Elkezdődött a káposzta betakarítása Magyarországon: idén mintegy 4 ezer hektárnyi öntözött területen termesztették a vitaminokban, rostanyagokban, valamint ásványi anyagokban gazdag zöldségfélét. A termés a korszerűbb fajtáknak, a magas színvonalú termesztéstechnológiának köszönhetően elegendő lehet a hazai igények ellátására. A Syngenta szakmai napot tartott a Pest megyei Ócsán, ezen értesülhettek az érdeklődők a káposztatermesztés legfontosabb információiról.

A káposztafélék azon kevés, fontos zöldségfélék közé tartoznak, amelyekből szinte egész évben ki lehetne kielégíteni a fogyasztók igényeit a hazai termesztésből. A közlemény szerint a káposztafélék rendkívül jó hatással vannak az egészségre: vitaminokban, rostanyagokban, ásványi anyagban gazdagok, ugyanakkor kevés kalóriát tartalmaznak. A növény hozzájárul az emésztőrendszer megfelelő működéséhez és különféle betegségekkel szemben erősíti a szervezet védekezőképességét. Többek között ezek is elhangzottak a Syngenta szakmai napján, amelynek 2020-ban a vállalat ócsai zöldségkutató és nemesítő bázisa adott otthont.

A Syngenta zöldségfélék üzletágvezetője, Antal Gyula beszél a káposzta idei kihívásairól a Pest megyei Ócsán

A káposzta népszerűsége az elmúlt évtizedben csökkent

Pedig élettani hatásai miatt nagyon fontos lenne, hogy a családok ne csak a divatosabb zöldségféléket fogyasszák. Ráadásul az idei év első felében komoly nehézséget okozott az értékesítésben az üzemi, iskolai konyhák koronavírus járvány miatt bezárása, ugyanis a legnagyobb mennyiségű káposztafélét ez a szegmens használja - írták.

„A kertészeti termesztésben nincs két egyforma év. Az éghajlatváltozás, valamint az ezzel járó termesztési és növényegészségügyi kihívások minden évben újabb feladatok elé állítják a termelőket. Az időjárás viszontagságai ebben az évben sem kímélték őket. A csapadékos nyár kedvezett a gombás és baktériumos betegségek terjedésének. Az egyre szigorúbb uniós növényvédelmi szabályozásnak és a fogyasztók elvárásainak köszönhetően pedig folyamatosan kevesebb hatékony növényvédelmi megoldást lehet alkalmazni. Az idei évben akár még átlag feletti terméskilátások is lehetnének káposztafélékben, de a rövid idő alatt lezúduló júniusi-júliusi esők, az ezt kövező felmelegedésekkel együtt a baktériumos betegségek melegágyai. Ezek sok kárt okoztak. Ettől függetlenül a körülbelül 4 ezer hektáros termőterületen termesztett mennyiség a korszerűbb fajtáknak, a magas színvonalú termesztéstechnológiának köszönhetően elegendő lehet a hazai ellátásra” - mondta a Syngenta zöldségfélék üzletágvezetője, Antal Gyula.

Sorokban a Syngenta káposzta a Pest megyei Ócsán

Lassan érik be a káposztanemesítés eredménye

A hagyományos nemesítés csak nagyon lassan tudja beépíteni azokat a tulajdonságokat, amelyek úgy teszik könnyebbé a növényvédelmet és a munkaerő-felhasználást, hogy a termék biológiai, táplálkozási, gasztronómiai értéke ne csökkenjen, sőt lehetőleg növekedjen. Magyarországon öntözés nélkül ma már senki nem termel fejes-, kel- vagy vöröskáposztát, karfiolt, brokkolit, vagy karalábét. Ez részben versenyelőny az északi, hagyományos káposztatermelő országokkal szemben, azonban a költségeket is jelentősen növeli. A Syngenta évtizedekkel ezelőtt kiemelt stratégiai céljává tette a betegségeknek, rovarkártevőknek minél inkább ellenálló új hibridek nemesítését. A cél, hogy ezzel csökkentse a terméskockázatot és a tudatos fogyasztók gyanakvását a növényvédő szer felhasználás irányában - közölte Antal Gyula.

Új káposztahibridek

Az ócsai szakmai rendezvényen bemutatott új hibridek a termesztés minden szegmensében újdonságnak számítanak. A meghívott vendégek megtekintették az új tárolási, frisspiaci és savanyítási hibrideket, amelyek teljesen egészségesek maradnak nehéz körülmények között is. Megismerkedtek az erős növekedésű, kevesebb műtrágya-felhasználást igénylő, de a legintezívebb napsütésben is hófehéren maradó karfiolokkal, valamint a gépi betakarításra alkalmas újdonságokkal - írták. A hazai tudást és hagyományokat, a nyugat-európai tudományos háttérrel ötvözve a Syngenta már több mint 2 évtizede nemesíti hibridjeit hazai, kontinentális éghajlati körülmények között Ócsán. A szektor jövőképe egyelőre bizonytalan, de mindenki törekszik a jobb eredményre a termelőkért és a fogyasztókért - áll a közleményben. A cég 2020-2021-es fajta és technológiai ajánlatát ide kattintva lehet elérni.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás