gyár 1945 elejétől kezdett el ismét termelni, laboratóriumában élesztőt is előállítottak a munkások és a városi lakosság számára. 

1948 márciusában a cukorgyár üzemi bizottságának rendkívüli gyűlésén jelentették be a Mezőgazdasági Ipari Részvénytársaság üzemeinek államosítását; a tulajdonosi jogok gyakorlója a Pénzügyminisztérium felügyelete alatt álló Cukoripari Igazgatóság lett, majd 1964. január 1-jétől a gyár az ország tizenegy cukorgyárát és a Cukoripari Kutató Intézetet magában foglaló Magyar Cukoripar országos nagyvállalat részeként működött tovább.

A 90-es évek változásai

1990-ben a Kaposvári Cukorgyár jogutódjaként létrejött a Kaposcukor Részvénytársaság, amely az osztrák Agrana (akkori nevén Ostzucker AG) többségi tulajdonába került, ezáltal a német Südzucker cégcsoport részeként működött tovább. 1995. július 1-jén öt cukoripari részvénytársaság egyesülésével megalakult a Magyar Cukorgyártó és Forgalmazó Rt., amelybe 1998. december 22-én beolvadt a Kaposcukor Rt. is. 7200 tonna napi répafeldolgozási kapacitásával és 105 400 tonnás cukorgyártási és forgalmazási kvótájával az európai középmezőnyhöz tartozik. A társaság fogyasztói és ipari felhasználásra szánt minőségi termékeket állít elő a fogyasztók és az ipar részére répa- és nádcukorból Magyarország egyetlen cukorgyárában, ahol 2007-ben egy korszerű biogázüzem is épült.

A már hagyománnyá vált kemencebegyújtáson idén, 2023-ban Kovács Gergely, a cég kereskedelmi és marketingigazgatója szólt arról, hogy a kaposvári gyárban folyamatban van az a 2022-ben indult, 4,8 milliárd forint értékű, fele részben pályázati forrásból finanszírozott modernizációs projekt, amelynek részeként megújulnak a bepárló-, a szaturációs és centrifugaállomások, cukorhűtőt és új porcukor-csomagoló gépet vásárolnak. A társaság korábban azt közölte, hogy a fejlesztéstől a fajlagos energiafelhasználás és a feldolgozásnál keletkező veszteségek csökkentését várja.

Ma is fontos szerep Kaposváron

Hosszú múlt áll a kaposvári cukorgyár mögött, azonban a mai napig jelentős szerepet tölt be a kaposváriak életében. Mind a kereskedelemben, mind az iparban kiemelkedő, már hosszú évek óta. Kiváló működéséhez elengedhetetlenek voltak a kiváló szakemberek, ezért a gyár történetének négy meghatározó alakja, Kladnigg Alajos, dr. Novacsek János, Vavrinecz Gábor és dr. Roboz (Rosenblüh) Erzsébet 2002. november 4-én közös emléktáblát kapott a Magyar Cukor Rt. Pécsi utcai épületének falán, amiért jelentős szerepet játszottak az ipar- és városfejlesztésben. Ulrich Schröter, a cukorgyár akkori igazgatója ekképp méltatta a négy szakembert: „Társadalmi és tudományos munkásságuk nem csak a magyar cukoriparban lelt elismerésre, hanem Európában és még a tengerentúlon is.”  - írták a Cukoripar, 2003/1. számára hivatkozva.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás