A csokoládé nem csak finom, hanem olyan élettani hatásokkal is rendelkezik, amelyek előnyösek az emberi szervezetre. Ez a tény ösztönözte azokat a kutatásokat és fejlesztéseket, amelyek jelenleg is folynak a Szent István Egyetem Élelmiszertudományi Karán. A csokoládé összetételének kiegészítése, és élettani szempontból kedvező növényi összetevőkkel történő dúsítása évtizedes gyakorlat a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés szakmai vezetését is ellátó Gabona- és Iparinövény Technológia Tanszéken.

Az Infostart írta meg, hogy a vizsgálat fő kérdése, hogy a külön-külön is hatékony kakaóösszetevők és komplettáló alkotórészek hatása egyszerűen csak összeadódik, vagy ezek szinergikusak, és képesek akár egymás kedvező tulajdonságait erősíteni. A csokoládé élettani hatásával kapcsolatban számos kutatást végeztünk, melyek közül kiemelem az egyes zöldteák étcsokoládéval való kiegészítését – mondta Somogyi László tanszékvezető, egyetemi docens A vizsgálatok során bebizonyosodott, hogy antioxidáns aktivitásuk együttesen meghaladja a komponensek ilyen típusú hatását.

Csokoládé és egészség: kedvező élettani hatású csokoládét fejlesztenek a Szent István Egyetem budai campusán - képünk illusztráció

Hasonló logika alapján épült fel az a kísérletsorozat is, amelyben kifejlesztették a rooibos teával dúsított ét- és tejcsokoládét. A termék nagy előnye, hogy nem tartalmaz koffeint, ami szélesebb fogyasztói kör (gyerekek és koffeinre érzékenyek) elérését teszi lehetővé.

Fehér csoki, rozmaring, remek keverékek a fűszerekkel

Több zöldfűszer rendelkezik remek antioxidáns, gyökfogó tulajdonsággal. Ilyen például a rozmaring és a zsálya. A fejlesztés eredményeként fehércsokoládéba hengerelt rozmaring, illetve zsálya eredményezett sajátos ízhatású, kiváló minőségű, biológiailag aktív komponenseket tartalmazó termékeket. Szintén a fűszerek felhasználási lehetőségeinek sokféleségét mutatja a gyömbérpor, illetve a gyömbér illóolaj alkalmazása ét- és tejcsokoládé dúsítására. Az ezekből létrejött citrusos, csípős aromájú késztermék a gyömbér aktív antioxidáns anyagait (gingerol, zingiberén) is meg tudta őrizni – írta körül az antioxidánsok hatásait a tanszékvezető. A jótékony hatású anyagok között nagyon népszerű a méz is, amelynek kedvező élettani tulajdonságai vannak. Szakmai körökben az is köztudott, hogy a méz mintegy 18 százalékos nedvességtartalma jelentősen megnehezíti a csokoládéval való egyneműsítését. A kutatásban sikerült megoldani, hogy mézzel dúsított étcsokoládé jöjjön létre, elsősorban cukrászati krémként, illetve csokoládé-töltelékkrémként. A sokféle hazai méz közül a karakteres ízhatású gesztenye- és hársméz mutatott kellemes aromahatást.

A mézen kívül a gesztenye is kedvelt cukrászati alapanyag

Csokoládéval való együttes felhasználása azért is fontos, mert a gesztenye ásványianyag-tartalma jelentős. A gesztenye megfelelő formában való felhasználására végzett kísérletek eredményeként olyan cukrászati krémeket, illetve desszerttöltelékeket fejlesztettek ki, amelyek jótékony élettani hatásukon túl kiváló aromával is rendelkeznek – folytatta Somogyi László. A gesztenyéhez hasonlóan népszerű alapanyag a mák is. A fejlesztésekben sikerült olyan táblás terméket előállítani, amely fehércsokoládé és mákőrlemény összehengerlésének következtében kellemes ízhatású, analóg szerkezettel rendelkezik. Az olajos magvak közül számos, hazai forrásból is elérhető alapanyag létezik. A hagyományos mogyorón kívül a mandula és a dió felhasználásával is kísérleteznek a Szent István Egyetemen. Ez utóbbi esetében a legfontosabb megoldandó feladatot az avasodás meggátlása jelenti. A cél az olajos magvak együttes felhasználásának kutatása, ahol a mandula olajának avasodással szembeni hatása képes megóvni a dió avasodásra hajlamos olajtartalmát a károsodástól. Ez azért is különösen fontos, mert a dióolaj bővelkedik omega-3 zsírsavban – mondta a tanszékvezető. Hasonló kutatásokat végeznek a masszákban és a töltelékkrémekben a pálmaolaj egyre nagyobb mértékű helyettesítésének megvalósítására is. A kutatás középpontjában a megfelelő olajkomponensek megtalálása és azok természetes eljárások alkalmazásával történő állománymódosítása áll - írták.

Képzés azoknak, akik komolyan veszik az édességeket

A kutatások és fejlesztések a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzésben termékfejlesztési stúdiumba ágyazva, valamint szakdolgozati témaként jelennek meg. A 2017-től kétévente induló – Magyarországon egyedülálló – képzésen a hallgatók nem csak a csokoládé-, de a kávé- és teakészítés rejtelmeivel ismerkedhetnek meg. Komplex tudást kapnak a kémiai alapoktól, az érzékszervi-, jogi- és gazdasági ismereteken át egészen a technológiai tudnivalókig. Az ország első diplomával elismert képzése magas szintű technológiai és műszaki háttérrel valósul meg, amelyet a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestülete által aláírt együttműködési megállapodás is garantál. A partnerség a csokoládé világnapján, július 7-én jött létre a SZIE Budai Campusán. Ugyan a Csokoládé-, Kávé-, Teakészítő Mester Szakmérnök és Szaktanácsadó szakirányú továbbképzés következő évfolyama csak 2021-ben indul, ezen az információs honlapon már most várják a képzés iránt érdeklődők jelentkezését.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás