A kén kulcsfontosságú élettani szerepe sokunk számára talán nem újdonság: kéntartalmú aminosavak építőeleme; peptidek, fehérjék és lipidek alkotórésze. Azonban a fehérjebontó enzimek aktiválása, a koenzim-A és a glutaminok felépítésével kapcsolatos fontossága már minden bizonnyal kevéssé ismeretes. De a kén többek között hatással van még a biotin szintézisén keresztül a növekedésre, a protoplazma felépítésén keresztül pedig a növények fagytűrő képességére is. De hogyan is viselkedik a kén a talajban és milyen további szerepet tölt be a növényi fejlődésben?

Kén a talajban

A kén a talajban szerves és szervetlen formában is előfordul. A magas humusztartalmú talajok – a szerves kénformákból adódóan – jelentős kéntartalékkal rendelkezhetnek, míg a lazább szerkezetű, humuszban szegény vagy a homokos talajok kénben szegényebbek. Utóbbiakban olyan szervetlen kénformák dominálnak, amelyek kimosódásának veszélye jelentős lehet.

A ként a növények szulfátion formájában képesek felvenni. A szerves anyagokban található kén a talajban mineralizálódik, előbb kénhidrogén, majd elemi kén képződik, ez pedig a növények számára is hasznosítható szulfáttá, szulfátsókká oxidálódik. Tömörödött, levegőtlen talajon a szulfátból azonban a növényekre nézve mérgező kénhidrogén képződhet, illetve fémekkel oldhatatlan (nem felvehető) szulfidok alakulhatnak ki.

A talajban a szulfát a nitráthoz hasonló módon viselkedik, tehát könnyen elszivároghat a talajból.

A talajok kéntartalma a növényi táplálkozás eredményeként, vagy a nem megfelelő körülmények (pH, ion antagonizmus, kötöttség) okán csökkenhet, pótlása indokolt.

Kén a növényben

A szakirodalmak sok esetben a ként a hatodik legfontosabb tápelemként, a három fő makroelem, valamint a kalcium és a magnézium mellett említik. Ez a mikroelem a növényi szövetekben felhalmozott tömege alapján akár a makroelemek közé is sorolható volna, hiszen a növényben található mennyisége közel azonos a foszforéval.

Legnagyobb koncentrációban a levelekben, ezt követően a magban és a termésben található. Fontos szerepet játszik az enzimatikus reakciókban, a fehérje képzésben és egyes vitaminok (pl. B1) kialakulásában, továbbá a redox rendszerekben is esszenciális. Fontos eleme a zsírsavak szintézisének, és alkotó része több fontos gazdasági növény illóanyagának is.

A ként leginkább szulfát formában tartalékolja a növény, amit a szervezet utánpótlás hiánya esetén könnyen képes a fiatalabb levelekből mobilizálni. Idősebb növényi részekből nem, vagy csak nagyon nehezen tud a kén a hajtásokba átépülni.

A nitrogén mellett a kén is fontos építőeleme a fehérjéknek. A kénhiány súlyosan csökkenti a nitrogénfelhasználás hatékonyságát korlázotva ezzel a fehérjeszintézist. A fehérjék ellőállításához a nitrogén és a kén egyaránt fontos, felvételük nagyjából hasonlóképpen, egyidőben történik.

A kénhiányban szenvedő növény – mivel gátolt a sejtosztódása és a fehérjeszintézise – fejletlenebb képet mutat. A korlátozott növekedés a gyökérzethez képest a lombozaton erősebben jelentkezik. A hiánytünetek – mivel nem, illetve nagyon nehezen mobilizálható a növényben felhalmozódó kén – a fiatalabb leveleken jelentkeznek először. A kezdeti tünetek könnyen összetéveszthetők a nitrogénhiányéval, de abban lényegesen eltérnek attól, hogy elsőként a hajtásokon jelennek meg (a nitrogénhiány kezdeti tünetei mindig az alsó leveleken mutatkoznak). Súlyos hiány esetében a termés minősége és mennyisége is csökken, ami így áttételesen már nagymértékű jövedelem kiesést okozhat a gazdálkodóknak.

Timac AGRO tápelemhiány kísérlet 2017

A hazai talajok kéntartalma az elmúlt évtizedben jelentősen lecsökkent. Ez a légköri kénvegyületek (kén-dioxid) koncentrációjának csökkenése és a terméseredmények jelentős növekedése mellett az egyoldalú (kénmentes, illetve kénszegény) NPK-műtrágyázással magyarázható.

Ennek elkerülése érdekében ajánlott már vetés előtt/alatt is, és a fejtrágyázás során nagyobb mennyiségű ként kijuttatni, hogy a növekedési szakaszban biztosan elegendő mennyiségben álljon a növények rendelkezésére ez a fontos tápelem is.

A Timac AGRO minden alap-, starter-, és fejtrágyája, illetve mikrogranulátuma is nagy mennyiségben tartalmaz ként. A termékekben a tápanyagtartalom mellett természetesen biostimulátor komplexek segítik a hatóanyagok felszívódását, valamint pozitívan befolyásolják a növények fiziológiai állapotát.

További részletekért keresse Timac AGRO szaktanácsadóját, látogasson honlapunkra vagy kövessen minket folyamatosan frissülő Facebook oldalunkon.

Az Ön eredménye a mi valódi sikerünk!

(x)

Megosztás

További híreink

Marihuánától beállt sertések húsát szolgálják fel luxus éttermekben

2024.07.07.

A sertéseknek adott indiai kender pozitív hatással van a hangulatukra és növeli a testtömeg-gyarapodást. Emellett húsuknak kiváló íze van. Mennyi igaz ebből? Áttekintjük a gazdák beszámolóit és a tudományos kutatásokat.

Tükrök, zene és kefék: Mi nyugtatja leginkább a teheneket?

2024.07.07.

Különböző környezetgazdagítási módszerekkel foglalkozunk. Melyik a leghatékonyabb? Country zene, hangoskönyvek, tükrök, képek vagy kefék és vakarózók?

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás