Főleg a területek teljes hasznosítása miatt vetik a másodvetésű növényeket. Ezek lehetnek akár zöldtrágyanövények is, amelyek a fővetésű növények tenyészidőszakai között fedik a területet. Ha pedig gondosan választjuk meg a vetőmagkeveréket, még a talajszerkezetre gyakorolt pozitív hatását is kihasználhatjuk. Miben segíthet még a korszerű másodvetés? A vetés idejét, módját, a talajelőkészítést és a tápanyag-utánpótlást itt is figyelemmel kell megválasztani. Elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű csapadék, a talajnedvesség megléte, a kedvező talajszerkezet, és a folyamatosan rendelkezésre álló tápanyagok (eszenciális mikro- és makroelemek) megléte. Magyari Nikolett szakcikke az Agrárágazatban jelent meg, ebből szemléztünk.
A korszerű másodvetés feljavítja a talajéletet, ezzel pedig jobb lesz a tápanyagtartalom - képünkön az olajretek
A zöldtrágyának vagy másodvetésnek szánt – általában gyors növekedésű – növények vetőmagjához viszonylag kedvező áron lehet hozzájutni. Többségük az állattenyésztésben frissen, vagy silózással tartósítva hasznosíthatók. A nyári hőségben pedig leveleik árnyékoló hatása védi a talajt a túlzott kiszáradástól, a deflációtól, és az eróziótól. Sőt, akár a tápanyag kimosódást is lassítja, ráadásul megakadályozza a gyomosodást.
A legtöbb másodvetés (zöldtrágya) leforgatásával javul a talajok szerkezete, tápanyag- és vízgazdálkodása is. Mindez a rákövetkező főnövény fejlődésében mérhető, de csak akkor, ha a zöldtrágyának szánt növény leforgatást követően le is bomlik.
Az irányított mikrobiológiai technológia hozzáadott műtrágya nélkül segít a lebontásban és a tápanyag folyamatos biztosításában. A vegyszerek felhasználása elhanyagolható, hiszen a hibrid betakarításának ideje, valamint a prevenció, és a biológiai növényvédelem lehetővé teszi a kórokozók kártételének elkerülését.
A talaj előkészítésekor kiemelten fontos az elővetemény-táblán hagyott gyökér és szármaradányának mielőbbi lebontása
Egyrészt a tápanyagok biztosítása, másrészt a kórokozók elszaporodásának gátlása miatt. A tarlóban mindaz a tápanyag benne van, amit a növény növekedése és fejlődése során  a betakarított termés mennyiségén kívül felvett a talajból. A termőföldön hagyott gyökér- és szármaradványok visszaforgatásával ezek a tápelemek újra a következő vetés rendelkezésére állhatnak. Ehhez egészséges talajélet és mikroorganizmusok kellenek. Tarlóbontáskor mindenféleképpen olyan készítményt kell választani, amely széles spektrumú, tehát több törzset, baktériumokat és gombákat is vegyesen tartalmaz. A cellulózbontó baktériumok például önmagukban kevesek. A pektinbontó mikroorganizmusok és a ligninbontó gombák jelenléte nélkül nem valósul meg a kívánt tarlóbontás. A talajéletet, és a lebontó mikroorganizmusokat több tényező mellett erőteljesen befolyásolja a talaj pH-értéke is. A hazai talajok többsége savanyú, vagy savanyodik. A gombák, amelyek akár az egész tarlóbontás folyamatát képesek véghez vinni, a savanyú talajokon is kifejtik hatásukat. Ám savanyú közegben a baktériumok száma általában jelentősen lecsökken.
Kifejezetten ajánlott a komplex, széles spektrumú mikrobiológiai készítmények használata. Azért, mert savanyú közegben fermentált, és a baktériumok mellett magas csíraszámban tartalmaz gombákat is. Így az összes biológiai feltétel adott a tarlóbontáshoz.
A talaj gondos előkészítése mellett a biológiai növényvédelem is rendkívül fontos. Ez pedig a megelőzésen alapul. Egy komplex mikrobiológiai készítményben lévő mikroorganizmus-tömeg anyagcsere-folyamatai révén nemcsak a növényt juttatja tápanyaghoz, hanem sok hasznos talajbaktérium (nitrogént megkötő, nitrogént feltáró, foszfor- és káliummobilizáló, cellulózbontó stb.) felszaporodását is nagymértékben elősegíti. Ezzel javítja a talajéletet. Így alakul ki a kölcsönös előnyökkel járó növény–baktérium–gomba szimbiózis.
A talajt átszövő baktériumok és gombák szaporodásuk és anyagcsere folyamataik révén morzsalékossá és vízátjárhatóvá teszik a talajt
Mindezt a felszíntől egészen a mélyebb rétegekig. Ennek eredménye a művelési költség csökkenése, az üzemanyag-megtakarítás és a géppark lassabb amortizációja. A feljavított talajban a növény nagyobb gyökértömeget alakít ki, nő a tápanyagfelvétel lehetősége, a fertőzésnek nem kitett (felülfertőzött) növény immunrendszere megerősödik. Az állomány szára és levélzete is erősebb lesz. Ellenállóbbá válik a baktérium-, gomba- és rovarkártétellel szemben. Több energia jut a termésképzésre, nő a termésmennyiség és javul a minőség. Ráadásul mindezt kevesebb növényvédőszer felhasználásával - írja az Agrárágazat.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás