A Szupermenta legutóbbi terméktesztje az ötputtonyos aszúborokat vette górcső alá. Mielőtt a vizsgálat eredményét összegeznénk, tisztázzuk, hogy mit is nevezhetünk aszúnak és miért kívánkozik a karácsonyi asztalra…

Az tokaji borvidék klímája az, ami kimondottan kedvez az aszúképződésnek. A nemes rothadás során, a Botrytis cinerea az érett szőlőn elszaporodik és egy különleges túlérési folyamatot indít be. Ahogy a nemesen rothadt szőlőszem elveszíti víztartalmának jelentős részét, magas cukorkoncentrációt ér el, a savtartalom, savösszetétel is megváltozik, hiszen a nemes penész egyes savakat lebont, másokat pedig termel. Például ilyen, az aszúsodás során keletkező sav a glükonsav, melynek értéke fontos indikátora a botritiszes tevékenységnek. Ugyanúgy az emelkedett glicerintartalom, amely szintén a Botrytis cinerea tevékenységére vezethető vissza. Az aszú egyediségért egyrészt a nemes penész, másrészt az előállítása felel. A tőkén aszúsodott és szüretkor kizárólag kézzel szedett szőlőbogyókat, aszúszemeket azonos évjáratú mustban, részben erjedt szőlőmustban, még erjedésben lévő újborban vagy borban áztatják, ennek eredményeképpen kioldódó botritiszes aromák gazdagítják és egyedivé teszik az aszú karakterét. Ezt követően minimum 18 hónapig fahordóban  érlelik, legkorábban a szüretet követő harmadik év január 1-jét követően hozható forgalomba. Szigorán kötött, hogy aszúbor csak Furmintból, Hárslevelűből, Kabarból, Kövérszőlőből, Sárgamuskotályból és Zétából készíthető.

Fotó: Pixabay

A minőség javítása érdekében 2013-ban szigorították az aszúborokra vonatkozó szabályokat, e szerint, csak azok a borok nevezhetők tokaji aszúnak, amelyeknek a természetes cukortartalma minimum 120 gramm/liter. Ez a szabályozás döntött arról is, hogy nem kötelező a puttonyszám feltüntetése a címkén, így a 3, 4, 5 és 6 puttonyos aszúk mellett ún. puttonytalanokkal is találkozhatunk. A Szupermenta a tesztben azonban csak olyan ötputtonyos aszúborokat vizsgált, amelyeken feltüntették a puttonyszámot. 17 ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú aszúbort választottak tesztelésre. A vizsgálatba egy 2014-es évjáratú aszú is bekerült, azonban az eltérő évjárat miatt, szakmai okokból az összehasonlításba nem került be a termék. Mindegyik palack 0,5 literes kiszerelésű volt, minősítésüket tekintve pedig oltalom alatt álló eredetmegjelölésűek. A vizsgálat kiterjedt pl. az alkohol-, cukor-, extrakt- és hamutartalomra, de elemezték többek között a tételek  pH-értékét, metanol, glicerin, magasabb rendű alkoholtartalmát is. A mért glicerin és glükonsavértékek megmutatták, hogy a termékek nemes rothadáson átesett szőlők felhasználásával készültek.

Az aszúborok esetében az egyik legfontosabb paraméter a cukortartalom. A  laboratóriumi vizsgálatok alapján – mérési bizonytalanság figyelembe vételével – elmondható, hogy minden tétel megfelelt az előírásoknak. Az aszúborok minimális összes alkoholtartalma 19 százalék, a tényleges alkoholtartalma pedig min. 9 százalék. A Szupermenta tesztben résztvevő aszúborok alkoholtartalma, a jelölésük szerint 10 és 12,5 százalék között volt. Sokan nem tudják, hogy a palackok címkéje hasznos információkat tartalmaz, többek között a  Nébih által kiadott forgalomba hozatali azonosítót is. Az azonosító segítségével a Nébih Navigátor ingyenes alkalmazása lehetőséget nyújt a termék pontos adatainak azonosítására is. A vizsgált palackok jelölése minden szempontból megfelelt az előírásoknak.

Kedveltségi vizsgálat

A hatósági és laboratóriumi vizsgálat mellett a kedveltségi teszt is elkészült. Szakértő és laikus kóstolók egyaránt pontozták a termékeket, így több különböző, akár eltérő vélemény is megjelent a végeredményben. A végső rangsor a résztvevők által megkóstolt és értékelt 17 ötputtonyos, 2016-2018-as évjáratú tokaji aszúborból állt össze. Az értékelés most is „vak-kóstolásos” módszerrel történt, a tesztelők nem tudták, mely sorszám, mely pincészet borához kapcsolódik. A kóstolók által legfontosabbnak ítélt tulajdonság az íz és zamatintenzitás, illetve az összbenyomás volt. Első helyen a Pauleczki Tokaji Muscat Lunel Aszú végzett, második, Sárga Borház Tokaji Aszú, a bronzérmet a SZM Sommelier Tokaji Aszú érdemelte ki.

Forrás: Nébih

Megosztás

További híreink

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás