A precíziós növénytermesztés alapja a táblán belüli művelési zónák meghatározása, ezt tudja elvégezni talajszkenner használatával. Ezt követi ezeknek a művelési egységként való kezelése. A művelési, más néven menedzsment-zónákra alapozott inputanyag kijuttatással azt is el lehet érni a tábla minden egyes pontján az ottani körülményekre szabott, optimális gazdálkodást. A művelési zóna a precíziós gazdálkodás területi alapegysége. Ennek lényege, hogy a táblán belül az eltérő adottságú  talajszerkezet, talajtextúra, tápanyag-ellátottság, gyomfertőzöttség, stb.) „foltokat”, azaz zónákat külön egységként kezelik - írja a Gazdahely. 
A differenciált kijuttatás lényege a művelési zónák lehatárolása. Ennek egyik módja az azonos adottságú talajfoltok feltérképezése talajszkenner használatával.
A növénytermesztés sikerét a talajunk minél pontosabb megismerésével is lehet növelni. Mivel az ország talajviszonyai elég változatosak, rendkívül gyakori, hogy akár egy táblán belül is különböző tulajdonságú talajfoltokat lehet találni. A foltok táblán belüli meghatározásának egyik remek módja a talajszkennelés. A módszer alapja, hogy az eltérő szerkezetű és összetételű (homokos, agyagos, vályogos és ezek keverékei) talajfoltok különbözőképpen vezetik az elektromosságot. Ezt mutatja meg a talaj EC-je, azaz elektromos vezetőképessége.
Mik a talajszkenner használata során megjelenő rövidítések?
Az EC rövidítés az angol Electrical Conductivity (jelentése elektromos vezetőképesség, a tudományos szaknyelv konduktivometriának nevezi) szavak kezdőbetűit jelöli. Mivel az oldott sók nagyon jól vezetik az elektromosságot, az oldatok vezetőképessége az oldott sók koncentrációjával, vagyis az úgynevezett TDS értékkel arányos. A TDS érték szintén egy angol szavak kezdőbetűiből alkotott rövidítés (Total Disolved Solids = Összes oldott szárazanyag).
Hogyan működik a talajszkenner?
A vezetőképesség és a talaj fizikai félesége közötti összefüggés alapján számos olyan alapvető tulajdonság megállapítására van lehetőség (vízgazdálkodás, nitrogénhasznosító képesség, gyökeresedési mélység, kation-kicserélő kapacitás, pH-pufferkapacitás, mobilis tápelemek kimosódásának veszélye), amelyekre a tápanyag-gazdálkodási döntések és az agrotechnikai során alapozni lehet. A talajszkennelésre különböző típusú és elven működő eszközök léteznek. A kontakt eszközök a talajjal érintkező tárcsákkal, míg a talajjal nem érintkező eszközök az elektromágneses indukció elvén határozzák meg a vezetőképességet.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás