Haszonállatainkat különböző takarmányokkal etethetjük: gabona magvakkal, zöldtakarmánnyal, erjesztett takarmányokkal, valamint szálas-tömegtakarmánnyal. Cikksorozatunkban a szénáról lesz szó.

Teljességgel elképzelhetetlen a szarvasmarha, a ló és a nyúltartás szénával történő takarmányozás nélkül. Ez a tömegtakarmány adja az említett állatok étrendjének 60-70 százalékát. A széna (mivel növényi részekből áll), igen gazdag rostokban, jó hatással van az állatok emésztésére, valamint hasznos tápanyagok forrása is egyben.

Miből készül a széna?

Célszerű tisztázni először is azt, hogy mi az a széna: a széna levágott és megszárított fűfélékből létrejött tömegtakarmány. Készíthetünk szénát lekaszált réti füvekből is, ebből réti szénát kapunk. Pillangós virágú növényeket is termeszthetünk kifejezetten takarmányozási célra, ezekből is készíthetünk szénát. Nagy fehérjetartalmának köszönhetően a lucerna, és az abból készített lucernaszéna kiemelkedő szerepet tölt be haszonállataink takarmányozásában.

A széna tovább bontható édes és savanyú fajtára is. Édes széna általában levágott pázsitfűfélékből és pillangósvirágúakból készül. A savanyú széna a lápos területeken növekvő savanyúfüvekből, például sásból és szittyóból készül.

A kaszálás

Ahhoz hogy tápanyagban gazdag, jó minőségű szénát tudjunk előállítani, tökéletesen kell megválasztanunk a kaszálás időpontját. A legtöbb tápanyagot virágzás idején tartalmazzák a fűfélék, ezért ekkorra kell tenni a kaszálást. Ha az optimálisnál később kaszálunk, vagy a levágott, már száradó fű megázik, a szénánk beltartalma romlani fog.

Manapság a rotációs kaszákat használják a gazdák nagytöbbségben. Ezek közül is két típus terjedt el:

  • Tárcsás kaszák: tárcsás kaszák esetében a vágást 1-2 késsel ellátott tárcsák végzik. Előnyös, mert energiaigényük kicsi, és nagy mennyiségű füvet képes egyszerre levágni. Hátránya viszont, hogy érzékeny a talajfelszín egyenetlenségeire, így tökéletesen sík területek vágására valók. A kaszálás után terített renden marad a lekaszált fű.
  • Dobkaszák: a dobkaszák kevésbé érzékenyek a felszín változására, álló tányérok követik a talajfelszínt, míg a tányérok forgó részein 3 kés végzi a munkát. A dobos kaszák esetén a dobok összeforognak, így vágás után szűkített rend marad mögöttük.
A tárcsás- és dobkasza közti döntést a talaj felszíne határozza meg

Mindkét kaszával jól lehet dolgozni, a talajfelszíntől és a mennyiségtől függően célszerű megválasztani, melyik kaszát használjuk.

Fiatal telepítések vágása esetén célszerű magasabb, 5-7 centiméteres tarlót hagyni, míg idősebb telepítés esetén elég a 2-3 centis tarló is.

Rendkezelés

Kaszálást követően a rendkezelés a fő feladat. A rendkezelés célja a lekaszált fű száradásának gyorsítása. Hazánkban sokan használják még mindig a csillagkerekes rendsodrókat, de ezek nagymértékben rontják a széna struktúráját, így minőségi széna előállításkor használata nem javasolt.

Inkább használjunk függőleges tengelyű, forgóvillás rendkezelő gépeket, melyből két fajtát különböztetünk meg:

  • Rendre terítés gépe: ez a gép a rendek szellőztetésére, átforgatására szolgál. A gép az említett feladatokra alkalmas, vezéreletlen villákkal dolgozik.
  • Rendforgató és rendösszerakó gép: ezen gép feladata a szétterített, szellőztetett rend újbóli összerakása az erre alkalmas, vezérelt villákkal.
A száraz szénából rendet készít a rendsodró gép, ezt fogja felszedni később a bálázó
 

Ezekből a gépekből sokféle van kereskedelmi forgalomban 3-15 méteres munkaszélesség között, persze, a munkaszélességgel együtt a teljesítmény is változik.

A rendkezelés utolsó lépése egy olyan rend létrehozása, amely a később alkalmazandó bálázó gépnek ideális.

Magyarországon a széna betakarítására két módszer létezik:

  • ömlesztett betakarítás,
  • bálázás.

Cikkünk következő részében a bálázásról és a betárolásról lesz szó.

Fotók: agrarunio.hu, axial.hu

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás