Karácsony és a magyar hal: érdemes többet és jobbat venni a hazai édesvízi halakból
A Karácsony körüli kiemelt halfogyasztási időszakban is érdemes tudatosan vásárolni, és lehetőleg édesvízi halakból készült ételeket tenni az ünnepi asztalra. Mivel a magyar hal kiváló minőségű és egészséges, ennek fogyasztására buzdít az Agrárminisztérium, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) és az Agrármarketing Centrum (AMC) közös sajtónyilatkozata. A hazai halfogyasztás mintegy 40 százaléka a karácsonyt megelőző időszakra esik, ez egyes nagy haltermelők esetében akár az éves forgalom 60-70 százalékát is adhatja.
Nagy István agrárminiszter szerint a halfogyasztás az elmúlt években lassan, de folyamatosan növekszik. Az Agrárminisztérium azon dolgozik, hogy a jelenlegi egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás tovább növekedjen és minél nagyobb arányban kerüljenek az étkezőasztalra magyar halak. Az állam a koronavírus-járvány idején jelentős erőfeszítéseket tett a nehéz helyzetbe jutott hazai ágazatok, így a haltermelők megsegítésére is. Ennek érdekében a halgazdálkodási ágazat haltelepítésre 800 millió forintot, a Gazdaságvédelmi Akcióterv részeként pedig több mint 500 millió forintos támogatást kapott a munkahelyek megtartására.
Továbbá az elmúlt években jelentős figyelmet fordítottak a halhúsminőségi kérdéseinek megválaszolására, valamint a minőségi haltermékek elismerésének segítésére. Ennek eredményeként idén két magyar haltermék, a Szilvásváradi pisztráng, és az Akasztói szikiponty kapott európai uniós földrajzi áru jelző-oltalmat, a Balatoni hal és a Szegedi tükörponty pedig az átmeneti nemzeti oltalmat szerezte meg. Az ő uniós elismerésük folyamatban van. Az Országgyűlés által nemrég megszavazott ágazati törvény aktuális módosítása is segíti, hogy a haltermelés fejlesztésén keresztül a halfogyasztás mértéke érdemben is emelkedni tudjon - írták.
Hirdetés
Közepes magyar haltermés, elegendő kínálat
Németh István, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet elnöke elmondta, hogy az idei haltermés közepesnek mondható, ugyanakkor bőven lesz hazai hal Karácsonyra. Hazánkban a legnagyobb mennyiségben termelt halfaj a ponty, amelyből tavaly több mint 11 ezer tonna piaci méretű korosztályt értékesítettek a termelők. A második legnépszerűbb halfajunk az afrikai harcsa, ebből több mint 3 ezer tonna került feldolgozott, konyhakész formában a fogyasztók asztalára. A hazai élelmiszerellátáson kívül a halágazat komoly szerepet vállal a horgászati célú természetes vizek telepítésében is, ahová évente 4-5 ezer tonna hal kerül kihelyezésre. Így elmondható, hogy a horgászszervezetek a legnagyobb vevők közé tartoznak. A közlemény szerint a halak nem drágultak idén Karácsonyra, hiszen a tavalyihoz hasonlóan az élő ponty kilogrammonként 900–1300 forintba, a pontyszelet 2100–2200 forintba, míg az afrikai harcsafilé 3000–3200 forintba kerül átlagosan.
Kapj rá a magyar hal fogyasztására!
Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője elmondta, hogy a Kapj rá! halfogyasztást ösztönző kampány uniós célkitűzése volt az 5,7 kg/fő éves átlagos halfogyasztás 20 százalékkal való növelése, ami már négy 4 év alatt több mint 18 százalékkal, 6,7 kg fölé emelkedett Magyarországon. Az édesvízi halfogyasztást népszerűsítő kampány hatékonysági vizsgálata is megmutatta azt, hogy egyre többen választják az édesvízi halfajokat. Ebben a közlemény szerint segítséget nyújtanak a konyhatechnológiákat bemutató kisfilmek és a receptek is. Bár a magyarok számára a halfogyasztás kiemelten a karácsonyi időszakra koncentrálódik, de érdemes egész évben halat fogyasztani a magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma miatt. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet a stressz leküzdésében, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében. Csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát, sőt, az allergiás megbetegedések megelőzésében is segíthet.
A karácsonyi halvásárlást segítve a MA-HAL létrehozott egy interaktív térképet a www.halpentek.hu weboldalon. Ezen a fogyasztók könnyen megtalálhatják a legközelebbi termelői halárusító pontokat, illetve halboltokat. További receptekért és érdekességekért pedig érdemes a www.kapjra.hu oldalt is felkeresni.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés