A szakértők 748 millió tonnára becsülik a búza globális termését a következő szezonban. Ez 11 millió tonnával kevesebb, mint amennyi a folyó szezonban volt. A felhasználás mértéke a várakozások szerint 6 év után először haladhatja meg a termelést. Ennek következtében a rekordszintű készletek 6 millió tonnával, 264 millió tonnára csökkenhetnek, kedvező búzapiaci helyzet várható. Az USA agrárminisztériuma (USDA) tette közzé először átfogó, 2018/2019. gazdasági évre vonatkozó terménypiaci kilátásait. Elsősorban a meghatározó exportőrök készletei apadnak, azonban Kínában – ahol a globális tartalékok több mint fele található – 12 millió tonnával, 139 millió tonnára nőhetnek a 2018/2019. évi szezon végére - írta az Agrárgazdasági Kutató Intézet Gabona és Ipari Növények című jelentésében.
Világszerte kedvező búzapiaci helyzet várható az USA agrárminisztériuma szerint
Az Európai Unióban jó állapotban voltak az őszibúza-állományok május elején, és a Tallage francia piacelemző vállalat elemzői 141 millió tonna körüli termést várnak a 2018/2019. gazdasági évre. A 2017. évinél 1 százalékkal kisebb kibocsátás a terület 1,5 százalékos zsugorodásának (23,1 millió hektárra) tudható be, a hektáronkénti hozam ugyanis az előrejelzés szerint 1 százalékkal 6,1 tonnára javul majd. A főbb termelő tagországok közül az idén egyedül Franciaországban várható a búzatermelés bővülése. Németországban a 2017. évihez hasonló, azonban Bulgáriában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Romániában a tavalyinál kisebb volumen betakarítását valószínűsítik a szakértők. Magyarországon hivatalos adatok az idei termelésre vonatkozóan egyelőre nem állnak rendelkezésre, a francia szakértők szerint pedig 4,8 millió tonna (6 százalékkal kevesebb) búza kerülhet az idén a magtárakba. Oroszországban a vetésterület csökkenése miatt a 2017. évinél 13 millió tonnával kevesebb, azaz 72 millió tonna búza betakarítására van kilátás az idén  az USDA szerint. Tekintettel arra, hogy az aratás csak néhány hét múlva kezdődik, az adatok akár számottevően is módosulhatnak. Mindenesetre a termelés jelzett visszaesése – a felhasználás és a kivitel mérséklődése ellenére is – a 2018/2019. évi szezonvégi készletszintre is hatással van, amelyet 2018 májusában 5,7 millió tonnára becsültek.
Kisebb területen termelnek az Egyesült Államokban búzát
A búza termőterülete az USA-ban több mint százéves negatív rekordot döntött 2017-ben, és 2018-ban sem várható számottevő növekedés. A májusban 15,8 millió hektárra jelzett termőterületről (őszi, tavaszi és durum együttvéve) alig 50 millió tonna búzát arathatnak le a gazdák. A képet tovább árnyalja, hogy az észak-amerikai országban az  őszibúza-állományok gyenge állapotban vannak, csupán 34 százaléka kapott jó/kiváló állapotminősítést 2018. május 6-án, szemben az egy évvel korábbi 53 százalékkal. Mindezek eredményeként az USA-ban az új termés ára (júliusi szállítás) jelentősen, 18 dollárral (USD) 248 dollár/tonnára emelkedett 2018. április 13. és május 4. között (Tallage).
Az augusztusi malmi búza szállítmányok vonatkozásában az oroszországi újtermésre (12,5 százalékos fehérjetartalom) az egy hónappal korábbinál 7 dollárral, a romániaira 2 dollárral drágábban, 206 és 201 dollár/tonnáért kötöttek szerződést. A Franciaországban megtermelt, augusztusban feladandó malmi búzára továbbra is 209 dollár/tonnáért volt érdeklődés május elején. Ugyanakkor a németországi, 12,5 százalékos fehérjetartalmú, júliusi szállítású termény kikötői ára (FOB) Hamburgban 219 dollár/tonna volt, ami jóval alacsonyabb az USA-ból érkezetténél. A takarmánybúza augusztusi kikötői ára (FOB) Bulgáriában 193 dollár/tonna volt és 192 dollár/tonna Ukrajnában május elején, míg a franciaországi takarmánygabonára 209, az Egyesült Királyságban megtermeltre pedig 213 dollár/tonnáért szerződtek.

Megosztás

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás