A téli hónapokban nagy népszerűségnek örvend a savanyított káposzta, ugyanis magas vitamintartalma segít megelőzni az esetleges megbetegedéseket, nem mellesleg, még finom is. Sajnos a fejeskáposzta-termesztés nem számít húzóágazatnak hazánkban, de cikkünkből megtudhatják, hol termesztik a legtöbbet.

1995-ben még fénykorát élte hazánkban a fejes káposzta termesztése, azonban az ezt követő években egyre kevesebb került a zöldséges boltok polcaira. 2006-2013 között az 1995-ös termésnek csupán az egyharmadát-felét sikerült megtermelni. A tavasszal megtermelt káposztát jóval magasabb áron tudják értékesíteni a termelők, mint a nyáron-ősszel értékesített árut. Idén a két időszak közötti árkülönbség 45-59 forint között alakult. A vidéki nagybani piacokon a fejes káposzta kilóját 30-35 forintért kínálják a savanyítási időszakban, így ilyenkor érdemes ott megvásárolni a friss zöldségfélét.

A savanyú káposzta fellegvára: Vecsés

A vecsési káposztatermesztés egészen az 1700-as évek végéig vezethető vissza. Az akkoriban betelepülő német lakosok honosították meg ezt a tevékenységet. A vecsési termesztők rájöttek arra, hogy ha az általuk megtermelt káposztát savanyítják, és úgy értékesítik, sokkal nagyobb bevételre tehetnek szert, ezért a termesztés mellett a savanyítással is elkezdtek foglalkozni. Saját technológiát dolgoztak ki az évek során, amely később nemzedékről-nemzedékre öröklődött.

A káposztatermesztés alapjai

A termesztők palántaneveléssel kezdik az évet, majd az előnevelt szálas palántákat ültetik ki a szántóföldekre. A palántanevelő ágyások talaját fertőtlenítik a talajlakó kórokozók és kártevők ellen. Éppen ezen kórokozók miatt a káposztát nem termesztik monokultúrában.

Nagyobb állománysűrűség esetén kisebbek lesznek a káposztafejek
 

Savanyításra csak a későn érő fajták a megfelelőek. Akik az egész káposztafejeket savanyítják, a kisebb méretű fejeket keresik, ezért az állománysűrűség akár 40 ezer tő is lehet hektáronként. Savanyított káposzta készítéséhez a legideálisabb a 3-5 kilogrammos, édes, vékony levelű, tömör káposztafej. A kecskeméti savanyítók a lapított fejű Agressor F1 fajtát termesztik, amely kiválóan alkalmas egészben, vagy szeletelve történő savanyításra is. Savanyításra termesztenek még Landini F1 YR fajtát is, továbbá a Burton F1 YR fajta is közkedvelt a savanyítással foglalkozók körében.

Mindenkinek megvan a saját ’tuti receptje’

Ahány ház, annyi szokás – tartja a közmondás. Ez a káposztasavanyítás területén is igaz. Az alábbiakban három különböző recept olvasható:

  • Fülöp Erika őstermelő a családi hagyománynak számító recept alapján készíti el a savanyú káposztát. Tartósítószert nem ad a káposztához, kizárólag sót, szemes borsot, babérlevelet, köménymagot és csöves édes fűszerpaprikát használ fel a folyamat során. A legyalult káposztát 20 fokon érlelik a saját üzemükben. Évente körülbelül 15-20 tonna káposztát savanyítanak meg, de mellette egyéb savanyúságkülönlegességeket is készítenek.
  • Kiss Ferenc is családi recept alapján készíti portékáját, melyet már 1971 óta árusítanak a kecskeméti piacon. Hagyományos módon történik a káposztaerjesztés, só, bors, babérlevél és köménymag hozzáadásával. Nem csak káposztát árusít, egyéb savanyúságokkal is foglalkozik. Évente mintegy 30 tonna savanyúságot tud értékesíteni, melynek 80 %-a savanyú káposzta. 
  • Gútpintérné Zsuzsanna 25 éve vette át az üzemet szüleitől és azóta is a hagyományos savanyítás alapjait használja fel termékének előállításához. A káposztát éveken keresztül csak a piacon értékesítette, de az utóbbi években már zöldségboltok is a megrendelői közé tartoznak. 

Változik a kínálat

A termelők szerint nagy változás állt be a piacon. Míg régen a nagyobb fejeket is lehetett savanyítani, ma már csak a kisebb fejek kelendőek. Fontos a folyamatos piaci jelenlét, hogy követni tudják a vásárlók változó igényeit. Vannak, akik már a termesztéssel is felhagytak, mivel olcsón hozzá tudnak jutni a káposztához, és már csak a savanyítással foglalkoznak.

A savanyú káposztáról…
Egyes források szerint a római légió katonái Pannóniában kezdtek káposztasavanyításba, mások szerint a kínaiaktól származik a savanyítás mestersége. A savanyú káposztát a mongolok hozták be Európába a 13. században, majd Kelet-Európában terjedt el először. A feljegyzések szerint a németek és a franciák a 16. századtól fogyasztják. Akkoriban még az egész káposztafejet savanyították, a káposzta legyalulását a 19. század második felétől alkalmazzák.

Forrás: kerteszetesszoleszet.hu

Megosztás

További híreink

Digitalizációval teszi hatékonyabbá a nyúlhústermelést egy új magyar fejlesztés

2024.07.11.

Költséghatékony nyúlhústermelést tesz lehetővé az Állatorvostudományi Egyetem és a Tetrabbit Kft. digitális fejlesztése.

Hatnapos munkahetet vezettek be, kísérletképpen - támogatná?

2024.07.10.

Drasztikus kísérletbe kezdett a görög kormány egyes iparágakban, a népességfogyás és a szakképzett munkaerő hiánya miatt: hatnapos munkahetet vezettek be, bár szakértők szerint, ezek egyikére sem nyújt megoldást az újítás, mindössze a tüneti kezelésre lehet elegendő.

EU-s és hazai forrással feltöltött agrárkár-enyhítési alap segíti a gazdákat

2024.07.10.

Mintegy 25 milliárd forint áll rendelkezésre a 2024-es kárenyhítési alapban, melyet idéntől évi 10 milliárd forint európai uniós forrás is kiegészít.

500 millió forint támogatás nyerhető ültetvénytelepítésre és gyógynövénytermesztésre

2024.07.10.

Több mint 25 milliárd forint keretösszeggel új pályázati felhívás jelent meg az ültetvénytelepítés és gyógynövénytermesztés támogatására.

A Duna-Tisza köze, Csongrád és Békés lehet az idei év vesztese

2024.07.10.

Az aratásra kedvező a száraz és meleg időjárás, azonban az ország középső területein fokozódik az aszály, és a nyári növényeknek esőre lenne szüksége. A héten kicsi a csapadék esélye, a forróság azonban szombatig csak fokozódik.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Hirdetésfeladás